E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Μέρκελ: Στηρίζουμε την Ελλάδα στο προσφυγικό

Γερμανία και Γαλλία προετοίμασαν στο Βερολίνο το επικείμενο Συμβούλιο Κορυφής των Βρυξελλών

Δημοσίευση 13/12/2016 | 18:23

Μέρκελ: Στηρίζουμε την Ελλάδα στο προσφυγικό

Αφορμή της επίσκεψης Ολάντ στο Βερολίνο ήταν η γερμανογαλλική διάσκεψη για την ψηφιακή οικονομία που διοργάνωσε ο γερμανός υπουργός Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και αποτελεί τη συνέχεια προηγούμενης που έγινε πέρυσι στο Μέγαρο των Ηλυσίων. Στη διάσκεψη συμμετέχει και ο Γάλλος ομόλογός του Μισέλ Σαπέν. Στόχος η ψηφιακή μεταμόρφωση της οικονομίας στις δύο χώρες και η καλύτερη συνεργασία σε αυτόν τον τομέα.

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, δεν θα υπήρχε καλύτερη ευκαιρία για την καγκελάριο και τον Γάλλο πρόεδρο να προετοιμάσουν το επικείμενο Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, το τελευταίο της χρονιάς. Σε δηλώσεις τους που έγιναν πριν από τη συνάντηση, οι δύο ηγέτες ανέφεραν ότι θα επικεντρώσουν τις συζητήσεις τους στα μεγάλα θέματα της ατζέντας των Βρυξελλών. Ένα από τα βασικά είναι το προσφυγικό με τις συνιστώσες του: την αυστηροποίηση του δικαίου χορήγησης ασύλου, τη συμφωνία της ΕΕ με χώρες της Αφρικής κατά το πρότυπο της συμφωνίας με την Τουρκία, την εσωτερική και εξωτερική ασφάλεια, την προστασία των συνόρων και τη δημιουργία ευρωπαϊκού ταμείου για τη χρηματοδότηση πρότζεκτ στο τομέα της αμυντικής τεχνολογίας.

Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία, η καγκελάριος Μέρκελ τόνισε ότι και οι δύο χώρες στηρίζουν τη συμφωνία και ότι επιθυμούν επίσης να στηρίξουν την Ελλάδα σε πολλούς τομείς, έτσι ώστε να επιταχυνθεί ο μηχανισμός επιστροφής των προσφύγων στην Τουρκία.

Παράταση των ρωσικών κυρώσεων

Κατά τα άλλα, τόσο η Αγκελα Μέρκελ, όσο και ο Φρανσουά Ολάντ τάχθηκαν υπέρ της αναγκαιότητας παράτασης των κυρώσεων της ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας,οι οποίες εκπνέουν στις αρχές του χρόνου, σε περίπτωση που η χώρα συνεχίσει να παραβιάζει τη συμφωνία του Μινσκ για το Ουκρανικό, ενώ περιέγραψαν ως καταστροφική την ανθρωπιστική κατάσταση στη Συρία. Ο γάλλος πρόεδρος μάλιστα κατηγόρησε τη Ρωσία ότι μπλοκάρει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κάθε ευκαιρία επίτευξης προόδου και ζήτησε να σταλεί ένα «ανθρωπιστικό τελεσίγραφο» στους υπεύθυνους. «120.000 άνθρωποι βρίσκονται ως όμηροι στο Χαλέπι», τόνισε. «Η κατάσταση είναι καταστροφική, σου πιάνεται η καρδιά» είπε από την πλευρά της η καγκελάριος και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να γίνει το παν για να αντιληφθεί το συριακό καθεστώς και οι υποστηρικτές του, η Ρωσία και το Ιράν, ότι χρειάζεται επειγόντως να βελτιωθεί η κατάσταση των αμάχων (…). Χωρίς τους Ρώσους δεν θα υπήρχε και το συριακό καθεστώς», είπε χαρακτηριστικά.

