E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ο λόγος που οι Ταλιμπάν απαγόρευσαν το σκάκι στο Αφγανιστάν

Αλλη μια απαγόρευση

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 13/5/2025 | 00:25

Ο λόγος που οι Ταλιμπάν απαγόρευσαν το σκάκι στο Αφγανιστάν
@freepik.com

Οι Ταλιμπάν απαγόρευσαν το σκάκι στο Αφγανιστάν για θρησκευτικούς λόγους, συνεχίζοντας την αντίθεσή τους σε διάφορες μορφές ψυχαγωγίας και αθλητισμού, ανέφερε το ANI επικαλούμενο το Khaama Press.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η απόφαση έρχεται εν μέσω «θρησκευτικών σκέψεων» και περιορισμών που ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο Προώθησης της Αρετής και Πρόληψης της Φαυλότητας των Ταλιμπάν.

Η απόφαση θέτει πλέον σε αναστολή για αόριστο χρονικό διάστημα τις δραστηριότητες που σχετίζονται με το σκάκι στο Αφγανιστάν. Αξιωματούχοι του Υπουργείου Αθλητισμού υπό την ηγεσία των Ταλιμπάν επιβεβαίωσαν την Κυριακή την αναστολή των δραστηριοτήτων σκακιού, δηλώνοντας ότι το άθλημα θα παραμείνει απαγορευμένο στη χώρα μέχρι να βρεθούν κατάλληλες απαντήσεις σχετικά με θρησκευτικά ζητήματα.

Σύμφωνα με αναφορές, καμία δραστηριότητα που σχετίζεται με το σκάκι δεν θα επιτραπεί να συνεχιστεί χωρίς την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων. Το Υπουργείο Προώθησης της Αρετής και Πρόληψης της Φαυλότητας των Ταλιμπάν διέλυσε επίσης την Ομοσπονδία Σκακιού του Αφγανιστάν, χαρακτηρίζοντας το παιχνίδι «haram» (απαγορευμένο) σύμφωνα με την ερμηνεία του ισλαμικού νόμου, ανέφερε το Khaama Press.

Η απόφαση έρχεται σε μια εποχή που οι Ταλιμπάν έχουν επιβάλει αρκετούς περιορισμούς σε πολιτιστικές, κοινωνικές και αθλητικές εκδηλώσεις στο Αφγανιστάν από τότε που κατέλαβαν την εξουσία.

Πριν από την ανακοίνωση των Ταλιμπάν, αρκετοί σκακιστές και λάτρεις φέρεται να ζήτησαν άδεια και οικονομική υποστήριξη από το Υπουργείο Αθλητισμού υπό την ηγεσία των Ταλιμπάν για να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους. Ωστόσο, οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν την απαγόρευση, περιπλέκοντας περαιτέρω τις προσπάθειές τους να παίξουν.

Το σκάκι κάποτε θεωρούνταν πνευματικό άθλημα στη χώρα. Είδε μια αναζωπύρωση τα τελευταία χρόνια, με την εθνική ομοσπονδία να λειτουργεί υπό την ηγεσία των Ταλιμπάν, ανέφερε το Khaama Press. Ωστόσο, η πρόσφατη στάση των Ταλιμπάν, επικαλούμενη ισλαμικές νομικές ερμηνείες, υπέδειξε την ευρύτερη στρατηγική τους να περιορίσουν τις πολιτιστικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες στο Αφγανιστάν.

Οι Ταλιμπάν έχουν επίσης επιβάλει αρκετούς περιορισμούς στις γυναίκες στο Αφγανιστάν. Μένει να δούμε πόσο θα διαρκέσουν αυτές οι πολιτικές ή αν η διεθνής κοινότητα θα μπορέσει να πιέσει τους Ταλιμπάν να ανατρέψουν τις αποφάσεις τους.

Από τότε που κατέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν, οι Ταλιμπάν έχουν απαγορεύσει στα κορίτσια να παρακολουθούν σπουδές σε σχολεία άνω της έκτης τάξης και έχουν κλείσει τις πόρτες των πανεπιστημίων και των ιατρικών εκπαιδευτικών κέντρων σε αυτά.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ένα μυστικό νησί στην Ελλάδα που δεν έχει κατοίκους, μόνο… γουρουνάκια!

Περιβάλλον 02.09.2025
40 εκατομμύρια για ένα νησί χωρίς ανθρώπους – μόνο χοίρους και σμαραγδένια νερά!

Αυτός είναι ο πιο συνηθισμένος μήνας γενεθλίων

Stories 02.09.2025
Πολλά παιδιά συλλαμβάνονται μια συγκεκριμένη εποχή

5 ανατριχιαστικές περιπτώσεις που η συνομιλία με το AI πήγε τελείως λάθος

Νέα Εποχή 02.09.2025
Έχουν υπάρξει περιπτώσεις όπου οι αλληλεπιδράσεις με την τεχνητή νοημοσύνη έχουν οδηγήσει τους χρήστες να προβούν σε λανθασμένες πράξεις

Drones, σκύλοι και επιστήμονες σε πόλεμο με ένα έντομο‑φονιά

Stories 02.09.2025
Πώς ένα σκαθάρι απειλεί να αλλάξει για πάντα τα δάση

Μεξικό: Η «πόλη» που χάθηκε για πάντα – 130.000 ζωές εξαφανισμένες στον πόλεμο των ναρκωτικών

Stories Χτες
Χιλιάδες οικογένειες ψάχνουν τους αγνοουμένους τους στο Μεξικό

Αφρική: Γιατί ζητά να ξαναγραφτούν οι παγκόσμιοι χάρτες

Stories Χτες
Από το 1569 μέχρι σήμερα: Το λάθος που αλλάζει την εικόνα του κόσμου μας

Trans Rights υπό επίθεση: Το Τέξας ψηφίζει νόμο που θίγει την αξιοπρέπεια

Stories Χτες
Όταν η πολιτική μπαίνει... στην τουαλέτα

Ένα χωριό με λεβάντες και... νεύρα! Γιατί οι κάτοικοι θέλουν τους τουρίστες μόνο τις καθημερινές

Stories Προχτές
Η ισπανική πόλη που δεν θέλει τουρίστες τα Σαββατοκύριακα

Πώς η μουσική έσωσε τη ζωή μιας Εβραίας τσελίστριας

Πρόσωπα Προχτές
Σήμερα, σε ηλικία 99 ετών, η Ανίτα Λάσκερ-Βάλφις είναι η τελευταία επιζήσασα της Γυναικείας Ορχήστρας του Αουσβιτς