E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Μειώνεται ο πληθυσμός της Ελλάδας ‑ Τι δείχνουν τα νέα δεδομένα

Την τελευταία πενταετία έχουν αφαιρεθεί 37 πολίτες κατά μέσο όρο σε κάθε 10.000 κατοίκους

Δημοσίευση 11/12/2021 | 10:26

Μειώνεται ο πληθυσμός της Ελλάδας ‑ Τι δείχνουν τα νέα δεδομένα

Ο πληθυσμός της Ελλάδας μειώνεται κάτι το οποίο αποτυπώνεται και στα στοιχεία της πενταετίας 2014-2019.

«Η συρρίκνωση του συνολικού πληθυσμού αποτελεί μία από τις σημαντικότερες δημογραφικές διαστάσεις στην Ελλάδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι την πενταετία 2014-2019 αφαιρούνται στη χώρα μας από τον συνολικό πληθυσμό περίπου 37 άτομα κατά μέσο όρο ετησίως για κάθε 10.000 κατοίκους ενώ την ίδια περίοδο, κάτω από τη θετική επίπτωση της μετανάστευσης, στον πληθυσμό του συνόλου της ΕΕ27 σε κάθε 10.000 κατοίκους προστίθενται συνολικά 13 επιπλέον άτομα».

Πρόκειται μία από τις διαπιστώσεις πρόσφατης δημοσίευσης του καθ. Δημογραφίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Χρήστου Μπάγκαβου στο τελευταίο τεύχος μιας νέας σειράς ψηφιακών δελτίων που δημιουργήθηκαν υλοποιώντας το χρηματοδοτούμενο από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ) ερευνητικό πρόγραμμα «Δημογραφικά Προτάγματα στην Έρευνα και Πρακτική στην Ελλάδα»

Στη δημοσίευση αυτή αναλύεται ο διακριτός ρόλος των μεταναστών και των γηγενών για τις πρόσφατες μεταβολές του συνολικού πληθυσμού στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 Κρατών Μελών. Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Μπάγκαβο, η μείωση του πληθυσμού της Ελλάδας την εξαετία 2014-2019 οφείλεται στους γηγενείς, η μείωση των οποίων (-62 άτομα κατά μέσο όρο ετησίως /10.000 κατοίκους) ήταν σαφώς ταχύτερη από την μείωση των γηγενών στην ΕΕ27 (-33/10.000). Ταυτόχρονα, την ίδια περίοδο η αύξηση των αλλοδαπών ήταν αισθητά υψηλότερη στην Ευρώπη (+ 46 άτομα ανά 10.000) από ό,τι στην Ελλάδα (+24/10.000). Έτσι, ενώ στην Ευρωπαϊκή Ένωσης η μετανάστευση υπερκαλύπτει την συρρίκνωση του γηγενούς πληθυσμού οδηγώντας επομένως και σε αύξηση του συνολικού πληθυσμού (+ 13 άτομα ανά 10.000 κατοίκους), η μετανάστευση στην Ελλάδα επιβραδύνει απλώς την μείωση του συνολικού πληθυσμού. Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί, διευκρινίζει ο κ. Μπάγκαβος ότι παρά τις προαναφερόμενες διαφοροποιήσεις, το ποσοστό των μεταναστών στον συνολικό πληθυσμό είναι περίπου το ίδιο στην Ελλάδα και την Ευρώπη των 27 (11,7% και 11,3% αντίστοιχα).

Η διαφορά μεταξύ γεννήσεων και θανάτων στο μεταναστευτικό πληθυσμό, σύμφωνα με τη δημοσίευση, είναι της ίδιας βαρύτητας στην Ελλάδα και την ΕΕ27, καθώς το Φυσικό Ισοζύγιο του μεταναστευτικού πληθυσμού δεν διαφοροποιείται ανάμεσα στην Ελλάδα και την ΕΕ27 (9 και 10/10.000 αντίστοιχα κατά μέσο όρο την περίοδο 2014-2019). Αντίθετα, το Μεταναστευτικό Ισοζύγιο διαφοροποιείται αισθητά καθώς η υπεροχή των εισροών έναντι των εκροών των μεταναστών είναι υπερδιπλάσια στην ΕΕ27 (+36 έναντι 15/10.000 στην Ελλάδα).

