E-Daily
Psychology Weekend: Συμβουλές για έναν καλύτερο εαυτό

5 τρόποι για καλύτερη επικοινωνία στη σχέση σου

Τις λύσεις δίνει η Ανδριάννα Γεροντή, ψυχολόγος - ψυχοθεραπεύτρια

10/5/2017 | 00:32

Κάθε σχέση αποτελείται από δυο ανθρώπους που ο καθένας κουβαλάει τις δικές τους αποσκευές. Άλλος σε μεγάλες βαλίτσες, άλλος σε μικρότερα σακίδια, άλλος σε απλές πλαστικές σακούλες και άλλος σε πολυκαιρισμένους σάκους.

Όπως και να είναι εξωτερικά όμως οι βαλίτσες ή τα σακίδια μεταφοράς του καθενός, εσωτερικά δεν μπορούμε να ξέρουμε το περιεχόμενο τους, ούτε να κατανοήσουμε το πώς αποκτήθηκε ή από πού αγοράστηκε, αν δεν καθίσουμε μαζί με τον άλλον να τον βοηθήσουμε να τις ξεφορτώσει.

Πώς βοηθάμε λοιπόν τον άλλον να ανοίξει τις βαλίτσες του και να ξεφορτώσει τα αντικείμενα που κουβαλάει; Πώς τον βοηθάμε να πετάξει ό,τι δεν του είναι χρήσιμο και υπάρχει εκεί μέσα πλέον, μόνο ως βάρος; Πώς τον βοηθάμε να αποχωριστεί πράγματα και να μετουσιώσει άλλα σε κάτι καλύτερο και υγιές;

Μερικοί τρόποι ώστε να καταφέρουμε τα παραπάνω, θέτοντας έτσι πιο γερά θεμέλια στην μεταξύ μας σχέση, είναι οι εξής:

Μάθετε να ακούτε

Κάθε άνθρωπος βαθιά μέσα του φοβάται πως δεν θεωρείται σημαντικός ώστε να τον ακούσουν, πως αδικείται ή πως ο άλλος απέναντι του, δεν του δίνει την ευκαιρία να εκφράσει εκείνο που πιστεύει. Όταν λοιπόν συζητάτε σοβαρά ή διαφωνείτε με τον άνθρωπο σας, προσπαθήστε απλώς να ακούσετε. Χωρίς να μιλάτε, χωρίς να σκέφτεστε τι θα πείτε μετά, απλώς δώστε χρόνο να ακούσετε.

Μια καλή τεχνική που βοηθάει είναι να ακούτε προσεκτικά τον άλλον και μετά να επαναλαμβάνετε εκείνο που είπε, βοηθώντας τον εαυτό σας να επιβεβαιώσει πως κατάλαβε σωστά αφενός και δίνοντας και στον άλλον την ευκαιρία να αλλάξει κάτι αν βλέπει πως δεν το εξέφρασε σωστά ή να το εξηγήσει με έναν άλλον τρόπο, ώστε να γίνει πιο κατανοητό και να δημιουργηθεί μια υγιής επικοινωνία.

Αφιερώστε ποιοτικό χρόνο, ο ένας στον άλλο

Όσο πιεστικό και να είναι το καθημερινό σας πρόγραμμα, είναι απαραίτητο να υπάρχουν κοινές στιγμές με τον σύντροφο σας. Θα ήταν όμορφο να δίνετε ραντεβού όπου θα βγαίνετε έξω, θα πηγαίνετε σινεμά ή απλώς θα κάθεστε σπίτι φτιάχνοντας ένα δείπνο ο ένας για τον άλλον.
Αφιερώστε ποιοτικό χρόνο με το σύντροφό σας και θα δείτε πως έτσι θα βελτιωθεί η σχέση σας και θα γίνει καλύτερη η επικοινωνία σας.

Κάντε υποχωρήσεις

Κάθε σχέση για να είναι ισορροπημένη, χρειάζεται να γίνονται αμοιβαίες υποχωρήσεις. Δυο άνθρωποι επιλέγουν να μοιραστούν χρόνο, στιγμές ή ακόμη και μια ολόκληρη ζωή, όμως στην ουσία, ενώνονται δυο άνθρωποι που μέχρι εχθές ήταν άγνωστοι μεταξύ τους και που ο καθένας κουβαλάει τα δικά του τραύματα.

