Ο άνθρωπος νίκησε το AI: H τεχνητή νοημοσύνη έλυσε εξισώσεις, ο άνθρωπος όμως κέρδισε τη μάχη
Εντυπωσιακές οι επιδόσεις της τεχνητής νοημοσύνης, αλλά οι άνθρωποι διατηρούν τα σκήπτρα
Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Δημοσίευση 24/7/2025 | 00:15

Η φετινή Διεθνής Μαθηματική Ολυμπιάδα (IMO 2025), που φιλοξενήθηκε στο Κουίνσλαντ της Αυστραλίας, έγραψε ιστορία όχι μόνο για τις υψηλές επιδόσεις των διαγωνιζόμενων μαθητών, αλλά και για τη συμμετοχή —έστω ανεπίσημη— των πιο εξελιγμένων συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης.
Για πρώτη φορά, A.I. μοντέλα όπως το Gemini Deep Think της Google και το ChatGPT της OpenAI δοκιμάστηκαν στα ίδια μαθηματικά προβλήματα με τους ανθρώπινους διαγωνιζόμενους. Αμφότερα κατάφεραν να λύσουν 5 από τα 6 προβλήματα, αποσπώντας 35 μονάδες — βαθμολογία που ισοδυναμεί με χρυσό μετάλλιο στην IMO.
Η Google συμμετείχε επίσημα και τα αποτελέσματα επιβεβαιώθηκαν από την επιτροπή του διαγωνισμού, ενώ η OpenAI προχώρησε σε εσωτερική αξιολόγηση και δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων μέσω του ερευνητή Άλεξ Γουέι.
Παρόλα αυτά, οι κορυφαίοι μαθητές του κόσμου κράτησαν για ακόμα μια χρονιά τα σκήπτρα. Ο πήχης ανέβηκε ψηλά, καθώς φέτος απαιτούνταν 35 μονάδες για το χρυσό, σημειώνοντας ρεκόρ στην ιστορία του θεσμού. Πάνω από 60 μαθητές από διάφορες χώρες ξεπέρασαν ή έφτασαν αυτό το όριο.
Στην κορυφή της κατάταξης βρέθηκε η Κίνα με συνολικά 231 μονάδες και τρεις μαθητές να πετυχαίνουν το απόλυτο σκορ (42/42). Ακολούθησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Νότια Κορέα.
Η Ελλάδα σημείωσε αξιοπρεπέστατη εμφάνιση, κατακτώντας την 34η θέση ανάμεσα σε 110 χώρες, με συνολική συγκομιδή 143 μονάδων. Η αποστολή της χώρας μας περιλάμβανε έξι μαθητές και επέστρεψε με δύο αργυρά μετάλλια, τρία χάλκινα και μία εύφημη μνεία.
Ξεχώρισε ο Κυριάκος Τσουρέκας, που συγκέντρωσε 32 μονάδες και πήρε αργυρό μετάλλιο, προσθέτοντάς το δίπλα στο περσινό του χρυσό. Διακρίθηκαν επίσης οι Νεκτάριος-Ραφαήλ Μπερκουτάκης (αργυρό), Σωκράτης Ηλιάδης, Ανδρέας Καβαλλάρης και Λάζαρος Καραγεωργίου (χάλκινα), καθώς και ο Σωτήριος Τζαβούλης που απέσπασε εύφημη μνεία. Την ελληνική ομάδα συντόνισαν οι Σίλουανος Μπραζίτικος και Αχιλλέας Συνεφακόπουλος.
An advanced version of Gemini with Deep Think has officially achieved gold medal-level performance at the International Mathematical Olympiad. 🥇
— Google DeepMind (@GoogleDeepMind) July 21, 2025
It solved 5️⃣ out of 6️⃣ exceptionally difficult problems, involving algebra, combinatorics, geometry and number theory. Here’s how 🧵 pic.twitter.com/6jz1eF56wG
Παρά τις εντυπωσιακές επιδόσεις των A.I., Google και OpenAI απέφυγαν να πλαισιώσουν την παρουσία τους στον διαγωνισμό ως ανταγωνισμό ανθρώπου και μηχανής. Όπως σημείωσε η OpenAI, πολλοί από τους ερευνητές της είναι πρώην διακριθέντες στην IMO, ενώ η Google υπογράμμισε πόσο γρήγορα εξελίσσεται η τεχνητή νοημοσύνη, φτάνοντας από ασημένιο επίπεδο πέρσι στο «χρυσό» φέτος. Προς το παρόν, όμως, οι μαθητές αποδεικνύουν ότι η ανθρώπινη σκέψη παραμένει ασυναγώνιστη στην κορυφαία μαθηματική σκηνή του κόσμου.