LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Βίντεο ντοκουμέντο: Αυτή ήταν η άσκηση του μοιραίου Phantom

Πετούσε μια «ανάσα» από τη θάλασσα

Δημοσίευση 1/2/2023 | 18:20

Βίντεο ντοκουμέντο: Αυτή ήταν η άσκηση του μοιραίου Phantom

Την ώρα που η χώρα θρηνεί τον χαμό των δύο πιλότων του F-4 Phantom, που κατέπεσε ανοιχτά του Κατακόλου τη Δευτέρα (30/01), στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας έχουν ξεκινήσει ήδη να αναζητούν τα αίτια που οδήγησαν στην τραγωδία.

Οι οικογένειες των δύο πιλότων είναι συντετριμμένες, με τους γονείς, τους συγγενείς και τους φίλους να αναζητούν την αλήθεια για το τι έφταιξε και το δικινητήριο μαχητικό κατέληξε στον βυθό του Κυπαρισιακού κόλπου.

Οι εικασίες και τα σενάρια είναι πολλά, ωστόσο, μέχρι αυτή τη τη στιγμή κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα τι συνέβη τα κρίσιμα δευτερόλεπτα πριν καρφωθεί το F-4 Phantom στο νερό και στοιχίσει τη ζωή των δύο πιλότων.

Αυτοί που σίγουρα έχουν πιο καθαρή εικόνα είναι ο κυβερνήτης και ο συγκυβερνήτης του δεύτερου F-4 Phantom, που πετούσε σε σχηματισμό με το μοιραίο μαχητικό και μάλιστα ήταν ο επικεφαλής κατά την εκτέλεση της άσκησης «χαμηλής ναυτιλίας».

Το σενάριο της άσκησης
Η συγκεκριμένη εκπαιδευτική δραστηριότητα είναι αρκετά απαιτητική, καθώς είναι άσκηση τακτικών ελιγμών και εκτελείται μόλις 100 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας. Οι ιπτάμενοι δεν μιλούν μέσω ασυρμάτου προκειμένου να μην εντοπιστούν, μιας και στα σενάρια της άσκησης περιλαμβάνεται και προσβολή θαλάσσιου στόχου.


Όπως αναφέρουν πηγές της Πολεμικής Αεροπορίας, πρόκειται για μία άσκηση που θέλει μεγάλη προσοχή, ενέχει κινδύνους και απαιτεί εγρήγορση και αφοσίωση κάθε δευτερόλεπτο. Δεν είναι η πιο επικίνδυνη αεροπορική εκπαιδευτική δραστηριότητα, όπως έχει ειπωθεί, είναι όμως «δύσκολη» μιας και το μαχητικό αναπτύσσει ταχύτητες που ξεπερνούν τα 800 χιλιόμετρα ελάχιστα μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Τον σχηματισμό καθοδηγεί ο «Bravo 1», που είναι και ο επικεφαλής. Πετώντας πάντα λίγο πιο χαμηλά από τον «Bravo 2», τον κατευθύνει μεθοδικά μέσω ελιγμών και απότομων στροφών ώστε να αποφευχθεί ο εντοπισμός από εχθρικά ραντάρ.

Με ταχύτητα λοιπόν 800 χιλιόμετρα και απόσταση 100 μέτρα από τη θάλασσα, το παραμικρό να συμβεί, οι χειριστές έχουν μόλις 2 – το πολύ – δευτερόλεπτα για να αντιδράσουν μέχρι το μαχητικό να φτάσει στην επιφάνεια της θάλασσας και να προσκρούσει.

«Κατά τη διάρκεια μιας παρατεταμένης στροφής και ενώ πετούσαμε σε ύψος περίπου 300 ποδών γύρισα το κεφάλι μου για να δω το Νο2 αλλά δεν τον είδα. Ξανακοίταξα προς τα κάτω και είδα μια έκρηξη, μια φωτιά στη θάλασσα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του σχηματισμού, αδυνατώντας να εξηγήσει τι ακριβώς συνέβη ανοιχτά του Κατακόλου και το F-4 των Τσιτλακίδη και Τουρούτσικα καρφώθηκε στη θάλασσα.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η Δύση προειδοποιεί την Κίνα να μην δώσει όπλα στη Ρωσία

Ελλάδα Σήμερα
Όλα τα βλέμματα στη συνάντηση Πούτιν με τον Σι Τζινπίνγκ

Μπορεί πραγματικά να συλληφθεί ο Πούτιν;

Ελλάδα Σήμερα
Τι ισχύει με την απόφαση του Ποινικού Δικαστηρίου

Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Ξύπνησε από την καταστολή η 25χρονη Ανυσία στο Παπανικολάου

Ελλάδα Σήμερα
To μεγαλύτερο μέρος της μέρας η νεαρή κοπέλα αναπνέει μόνη της

Πέθανε ο Σπύρος Σημίτης

Ελλάδα Σήμερα
Ο αδερφός του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη πέθανε σε ηλικία 88 ετών

Στο «κόκκινο» οι αγορές ακόμα και μετά την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS

Ελλάδα Σήμερα
Υποχωρούν οι μετοχές των δυο τραπεζών

Τροχαίο στη Μεσογείων: Αυτοκίνητο παρέσυρε και σκότωσε πεζό

Ελλάδα Σήμερα
Θανατηφόρα παράσυρση πεζού στη Λεωφόρο Μεσογείων

Μπαλαούρας σε πακιστανική κοινότητα: Η ΝΔ θέλει να σας διώξει

Ελλάδα Σήμερα
Επίθεση από Αδωνι Γεωργιάδη

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «διέταξε» δημόσια υπουργό του να αλλάξει την υπογραφή του

Ελλάδα Σήμερα
Ο υπουργός Εμπορίου της Τουρκίας, πάγωσε και άρχισε να κοιτά αμήχανα τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Η στιγμή που διαδηλωτής βγάζει νοκ άουτ αστυνομικό

Ελλάδα Σήμερα
«Καζάνι που βράζει» το Παρίσι μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου του Μακρόν για το συνταξιοδοτικό
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο e-daily.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.