E-Daily

Θεόδωρος Παπακώστας: Ο αρχαιολόγος με τους 150 χιλ. followers που τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε 17 γλώσσες

Ο archaeostoryteller που έκανε την αρχαιότητα να μοιάζει ξανά ζωντανή

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 19/5/2026 | 16:27

Nextweb Studio

Ο Θόδωρος Παπακώστας δεν μιλά για την αρχαιότητα σαν να πρόκειται για ένα σκονισμένο κεφάλαιο σχολικού βιβλίουκ, αλλά την μετατρέπει σε κάτι που μπορείς να νιώσεις, να φανταστείς και τελικά να καταλάβεις.

Μιλώντας μαζί του ξεδιπλώνεται μια διαφορετική ματιά για την ιστορία, την εκπαίδευση, τα social media, αλλά και τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τη γνώση σήμερα.

Ο Archaeostoryteller εξηγεί πως από μικρός είχε περιέργεια να ανακαλύψει τι συνέβη στο παρελθόν και δεν ήθελε απλώς να περιμένει κάποιον άλλο να του το εξηγήσει. Ήθελε να το ψάξει ο ίδιος. Ακόμα και η αποτυχία του στις Πανελλήνιες, όπου όπως λέει έγραψε «έξι» στην Ιστορία λόγω της αποστήθισης, έγινε αφορμή για να μιλήσει ανοιχτά για ένα εκπαιδευτικό σύστημα που συχνά εξαντλεί αντί να εμπνέει.

«Στο δημοτικό πρέπει να μάθεις να αγαπάς την ιστορία»

Ένα από τα πιο δυνατά σημεία της συνέντευξης είναι η κριτική του στον τρόπο που διδάσκεται η ιστορία στα σχολεία. Ο Θόδωρος Παπακώστας θεωρεί πως τα παιδιά βομβαρδίζονται με χρονολογίες, μάχες και πληροφορίες, χάνοντας το βασικότερο στοιχείο: τον ίδιο τον άνθρωπο. Όπως λέει, η ιστορία γίνεται βαρετή όταν αφαιρείται η ανθρώπινη πλευρά της.

Για εκείνον, το ζητούμενο δεν είναι να αποστηθίζεις ημερομηνίες αλλά να μπορείς να φανταστείς πώς ήταν να ζεις στην Αλεξάνδρεια, στην αρχαία Αθήνα ή στη Σικελία της εποχής. Να νιώσεις τις αγωνίες, τις συνήθειες και την καθημερινότητα των ανθρώπων.

Η αρχαιότητα δεν ήταν ούτε τέλεια ούτε καταραμένη

Ο archaeostoryteller αποδομεί επίσης αρκετούς μύθους γύρω από την αρχαία Ελλάδα. Υπενθυμίζει πως οι αρχαίοι Έλληνες δεν ήταν ούτε υπερήρωες ούτε αψεγάδιαστοι σοφοί. Ήταν κοινωνίες με φιλοσοφία, τέχνη και δημοκρατία, αλλά ταυτόχρονα με δουλεία, πολέμους, στερεότυπα και δεισιδαιμονίες.

Αυτό που τον ενδιαφέρει περισσότερο είναι η πολυπλοκότητα της ανθρώπινης φύσης. Γι’ αυτό και επιμένει ότι δεν χρειάζεται ούτε να εξιδανικεύουμε ούτε να ακυρώνουμε το παρελθόν.

Social media, AI και η μάχη με την παραπληροφόρηση

Μιλώντας για το σήμερα, ο Θόδωρος Παπακώστας στέκεται ιδιαίτερα στην ανάγκη σωστής επικοινωνίας της επιστήμης. Τονίζει πως η επιστήμη δεν γίνεται στα comments και στα social media, αλλά μέσα από χρόνια έρευνας, μελέτης και δουλειάς από ειδικούς επιστήμονες.

Αναφέρεται ακόμα στην άνοδο της Τεχνητής Νοημοσύνης, εξηγώντας ότι το AI μπορεί να λειτουργήσει ως χρήσιμο εργαλείο, όμως στις ανθρωπιστικές επιστήμες κάνει συχνά σοβαρά λάθη και «φαντάζεται» πληροφορίες που δεν ισχύουν.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η τραγική ιστορία του 14χρονου λαθρεπιβάτη που έπεσε από το αεροπλάνο

E-Daily 3.Left Προχτές
Δεν μπορούσε να περιμένει ούτε λεπτό για να δει τον κόσμο

Θα έπαιρνες δάνειο για να πας διακοπές;

E-Daily 3.Left 10.07.2026
Είσαι τύπος πετσέτα στην αμμουδιά ή ξαπλώστρα σε beach bar;

Γιατί οι ενήλικες δεν είναι πλέον ευτυχισμένοι; Είναι δύσκολη η ενήλικη ζωή ;

E-Daily 3.Left 25.06.2026
Πως φαντάζονται οι νέοι τη ζωή μετά τα 18 και πως είναι στη πραγματικότητα;

Η Μεσόγειος αλλάζει: Τι λένε οι ειδικοί για καρχαρίες, μέδουσες και κλιματική κρίση

E-Daily 3.Left 23.06.2026
Η Μεσόγειος βράζει και εμείς συζητάμε μόνο για ό,τι βλέπουμε στα social media

Lunchboxaki: Ποια είναι η Τζωρτζίνα που έκανε viral το κολατσιό στο σχολείο ‑ Το διαζύγιο, οι haters και η μονογονεϊκότητα

E-Daily 3.Left 19.06.2026
Πίσω από τα πολύχρωμα ταπεράκια, τις ιδέες για τα σχολικά γεύματα και τα viral βίντεο κρύβεται μια ιστορία γεμάτη επιμονή, ανατροπές και προσωπικές μάχες

Ζητήσαμε από έναν άνθρωπο του Pride να απαντήσει στα σχόλια των haters

E-Daily 3.Left 14.06.2026
Οι πιο viral απορίες και κακόβουλα σχόλια για το Pride βρήκαν επιτέλους απαντήσεις

Τι κάνουν οι γυναίκες όταν έχει Μουντιάλ;

E-Daily 3.Left 13.06.2026
Nέο επεισόδιο «Μπες στο Πλάνο»

Η συμβουλή που θα έδινε ο Θοδωρής Αθερίδης στον εαυτό του είναι μόνο μία λέξη

Διλήμματα 04.06.2026
Ο αγαπημένος ηθοποιός απαντά σε E-Daily Διλήμματα

Θεόδωρος Παπακώστας: Ο αρχαιολόγος με τους 150 χιλ. followers που τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε 17 γλώσσες

E-Daily 3.Left 29.05.2026
Ο archaeostoryteller που έκανε την αρχαιότητα να μοιάζει ξανά ζωντανή

Εξωγήινοι στον ελληνικό ουρανό – Υπάρχουν πραγματικά και πού κρύβονται;

E-Daily 3.Left 23.05.2026
Νέο επεισόδιο του «Μπες στο Πλάνο» με αφορμή τα αποκαλυπτήρια του Πενταγώνου

Γιατί ο Κώστας Κόκλας προτιμά να βγαίνει selfie με τους θαυμαστές του;

E-Daily 3.Left 09.05.2026
Ο αγαπημένος ηθοποιός απαντά σε Ε-Daily Διλήμματα