E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η ζωή στο πιο απομακρυσμένο νησί του κόσμου

Μόλις 236 κάτοικοι ζούνε εκεί

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Δημοσίευση 6/12/2024 | 00:54

Η ζωή στο πιο απομακρυσμένο νησί του κόσμου
Φωτογραφία από Mudassir Ali

Πώς είναι να ζεις στο πιο απομακρυσμένο νησί του κόσμου; Η ιστορία μιας Βρετανίδας που το επισκέφθηκε και αποφάσισε να μείνει εκεί.

Η Κέλι Γκριν, 34 ετών από το Ίστμπουρν της Αγγλίας, βρέθηκε στο Tristan Da Cunha, ένα απομονωμένο σύμπλεγμα νησιών στον Νότιο Ατλαντικό, το 2012. Επισκέφθηκε την οικογένειά της για έξι εβδομάδες, αλλά τελικά το ερωτεύτηκε – και κυριολεκτικά, αφού γνώρισε τον σύζυγό της, Σέιν.

Η Κέλι είχε ήδη εξοικειωθεί με τα ταξίδια λόγω της δουλειάς του διπλωμάτη πατέρα της. Όταν άκουσε για πρώτη φορά το 2010 ότι εκείνος είχε θέση στον Εδιμβούργο των Επτά Θαλασσών (τον μοναδικό οικισμό του νησιού), πίστεψε πως αφορούσε τη Σκωτία. Μόνο που τελικά επρόκειτο για ένα μικροσκοπικό νησί με πληθυσμό μόλις 236 ατόμων.

Το 2013, η Κέλι παράτησε τη δουλειά της ως αεροσυνοδός στην EasyJet, για να μετακομίσει μόνιμα στο νησί. Σήμερα είναι υπεύθυνη του γραφείου τουρισμού και ζει με τον Σέιν και τα δύο παιδιά τους σε ένα σπίτι που εκείνος έχτισε. Η ζωή τους είναι απλή, αλλά γεμάτη.

Πώς ταξιδεύεις σε ένα τόσο απομονωμένο μέρος; Για να φτάσει κανείς στο Tristan Da Cunha, πρώτα πετάει στο Κέιπ Τάουν και έπειτα ταξιδεύει με πλοίο για 7-10 ημέρες, καλύπτοντας 1.700 μίλια. Μόνο τρία πλοία εκτελούν δρομολόγια, με λιγοστές θέσεις για επιβάτες.

Η Κέλι λατρεύει την ασφάλεια που προσφέρει το νησί. «Εδώ δεν ανησυχώ να αφήσω το παιδί μου να περπατήσει μόνο του. Υπάρχει πάντα κάποιος που θα το προσέξει». Παρότι λείπουν ανέσεις, όπως εστιατόρια, η κοινότητα είναι αυτάρκης: οι κάτοικοι εκτρέφουν ζώα και καλλιεργούν τα προϊόντα τους.

Η ζωή, όμως, στο απομονωμένο νησί έχει και δυσκολίες. Το κόστος ζωής είναι υψηλό, καθώς τα εισαγόμενα αγαθά είναι πολύ ακριβά. Για παράδειγμα, ένα ψυγείο που στην Αγγλία κοστίζει 650 δολάρια, φτάνει τα 1.100 λόγω μεταφορικών.

Παρά τα εμπόδια, η Κέλι νιώθει πως αυτή είναι η ζωή που της ταιριάζει περισσότερο. Ταυτόχρονα, εύχεται τα παιδιά της να έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον κόσμο, όπως έκανε και η ίδια.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

5 διάσημοι που βίωσαν τον πιο άδοξο χωρισμό μέσω ενός γραπτού μηνύματος

Stories 28.02.2026
Aν μπορεί να συμβεί στη Jennifer Aniston, τότε μην το παίρνεις προσωπικά

Το νησί που δε θέλει κανέναν: Η φυλή που πυροβολεί με βέλη όποιον πλησιάζει

Νέα Εποχή 28.02.2026
Ένα από τα τελευταία «απροσπέλαστα» σύνορα του πλανήτη – και η Ινδία έχει θεσπίσει ζώνη αποκλεισμού για να τους προστατεύσει από τον κόσμο και τον κόσμο από αυτούς

Τι είναι το «Φαινόμενο Breaking Bad» που εμφανίζουν οι άνθρωποι μετά από διάγνωση

Stories 28.02.2026
Όταν η ασθένεια αλλάζει τους κανόνες του παιχνιδιού

Γιατί το βίντεο από το Κραν Μοντάνα είναι «κλειδί» για τη σύγχρονη πυρασφάλεια

Stories 28.02.2026
Η σημασία των τακτικών ελέγχων και η «σταγόνα» φωτιάς

Tα πιο όμορφα βιβλιοπωλεία στον κόσμο: Πού βρίσκεται το νούμερο 1

Αρχιτεκτονική 28.02.2026
Aποδεικνύει πως ένα βιβλίο και μια κούπα καφέ μπορούν να φτιάξουν τον πιο όμορφο κόσμο - αρκεί να βρεθείς στο σωστό μέρος

Η μοναξιά σκοτώνει την οικονομία: Το φαινόμενο που κοστίζει δισεκατομμύρια

Stories 28.02.2026
Οι οικονομικές επιπτώσεις στις χώρες που δεν ξέραμε

Πότε μπήκε το πρώτο φανάρι στους ελληνικούς δρόμους;

Stories 28.02.2026
Το χάος που επικρατούσε πριν την τοποθέτηση του φωτεινού σηματοδότη

10 ρητά του Επίκουρου που είναι διαχρονικά

Stories 28.02.2026
Ένας από τους πιο σημαντικούς αρχαίους Έλληνες φιλόσοφους

Το τυρί που έστειλε 50 μπακάληδες στα δικαστήρια

Ιστορικά 28.02.2026
Η περίφημη δίκη της μαλάκας