E-Daily

Μαραντόνα: Το «χέρι του Θεού» και το «γκολ του αιώνα»

Η ημέρα που ο Αργεντίνος έγραψε την πιο σπάνια ποδοσφαιρική ιστορία

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 25/11/2020 | 20:24

Ο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα ήταν για πολλούς, ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών. Η φαντασία και η ικανότητά του με την μπάλα στα πόδια, ήταν μοναδικές και όσοι τον πρόλαβαν, είχαν την τύχη να δουν τα μαγικά που έκανε μέσα στους αγωνιστικούς χώρους.

Ο Ντιεγκίτο γεννήθηκε στις 30 Οκτωβρίου του 1960, σε μια φτωχή οικογένεια από το Λανούς. Στα 15 του χρόνια έπαιξε στην Αρχεντίνος Τζούνιορς ως επαγγελματίας ήδη(!), ενώ το 1981 πήρε μεταγραφή για τη μεγάλη Μπόκα Τζούνιορς.

Το 1979 είχε ήδη κατακτήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο Νέων με την Αργεντινή. Το 1982 θα έρθει η σειρά της Ευρώπης, όπου θα αγωνιστεί για δυο χρόνια στην Μπαρτσελόνα, για επτά στην Νάπολι (όπου λατρεύτηκε σαν θεός) και για ένα ακόμα στην Σεβίλλη πριν να επιστρέψει στην Αργεντινή για άλλα πέντε χρόνια.

Η μεγαλύτερη του διάκριση ήρθε στο Μουντιάλ του 1986, που έγινε στα γήπεδα του Μεξικού. Η Αργεντινή στέφθηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια, με τον Ντιέγκο να την παίρνει από το χέρι και να την οδηγεί στο δεύτερο Παγκόσμιο Κύπελλο της ιστορίας της.

Σε εκείνο το Μουντιάλ λίγοι θυμούνται τον τελικό και το 3-2 επί της Δυτικής Γερμανίας. Γιατί στον προημιτελικό ενάντια στην Αγγλία στις 22 Ιουνίου του 1986, με τις δυο χώρες να βρίσκονται στα μαχαίρια λόγω του πολέμου στα νησιά Φόκλαντ, ο Ντιέγκο έγραψε την πιο σπάνια ποδοσφαιρική ιστορία.

Ήταν το 51ο λεπτό της αναμέτρησης με το σκορ στο 0-0, όταν ο Μαραντόνα στην προσπάθειά του να διεκδικήσει μια κεφαλιά, έβαλε πονηρά το χέρι του και σκόραρε. Το τέρμα μέτρησε και το γκολ έμεινε στην ιστορία ως το «χέρι του Θεού».

Όμως τρία μόλις λεπτά αργότερα, είχε ήδη αποφασίσει ότι δεν μπορεί να αφήσει ένα τέρμα με το χέρι να κλέψει τη δόξα και τις εντυπώσεις. Πήρε την μπάλα από το κέντρο, πέρασε όποια λευκή φανέλα βρήκε μπροστά του (χάσαμε το μέτρημα), και σκόραρε ένα από τα ομορφότερα τέρματα στην ιστορία του ποδοσφαίρου, που αργότερα χαρακτηρίστηκε ως το «γκολ του αιώνα».

Ο Ντιέγκο έγραψε έτσι το 2-0 και το μόνο που κατάφερε η Αγγλία ήταν να μειώσει στο 81’ με τον Γκάρι Λίνεκερ. Ο μύθος του καλύτερου ποδοσφαιριστή όλων των εποχών είχε πλέον αρχίσει να χτίζεται σε παγκόσμια κλίμακα και εδραιώθηκε, όταν στις 29 Ιουνίου, ο Ντιέγκο σήκωσε στον ουρανό το τρόπαιο του Μουντιάλ του 1986.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ποια ελληνική πόλη έχει τον πιο μολυσμένο αέρα ‑ δείτε την κατάταξη

E-Daily 3.Left 12.07.2026
Η Ελλάδα κατατάσσεται στην 67η θέση παγκοσμίως σε ρύπανση, με μέση συγκέντρωση PM2.5 σχεδόν τριπλάσια από το όριο ασφαλείας του ΠΟΥ.

Ποιοι celebrities οχυρώνονται απέναντι στην τεχνητή νοημοσύνη ‑ και τι γίνεται με τους υπόλοιπους;

E-Daily 3.Left 12.07.2026
Διάσημοι όπως η Taylor Swift αξιοποιούν εμπορικά σήματα και νομικά εργαλεία για να προστατευτούν από τις AI-εκδοχές του εαυτού τους, αλλά οι ίδιες προστασίες δεν φαίνεται να ισχύουν για τον μέσο χρήστη.

Το Google Maps καταγράφει κάθε σου διαδρομή – Δες πώς θα το σταματήσεις

E-Daily 3.Left 12.07.2026
Το κινητό σου ίσως καταγράφει πού πηγαίνεις, πόση ώρα μένεις και ποια διαδρομή ακολουθείς. Δες πώς μπορείς να προστατεύσεις την ιδιωτικότητά σου

Ποια ελληνική λέξη χρησιμοποιείται σχεδόν ίδια σε 13 χώρες;

E-Daily 3.Left 12.07.2026
Μια έκφραση οικεία σε κάθε ελληνικό σπίτι αποδεικνύεται να είναι κοινή σε δεκάδες γλώσσες - με ρίζες που φτάνουν στην αρχαιότητα

Explainer: Για ποιον λόγο η Google θέλει να γεμίσει την Αμερική... με κουνούπια;

E-Daily 3.Left 12.07.2026
Στόχος η αντιμετώπιση επικίνδυνων ασθενειών

Φινλανδία: Γιατί oι κάτοικοι της πιο ευτυχισμένης χώρας... δε χαμογελούν τόσο συχνά;

E-Daily 3.Left 12.07.2026
Το μυστικό των Φινλανδών που ίσως δεν σκέφτηκες ποτέ

Ο απίστευτος τρόπος με τον οποίο βγάζεις λεφτά από το ΑΤΜ στο Ντουμπάι

E-Daily 3.Left 12.07.2026
Η ιδέα είναι απλή, αλλά η εκτέλεση εντυπωσιακή

Ένα χωριό με λεβάντες και... νεύρα! Γιατί οι κάτοικοι θέλουν τους τουρίστες μόνο τις καθημερινές

E-Daily 3.Left 12.07.2026
Η ισπανική πόλη που δεν θέλει τουρίστες τα Σαββατοκύριακα