Εκλογές στην Αλβανία: Καταγγελίες για εξαγορά ψήφων και εμπλοκή οργανωμένου εγκλήματος
Σε κλίμα έντασης και σοβαρών καταγγελιών για αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος διεξήχθηκαν οι βουλευτικές εκλογές στην Αλβανία, με το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Έντι Ράμα να προηγείται καθαρά
Δημοσίευση 12/5/2025 | 17:57

Με το 26% των εκλογικών τμημάτων να έχει καταμετρηθεί στην Αλβανία, το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα συγκεντρώνει ποσοστό 52,8%, εξασφαλίζοντας πάνω από 80 έδρες, ενώ το Δημοκρατικό Κόμμα του Σαλί Μπερίσα περιορίζεται στο 32,4%.
Παρά τη γενική επικράτηση του Ράμα, η πολιτική εκπροσώπηση της ελληνικής μειονότητας παραμένει ζωντανή μέσω της εκλογής του προέδρου του ΚΕΑΔ, Βαγγέλη Ντούλε.
Μιλώντας στο «Πρώτο Πρόγραμμα», ο Βαγγέλης Ντούλες κατήγγειλε ότι η εκλογική διαδικασία στιγματίστηκε από κατάχρηση κρατικών πόρων, εμπλοκή του οργανωμένου εγκλήματος και μαζική εξαγορά ψήφων. «Η ψήφος εδώ έχει τιμή εκκίνησης τα 50 ευρώ και μπορεί σε δύσκολες περιφέρειες να φτάσει και τα 200», ανέφερε χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο για «κοινό μυστικό» που έχει επισημανθεί και σε εκθέσεις του ΟΑΣΕ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, τρεις είναι οι βασικοί παράγοντες αλλοίωσης του αποτελέσματος:
- Κατάχρηση της δημόσιας διοίκησης και των κρατικών μέσων
- Οργανωμένο έγκλημα και μαύρο χρήμα υπέρ της κυβερνητικής παράταξης
- Λαθροχειρία αποτελεσμάτων στα εκλογικά κέντρα
Ο Ντούλες επεσήμανε ότι η καταμέτρηση εξελίσσεται αργά λόγω ενστάσεων και αμφισβητήσεων ανάμεσα στα κόμματα, ενώ η επιστολική ψήφος –στην οποία συμμετείχαν περίπου 194.000 Αλβανοί του εξωτερικού– έχει «παγώσει» χωρίς σαφή εξήγηση.
«Η διαδικασία καταμέτρησης θα έπρεπε να είναι παράλληλη, ωστόσο στα περισσότερα εκλογικά κέντρα έχει σταματήσει λόγω προσφυγών», σημείωσε.
Σε σκληρή γλώσσα, ο Ντούλες περιέγραψε την κατάσταση λέγοντας πως «δεν έχουμε κόμματα απέναντι σε κόμματα, αλλά κόμματα απέναντι στο κράτος – και στο οργανωμένο έγκλημα». Υποστήριξε ότι οι εκλογές έγιναν σε περιβάλλον αυταρχισμού και με άνισους όρους.
Αναφερόμενος στη δυσκολία εκπροσώπησης της ελληνικής μειονότητας, ο Ντούλες εξήγησε πως λόγω του εκλογικού συστήματος και της διαίρεσης της χώρας σε 12 αυτόνομες περιφέρειες, είναι εξαιρετικά δύσκολο να εξασφαλιστούν έδρες χωρίς υψηλά ποσοστά σε τοπικό επίπεδο (π.χ. 25% στο Αργυρόκαστρο, 12% στην Αυλώνα).
Παρότι ο ίδιος εξελέγη, εξέφρασε την απογοήτευσή του που, όπως είπε, «λόγω των συνθηκών, χάθηκε η δυνατότητα εκλογής και δεύτερου μειονοτικού βουλευτή».