E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily
#TiNaDeis: Spiderman στις αίθουσες, Ted Lasso και From στο σπίτι

Η ταινία που κέρδισε πάνω από 320 εκατομμύρια δολάρια και ο σκηνοθέτης αρνήθηκε να πληρωθεί, γιατί ήταν «βαμμένα με αίμα»

Είναι μία από τις πιο συγκλονιστικές ταινίες όλων των εποχών

Γράφει η ΔΑΦΝΗ ΤΣΑΡΤΣΑΡΟΥ Δημοσίευση 28/5/2023 | 00:43

Η ταινία που κέρδισε πάνω από 320 εκατομμύρια δολάρια και ο σκηνοθέτης αρνήθηκε να πληρωθεί, γιατί ήταν «βαμμένα με αίμα»

Ο σκηνοθέτης Στίβεν Σπίλμπεργκ αρνήθηκε κάποτε την ευκαιρία να δημιουργήσει το American Beauty. Προτιμά να δουλεύει με ιστορίες που του προκαλούν πάθος, ανεξάρτητα από το αν το σενάριο είναι αξιοπρεπές.

Γι' αυτό ο Σπίλμπεργκ αποφάσισε να σκηνοθετήσει ταινίες όπως η "Λίστα του Σίντλερ".

Πολλοί άνθρωποι συμφωνούν ότι η "Λίστα του Σίντλερ" είναι ένα από τα καλύτερα έργα του Σπίλμπεργκ και γενικά όλων των εποχών. Παρά την απαγόρευση της ταινίας σε πολλές χώρες, η ταινία έγινε γνωστή σε όλο τον κόσμο, ενώ κέρδισε εκατομμύρια δολάρια, αλλά ο Σπίλμπεργκ δεν κράτησε ούτε μισό από αυτά.

Η Λίστα του Σίντλερ είναι ένα ιστορικό δράμα του 1993 που βασίζεται σε αληθινή ιστορία. Η ταινία είναι μια μεταφορά του μυθιστορήματος Η Κιβωτός του Σίντλερ, είναι ασπρόμαυρη παρά την παραγωγή της δεκαετίας του '90. Η ιστορία ακολουθεί τον Γερμανό βιομήχανο Όσκαρ Σίντλερ και πώς έσωσε 1.200 Πολωνοεβραίους πρόσφυγες.

Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ο Σίντλερ είναι μέλος του γερμανικού ναζιστικού κόμματος. Αποκτά ένα εργοστάσιο με την ελπίδα να βρει την τύχη του. Αφού είδε τους θανάτους δεκάδων ανθρώπων και ενός μικρού κοριτσιού, ο Σίντλερ αλλάζει τον στόχο του από να πάρει χρήματα στο να σώσει ζωές. Πείθει Γερμανούς αξιωματούχους να τον αφήσουν να κρατήσει τους Εβραίους εργάτες του σε ένα εργοστάσιο πυρομαχικών.

Η ταινία απέσπασε πολλούς επαίνους από κοινό και κριτικούς. Κέρδισε πολλές υποψηφιότητες για βραβεία και κέρδισε επτά βραβεία Όσκαρ. Το Εθνικό Μητρώο Κινηματογράφου κατέταξε τη Λίστα του Σίντλερ ως έργο «πολιτιστικά, ιστορικά ή αισθητικά σημαντικό».

Η ταινία γνώρισε μεγάλη επιτυχία και σε διεθνές επίπεδο. Συνολικά, έβγαλε πάνω από 320 εκατομμύρια δολάρια στο box office.

Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ δεν κράτησε τίποτα από τα χρήματα.

Ο Σπίλμπεργκ ανέφερε ότι είναι χαρούμενος που έκανε τη Λίστα του Σίντλερ και ελπίζει ότι οι άνθρωποι στο μέλλον θα μάθουν από την ταινία. Σκηνοθέτησε την ταινία για να μοιραστεί μια ιστορία και να προωθήσει την ανεκτικότητα αντί να βγάλει χρήματα. Σύμφωνα με τους New York Times, δεν δέχτηκε κανένα από τα κέρδη που είχε από την ταινία.

Αντίθετα, ο Σπίλμπεργκ έδωσε τα χρήματα για την ενίσχυση της εβραϊκής κοινότητας και για περαιτέρω δεσμεύσεις για την εκπαίδευση του Ολοκαυτώματος. Σχεδίαζε να δωρίσει τα χρήματά του προτού δουλέψει στη Λίστα του Σίντλερ.

«Όπως είπα στον Σιντ Σάινμπεργκ, τον μέντορά μου, δεν μπορούσα να δεχτώ χρήματα από τη «Λίστα του Σίντλερ» — αν έβγαζε χρήματα. Ήταν χρήματα αίματος και έπρεπε να ξαναμπούν στην εβραϊκή κοινότητα», εξήγησε ο Σπίλμπεργκ κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης.

Ο σκηνοθέτης έδωσε τα χρήματα στο Ίδρυμα Righteous Persons, το οποίο βοήθησε στην ίδρυση. Στόχος του είναι να επηρεάσει τη σύγχρονη εβραϊκή ζωή σε ευρύτερη κλίμακα. Ο οργανισμός χρηματοδοτεί καινοτόμες μεθόδους για να ενθαρρύνει τον ακτιβισμό για κοινωνική δικαιοσύνη.

Σινεμά

Στριπτίζ στο σινεμά που άφησαν εποχή

Αισθησιακά, σeξι, καλλιτεχνικά, κέρδισαν τις εντυπώσεις
TV Σειρές

From: Η σειρά που ο δεύτερος κύκλος είναι ακόμα καλύτερος

Η sci-fi σειρά που θα σε κάνει να κολλήσεις...
Σινεμά

Το σκάνδαλο της Disney με την ταινία « 101 σκυλιά της Δαλματίας» που έμεινε στην ιστορία

Από την ευαισθητοποίηση στην εγκατάλειψη και την κακομεταχείριση
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τέλος τα Αρλεκιν μετά από 45 χρόνια: Η συγκινητική ανακοίνωση του εκδότη

Paper 25.04.2024
Το τέλος εποχής για τα Αρλεκιν ανακοίνωσε ο επικεφαλής των εκδόσεων, Χάρης Νικολακάκης

O Γιάννης Καραγιάννης έχει δισκάδικο σε ταράτσα και μας υποδέχεται για τη Record Store Day

Rec Mode 21.04.2024
Record Store Day: Η γιορτή που λατρεύουν οι μουσικόφιλοι επιστρέφει και πάλι στις 20 Απριλίου

Eκείνη τον έβρισκε ανώριμο, εκείνος αχώνευτη: Κι όμως έπαιξαν σε μια ταινία που έκανε πάταγο

Σινεμά 20.04.2024
Μόλις και μετά βίας μιλούσαν μεταξύ τους όταν δεν γύριζαν σκηνές μαζί...

Maestro: Νέο απόσπασμα από τον δεύτερο κύκλο στη δημοσιότητα

TV Σειρές 18.04.2024
Ο νέος κύκλος του Maestro θα κάνει πρεμιέρα στις 16 Μαΐου

Baby Reindeer: Η καλύτερη σειρά της χρονιάς

TV Σειρές 18.04.2024
Πάτα το play, κλείσε κινητό και απόλαυσε την

Όλα τα No.1 τραγούδια της δεκαετίας του ’90

Μουσική 16.04.2024
Μια πολύ σημαντική δεκαετία για την μουσική

Love, Divided: Η ισπανική ταινία που είναι No.1 στο Netflix

Σινεμά 16.04.2024
Μια τίμια επιλογή για το σπίτι