Ο κ. Μπάγκαβος τονίζει στη μελέτη, πως οι όποιες διαφορές ανάμεσα στο Φυσικό Ισοζύγιο των μεταναστών και των γηγενών δεν εξαρτώνται τόσο από τις διαφορές στα επίπεδα γονιμότητας και θνησιμότητας αλλά κυρίως από τις διαφορές ανάμεσα στην κατανομή ανά ηλικία των δύο αυτών πληθυσμών (οι μετανάστες είναι πολύ νεότεροι) καθώς η διαφορική θνησιμότητα και γονιμότητα των δύο ομάδων δεν παίζουν σημαντικό ρόλο. Αντίστοιχες διαπιστώσεις προκύπτουν και για την ΕΕ27, αν και η θετική συμβολή της θνησιμότητας και της γονιμότητας στις μεταβολές του πληθυσμού είναι υψηλότερη από την αντίστοιχη στην Ελλάδα.

Συμπερασματικά, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι μεν μετανάστες επηρεάζουν θετικά την μεταβολή του συνολικού πληθυσμού (περισσότερες γεννήσεις από θανάτους), οι δε γηγενείς αρνητικά (περισσότεροι θάνατοι από γεννήσεις) όχι γιατί οι πρώτοι έχουν υψηλότερη γονιμότητα ή χαμηλότερη θνησιμότητα από τους δεύτερους, αλλά γιατί ο μεταναστευτικός πληθυσμός είναι πιο νεανικός από τον γηγενή (πολύ χαμηλότερα ποσοστά ηλικιωμένων ατόμων στον πληθυσμό των αλλοδαπών από τα αντίστοιχα στους γηγενείς και υψηλότερα ποσοστά γυναικών που βρίσκονται σε ηλικία αναπαραγωγής για τους μετανάστες σε σχέση με τους γηγενείς).

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σταματά η λειτουργία του Μετρό Θεσσαλονίκης για έναν μήνα

Ελλάδα Χτες
Η λειτουργία της βασικής γραμμής θα διακοπεί για έναν μήνα ενόψει της σύνδεσής της με την επέκταση προς Καλαμαριά

Το νησί που «υποδέχεται» τη νέα ταινία του Λάνθιμου, μετά το «όχι» της Ακρόπολης

Ελλάδα Χτες
Μετά το «όχι» του ΚΑΣ για γυρίσματα στην Ακρόπολη και τη δημόσια σύγκρουση με το Υπουργείο Πολιτισμού, ο Γιώργος Λάνθιμος βρήκε τοποθεσία για το φινάλε της νέας του ταινίας

Politico: Το Pfizergate δοκιμάζει τη Φον ντερ Λάιεν

Κόσμος Χτες
Το Δικαστήριο της ΕΕ αποφασίζει για τα «κρυφά» μηνύματα με τον Μπουρλά

«Πώς μπορώ να στραγγαλίσω κάποιον με ασφάλεια;»: Όταν οι ανήλικοι θεωρούν φυσιολογική τη βία στο σeξ

Κόσμος Χτες
Δάσκαλοι σeξουαλικής αγωγής αποκαλύπτουν πως έχουν ερωτηθεί από μαθητές για βίαιες συμπεριφορές κατά τη διάρκεια της εpωτικής επαφής

Εκλογές στην Αλβανία: Καταγγελίες για εξαγορά ψήφων και εμπλοκή οργανωμένου εγκλήματος

Κόσμος Χτες
Σε κλίμα έντασης και σοβαρών καταγγελιών για αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος διεξήχθηκαν οι βουλευτικές εκλογές στην Αλβανία, με το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Έντι Ράμα να προηγείται καθαρά

Σοβαρό τροχαίο στην Κρήτη: Βυτιοφόρο συγκρούστηκε με μοτοσυκλέτα

Ελλάδα Χτες
Εκτοξεύτηκε στον αέρα ο αναβάτης

Eurovision 2025: Φιλοπαιλαιστίνιος διαδηλωτής απείλησε την εκπρόσωπο του Ισραήλ ότι θα της κόψει τον λαιμό

Eurovision Χτες
Η εκπρόσωπος του Ισραήλ είναι επιζών της σφαγής της Χαμάς στο μουσικό φεστιβάλ Nova τον Οκτώβριο του 2023

Πώς ένα πακέτο τσιγάρα εξιχνίασε μία δολοφονία έπειτα από 48 χρόνια

Κόσμος Χτες
Η 24χρονη Jeannette διασκέδαζε ένα βράδυ με τους φίλους της σε ένα μπαρ, μέχρι που βγήκε από το μαγαζί για «δέκα λεπτά» και τελικά δεν γύρισε ποτέ

Αστυνομικός αυτοπυροβολήθηκε στο γραφείο του στη ΓΑΔΑ

Ελλάδα Χτες
Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι περιεργαζόταν το όπλο του και συνέβη ατύχημα