LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ο οδηγός λεωφορείου που συνέλαβε μία επιβάτη επειδή ήταν μαύρη και άλλαξε η ιστορία

Ο άνθρωπος που έγινε παράδειγμα ρατσισμού και φυλετικής διάκρισης

Γράφει η ΔΑΦΝΗ ΤΣΑΡΤΣΑΡΟΥ Δημοσίευση 27/5/2023 | 00:56

Ο οδηγός λεωφορείου που συνέλαβε μία επιβάτη επειδή ήταν μαύρη και άλλαξε η ιστορία

Την 1η Δεκεμβρίου 1955, η Ρόζα Παρκς άλλαξε την ιστορία και τα πολιτικά δικαιώματα αρνούμενη να παραχωρήσει τη θέση της σε ένα δημόσιο λεωφορείο στο Μοντγκόμερι της Αλαμπάμα.

Αν είχε προσέξει ποιος ήταν πίσω από το τιμόνι, πιθανότατα δεν θα είχε ανέβει εξαρχής, καθώς η ημέρα που διαμαρτυρήθηκε η Παρκς δεν ήταν η πρώτη της συνάντηση με τον οδηγό λεωφορείου Τζέιμς Μπλέικ.

Πάνω από μια δεκαετία νωρίτερα, τον Νοέμβριο του 1943, η Παρκς είχε μπει σε ένα λεωφορείο που οδηγούσε ο Μπλέικ και της είχε πληρώσει το ναύλο. Αντί απλώς να περπατήσει στο καθορισμένο τμήμα στο πίσω μέρος, της είπαν να βγει και να ξαναμπεί από τις πίσω πόρτες, όπως ήταν η απαίτηση για τους Μαύρους αναβάτες εκείνη τη στιγμή.

Όταν κατέβηκε από το λεωφορείο για να το κάνει, ο Μπλέικ έβαλε μπροστά και έφυγε. 

Η Παρκς και τρεις άλλοι μαύροι επιβάτες διατάχθηκαν να παραχωρήσουν τις θέσεις τους για έναν λευκό επιβάτη και όταν η Παρκς αρνήθηκε να μετακινηθεί, ο Μπλέικ τη συνέλαβε.

Η Παρκς απέφυγε τα λεωφορεία του για τα επόμενα 12 χρόνια. Φυσικά, όλοι γνωρίζουμε τι συνέβη την επόμενη φορά που συναντήθηκαν, μια μέρα που η Παρκς ήταν πολύ κουρασμένη και απασχολημένη για να παρατηρήσει ποιος οδηγούσε. Η Παρκς και τρεις άλλοι μαύροι επιβάτες διατάχθηκαν να παραχωρήσουν τις θέσεις τους για έναν λευκό επιβάτη και όταν η Παρκς αρνήθηκε να μετακινηθεί, ο Μπλέικ τη συνέλαβε. Δεν είχε ιδέα ότι οι ενέργειές του —και το πιο σημαντικό, οι δικές της ενέργειες— θα ήταν ο καταλύτης για μια επανάσταση στα πολιτικά δικαιώματα.

Αν και οι καιροί τελικά άλλαξαν, ο Μπλέικ, όπως φαίνεται, δεν το έκανε. Εργάστηκε στην εταιρεία λεωφορείων για άλλα 19 χρόνια πριν συνταξιοδοτηθεί το 1974. Κατά τη διάρκεια μιας σύντομης συνέντευξης στην Washington Post το 1989, ο οδηγός υποστήριξε ότι δεν είχε κάνει τίποτα κακό: "Δεν προσπαθούσα να κάνω τίποτα σε αυτή την Παρκς, εκτός από τη δουλειά μου. Παραβίαζε τους κώδικες της πόλης. Τι έπρεπε να κάνω; Αυτό το καταραμένο λεωφορείο ήταν γεμάτο και δε θα έκανα πίσω. Είχα αστυνομικές εξουσίες—οποιοσδήποτε οδηγός στην πόλη είχε. Έτσι το λεωφορείο γέμισε και ένας λευκός άνδρας ανέβηκε, και εκείνη είχε τη θέση του και της είπα να πάει πίσω και δε το έκανε."

Στην υπόλοιπη σύντομη συνάντησή του με τον ρεπόρτερ, ο Μπλέικ -ο οποίος πέθανε το 2002- χρησιμοποίησε τη λέξη nigga και κατηγόρησε τα μέσα ενημέρωσης ότι είπαν ψέματα για τον ρόλο του στην ιστορική στιγμή.

Η Παρκς είχε τουλάχιστον μία ακόμα νίκη απέναντι στον Μπλέικ και πρέπει να ήταν απίστευτα ικανοποιητική. Αφού τέθηκε εκτός νόμου ο διαχωρισμός στα λεωφορεία, ζητήθηκε από τον ηγέτη των πολιτικών δικαιωμάτων να ποζάρει για φωτογραφίες τύπου σε ένα από τα ενσωματωμένα λεωφορεία. Το λεωφορείο που επέλεξαν οδηγούσε ο Μπλέικ...

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η γέφυρα για την τέλεια selfie που φτιάχτηκε για ερωτευμένα ζευγάρια

Ωραίες Εικόνες 20.04.2024
Έχει ένα κενό 30 εκατοστών που δεν επιτρέπει αυτοκίνητα

Η γιαγιά της Helena Bonham Carter ήταν διάσημο ιστορικό πρόσωπο, εξίσου περίεργο και εκκεντρικό

Άνθρωποι 20.04.2024
Η cool πρόγονος της ηθοποιού είχε υψηλές γνωριμίες

Ο δολοφόνος που σκότωνε ερωτευμένα ζευγαράκια, και δεν πιάστηκε ποτέ

Άνθρωποι 20.04.2024
O Ζόντιακ ήταν ένας κατά συρροήν δολοφόνος, που έδρασε στην ευρύτερη περιοχή της βόρειας Καλιφόρνια

Γιατί οι Ιάπωνες σερβιτόροι δεν παίρνουν φιλοδωρήματα

ΝΕΑ 20.04.2024
Πότε είναι ΟΚ να αφήσετε φιλοδώρημα στην Ιαπωνία

H γυναίκα που έγινε διάσημη ως η πιο ευέλικτη αθλήτρια όλων των εποχών

Άνθρωποι 20.04.2024
Lottie Dod, αθλήτρια και πέντε φορές πρωταθλήτρια του Wimbledon

Οι μαύρες χήρες του Λίβερπουλ: H ιστορία των πανούργων γυναικών

Ιστορικά 20.04.2024
Η μία δεν δίστασε να σκοτώσει το παιδί της

Πού πήγαν μετά θάνατον ο Αδάμ και η Εύα; Η ερώτηση που δεν απαντά η Βίβλος

Ιστορικά Χτες
Υπάρχει όντως ένα ερώτημα εδώ που δεν έχει ξεκάθαρη απάντηση

Το υγρό που θα αντικαταστήσει τη βενζίνη και το έχουμε όλοι στα σπίτια μας

Τεχνολογία Χτες
Οι προσπάθειες που γίνονται από τους κατασκευαστές οχημάτων