Το νησί που «υποδέχεται» τη νέα ταινία του Λάνθιμου, μετά το «όχι» της Ακρόπολης
Μετά το «όχι» του ΚΑΣ για γυρίσματα στην Ακρόπολη και τη δημόσια σύγκρουση με το Υπουργείο Πολιτισμού, ο Γιώργος Λάνθιμος βρήκε τοποθεσία για το φινάλε της νέας του ταινίας
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 12/5/2025 | 19:26

Η παραλία Σαρακήνικο στη Μήλο φιλοξένησε την τελευταία σκηνή της πολυαναμενόμενης ταινίας "Bugonia" του Γιώργου Λάνθιμου, λίγες εβδομάδες μετά την απόρριψη του αιτήματός του για γυρίσματα στην Ακρόπολη και τις αντιδράσεις που ακολούθησαν απέναντι στα «ψευδή και δυσφημιστικά» δημοσιεύματα, όπως χαρακτήρισε ο ίδιος.
Μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε από την άρνηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) να δώσει άδεια για γυρίσματα στην Ακρόπολη, η νέα πολυαναμενόμενη ταινία του Γιώργου Λάνθιμου βρήκε τελικά το ιδανικό της φινάλε μακριά από την Αθήνα. Σύμφωνα με την εκπομπή «Πρωινό» του ΑΝΤ1, η τελευταία σκηνή της ταινίας “Bugonia” γυρίστηκε την περασμένη Παρασκευή στην παραλία Σαρακήνικο της Μήλου, αφού πρώτα ο ίδιος ο σκηνοθέτης είχε επισκεφθεί το σημείο για να βεβαιωθεί ότι ταιριάζει αισθητικά με το σενάριο.
Τα γυρίσματα στην εμβληματική παραλία πραγματοποιήθηκαν με απόλυτη μυστικότητα και αποτελούν την κορύφωση του κινηματογραφικού project του Λάνθιμου, που αναζητούσε επίμονα την κατάλληλη τοποθεσία για την τελευταία σκηνή της ταινίας, μετά την απόρριψη της Ακρόπολης.
Από την Ακρόπολη στη Μήλο — και η σύγκρουση με το Υπουργείο Πολιτισμού
Λίγες εβδομάδες νωρίτερα, το ΚΑΣ είχε απορρίψει το αίτημα της παραγωγής να πραγματοποιηθούν γυρίσματα στην Ακρόπολη, προκαλώντας έντονη δημόσια συζήτηση, αλλά και αντίδραση από την πλευρά του σκηνοθέτη. Το Υπουργείο Πολιτισμού υποστήριξε τότε ότι η ταινία ζητούσε να «κλείσει» ο αρχαιολογικός χώρος για τέσσερις ημέρες, χωρίς καταβολή τελών, κάτι που ο Γιώργος Λάνθιμος διέψευσε με κατηγορηματικό τρόπο μέσω ανακοίνωσης.
Ο βραβευμένος σκηνοθέτης χαρακτήρισε τα δημοσιεύματα «ψευδή και δυσφημιστικά» και υπογράμμισε ότι το αίτημα για γυρίσματα στην Ακρόπολη προέβλεπε έξι ώρες κινηματογράφησης, νωρίς το πρωί, με περιορισμό πρόσβασης του κοινού μόνο για τέσσερις ώρες — και σε καμία περίπτωση χωρίς καταβολή τελών. Επιπλέον, τόνισε πως δεν δόθηκε ποτέ άδεια στο ΚΑΣ ή σε οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο να δημοσιοποιήσει περιεχόμενο της αίτησης ή να αναφερθεί στο σενάριο της ταινίας, που αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία.
Ο Λάνθιμος και οι παραγωγοί του επιφυλάχθηκαν παντός νομίμου δικαιώματός τους για την αποκατάσταση της αλήθειας και την προστασία της επαγγελματικής τους υπόληψης, καλώντας τα μέσα ενημέρωσης να ανακαλέσουν όσα μεταδόθηκαν λανθασμένα.
Έτσι, το “όχι” της Ακρόπολης όχι μόνο δεν φρέναρε το διεθνές κινηματογραφικό σχέδιο του Έλληνα σκηνοθέτη, αλλά το μετέφερε σε έναν εξίσου εντυπωσιακό ελληνικό τόπο — επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά πως, όταν κλείνει μια πόρτα, ανοίγει ένα λευκό, σεληνιακό τοπίο.