Το άλλο μεγάλο θέμα της ατζέντας είναι το Brexit, για το οποίο ο γάλλος πρόεδρος είπε ότι υπάρχουν σαφείς αρχές για να κινηθεί η διαδικασία. Η βρετανίδα πρωθυπουργός θα είναι η μεγάλη απούσα στο δείπνο εργασίας της Πέμπτης, όπου αναμένεται να συζητηθεί το θέμα. Η σημερινή παρουσία του Φρανσουά Ολάντ στην καγκελαρία θεωρείται εκτός απροόπτου και η τελευταία, αλλά δεν καταγράφηκε κανένα στοιχείο δραματοποίησης όπως είχε συμβεί στην αντίστοιχη του Μπάρακ Ομπάμα πριν λίγες εβδομάδες.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σταματά η λειτουργία του Μετρό Θεσσαλονίκης για έναν μήνα

Ελλάδα Χτες
Η λειτουργία της βασικής γραμμής θα διακοπεί για έναν μήνα ενόψει της σύνδεσής της με την επέκταση προς Καλαμαριά

Το νησί που «υποδέχεται» τη νέα ταινία του Λάνθιμου, μετά το «όχι» της Ακρόπολης

Ελλάδα Χτες
Μετά το «όχι» του ΚΑΣ για γυρίσματα στην Ακρόπολη και τη δημόσια σύγκρουση με το Υπουργείο Πολιτισμού, ο Γιώργος Λάνθιμος βρήκε τοποθεσία για το φινάλε της νέας του ταινίας

Politico: Το Pfizergate δοκιμάζει τη Φον ντερ Λάιεν

Κόσμος Χτες
Το Δικαστήριο της ΕΕ αποφασίζει για τα «κρυφά» μηνύματα με τον Μπουρλά

«Πώς μπορώ να στραγγαλίσω κάποιον με ασφάλεια;»: Όταν οι ανήλικοι θεωρούν φυσιολογική τη βία στο σeξ

Κόσμος Χτες
Δάσκαλοι σeξουαλικής αγωγής αποκαλύπτουν πως έχουν ερωτηθεί από μαθητές για βίαιες συμπεριφορές κατά τη διάρκεια της εpωτικής επαφής

Εκλογές στην Αλβανία: Καταγγελίες για εξαγορά ψήφων και εμπλοκή οργανωμένου εγκλήματος

Κόσμος Χτες
Σε κλίμα έντασης και σοβαρών καταγγελιών για αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος διεξήχθηκαν οι βουλευτικές εκλογές στην Αλβανία, με το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Έντι Ράμα να προηγείται καθαρά

Σοβαρό τροχαίο στην Κρήτη: Βυτιοφόρο συγκρούστηκε με μοτοσυκλέτα

Ελλάδα Χτες
Εκτοξεύτηκε στον αέρα ο αναβάτης

Eurovision 2025: Φιλοπαιλαιστίνιος διαδηλωτής απείλησε την εκπρόσωπο του Ισραήλ ότι θα της κόψει τον λαιμό

Eurovision Χτες
Η εκπρόσωπος του Ισραήλ είναι επιζών της σφαγής της Χαμάς στο μουσικό φεστιβάλ Nova τον Οκτώβριο του 2023

Πώς ένα πακέτο τσιγάρα εξιχνίασε μία δολοφονία έπειτα από 48 χρόνια

Κόσμος Χτες
Η 24χρονη Jeannette διασκέδαζε ένα βράδυ με τους φίλους της σε ένα μπαρ, μέχρι που βγήκε από το μαγαζί για «δέκα λεπτά» και τελικά δεν γύρισε ποτέ

Αστυνομικός αυτοπυροβολήθηκε στο γραφείο του στη ΓΑΔΑ

Ελλάδα Χτες
Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι περιεργαζόταν το όπλο του και συνέβη ατύχημα