Επομένως, δεν είναι εύκολο να συμφωνούν ή να ταιριάζουν σε όλα.
Χρειάζεται χρόνος λοιπόν, για να γνωρίσει ο ένας τον άλλον και να μάθει τι τον ηρεμεί, τι τον ταράζει, τι του αρέσει ή τι τον βγάζει εκτός εαυτού.
Μέχρι όλα αυτά λοιπόν να γίνουν φανερά και κατανοητά από τον κάθε σύντροφο και να μάθει πως να επικοινωνεί ουσιαστικά με τον άλλον, χρειάζονται υποχωρήσεις, υπομονή και αμοιβαία συνεργασία, πάνω στην οποία θα στηριχτεί μια υγιής σχέση.

Κάντε μικρές πράξεις καλοσύνης και αγάπης

Ακόμα και αν οι άλλοι δε θυμούνται τι ακριβώς τους είπατε, θα θυμούνται πώς τους κάνατε να αισθανθούν! Έτσι, είναι σημαντικό να κάνετε συχνά μικρές καλές πράξεις, χωρίς να σας το έχει ζητήσει ο σύντροφος σας. Ένα απαλό άγγιγμα περνώντας από δίπλα του, ένα λουλούδι εκεί που εκείνη δεν το περιμένει, ένα φιλί όταν μπει στο σπίτι, ένα ρομαντικό δείπνο για εκείνον ή ένα πλυντήριο που έχει απλωθεί πριν εκείνη γυρίσει σπίτι, είναι πράξεις που συγκινούν, κάνουν το άτομο να νιώθει πως ο σύντροφος του νοιάζεται για εκείνον και φέρνουν ανθρώπους κοντά.

Κάντε συχνά σεξ

Η καλή επικοινωνία οδηγεί σε καλό σεξ και το καλό σεξ σε καλύτερη επικοινωνία, όπως αποκαλύπτουν έρευνες. Επομένως κάντε σεξ συχνά, σε κάθε σημείο και οποιαδήποτε στιγμή. Ανοίγει μια δίοδο επικοινωνίας, βοηθάει το ζευγάρι να έρθει πιο κοντά, να νιώθει δεμένο και να μοιράζεται συντροφικές στιγμές. Μην το αμελείτε!

Ανδριάννα Γεροντή, ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια, συντονίστρια ομάδων του ΚΕ.ΘΕ.ΣΥ, www.kethesy.gr

Body+Mind

2 τρόποι να γίνετε ευτυχισμένοι σήμερα, από επιστήμονες

Οι ψυχολόγοι ορκίζονται σε αυτές τις σκέψεις, κάντε τις σήμερα πραγματικότητα
Σχέσεις

5 τρόποι για καλύτερη επικοινωνία στη σχέση σου

Τις λύσεις δίνει η Ανδριάννα Γεροντή, ψυχολόγος - ψυχοθεραπεύτρια
Body+Mind

Απλές συμβουλές για πιο υγιή και χαρούμενη ζωή

Επειδή ο χρόνος σας είναι πολύτιμος
Σχέσεις
Body+Mind

4 περίεργοι αλλά αποτελεσματικοί τρόποι για να χαλαρώσετε

Και δεν εννούμε την γυμναστική, το ντουζ ή το διαλογισμό
Σχέσεις

6 μυστικά που έχουν τα ευτυχισμένα ζευγάρια

Τι είναι αυτό που ξεχωρίζει στα αγαπημένα ζευγάρια
Παράξενα
Body+Mind

8 τρόποι για να δείχνετε ότι έχετε αυτοπεποίθηση

Το Forbes μας μαθαίνει τα μυστικά των πετυχημένων
A-List

10 τρόποι να αντλήσεις την ευτυχία από μέσα σου

Πως η άνθρωποι αγγίζουν την ευτυχία χωρίς να ακολουθούν την λογική
Body+Mind

Χαρακτηριστικά που σας κάνουν ελκυστική και δεν έχουν σχέση με την εμφάνιση

Γιατί όλη η γοητεία μιας γυναίκας κρύβεται στην προσωπικότητα της
Body+Mind

Συγκρίνεις τον εαυτό σου με τους άλλους; Τότε αυτό είναι για σένα!

Πώς η σύγκριση επηρεάζει αρνητικά τη ζωή μας
OMG

16 αλήθειες που αγνοούσατε ως σήμερα για τον εαυτό σας

Κατάστασεις που υποσυνείδητα συμβαίνουν και ίσως να μην προσέξατε ποτέ
Body+Mind

QUIZΚουίζ

Τολμάς να ανακαλύψεις τον εαυτό σου;

Απάντησε αυτές τις ερωτήσεις και ίσως τα καταφέρεις
Body+Mind