Σήμερα έμαθα: Τι είναι το Gen Z Stare και γιατί έχει προκαλέσει αντιδράσεις
Όλοι λένε πως υπάρχει αλλά για διαφορετικούς λόγους
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 25/7/2025 | 01:38

Κάθε γενιά έχει τις ιδιορρυθμίες της, και καθώς ζούμε ολοένα και περισσότερο τη ζωή μας στο διαδίκτυο, πολλές περισσότερες από αυτές έρχονται στο φως. Οι Millennials, για παράδειγμα, έχουν κατηγορηθεί για κάτι που ονομάζεται «the Millennial pause», μια σύντομη χρονική περίοδο μεταξύ της έναρξης ενός βίντεο και της έναρξης της ομιλίας.
Και η Γενιά Z έχει το «Gen Z shake», όπου ξεκινούν τα βίντεό τους πριν αφήσουν κάτω τα τηλέφωνά τους (ή τα σηκώσουν), οδηγώντας σε ένα ορατό τρέμουλο του βίντεο.
Αλλά το τελευταίο περίεργο χαρακτηριστικό της Γενιάς Z που πυροδοτεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι το λεγόμενο «Gen Z stare», για το οποίο οι άνθρωποι διαφωνούν από τότε που αναγνωρίστηκε.
Τι είναι το «Gen Z stare» - και γιατί οι άνθρωποι μιλάνε γι' αυτό;
Αν και τα ακριβή έτη συχνά διαφέρουν ανάλογα με το με ποιον μιλάτε, η Γενιά Z συνήθως λέγεται ότι γεννήθηκε μεταξύ των τελών της δεκαετίας του 1990 και των αρχών της δεκαετίας του 2000. Το 1997–2012 είναι ένας αρκετά τυπικός ορισμός του παραθύρου της Γενιάς Z, το οποίο βρίσκεται μεταξύ των Millennials και της Γενιάς A.
Πρόσφατα, η Γενιά Z (ή «Zoomers», όπως αποκαλούνται μερικές φορές) έχει κατηγορηθεί ότι υιοθέτησε ένα χαρακτηριστικό σε κοινωνικές καταστάσεις που έχει γίνει γνωστό ως το «Gen Z stare», ένα είδος κενού, αδιάφορου, μεσαίας απόστασης βλέμματος στο κενό. Η ίδια η Γενιά Z αναγνωρίζει ότι το βλέμμα είναι κάτι πραγματικό, ενώ οι Boomers, οι Gen X και οι Millennials φαίνεται να έχουν αρχίσει να το αντιλαμβάνονται επειδή, με πολλούς Gen Zers να βρίσκονται πλέον στις αρχές έως τα μέσα της δεκαετίας των είκοσι, οι κοινωνικές συναντήσεις μαζί τους στον χώρο εργασίας, σε ρόλους εξυπηρέτησης πελατών και σε κάθε είδους άλλες καταστάσεις πρόσωπο με πρόσωπο γίνονται ολοένα και πιο συνηθισμένες. Έτσι, η συζήτηση γύρω από το βλέμμα της Γενιάς Z δεν αφορά το αν υπάρχει ή όχι, αλλά το πώς χρησιμοποιείται και από πού προήλθε.
Gen Z vs. The World
Ρωτήστε έναν της Γενιάς Z και πιθανότατα θα σας πει ότι το βλέμμα είναι μια απάντηση σε κάποιον που λέει ή κάνει κάτι τόσο ηλίθιο που δικαιολογεί μια κενή περιφρονητική σιωπή.
Τα viral σκετς στο TikTok για τη Γενιά Z που πρέπει να αντιμετωπίσουν τους Boomers που δεν ξέρουν πότε να πάρουν την κάρτα τους πίσω από το POS, για παράδειγμα, ή τους Millennials που δεν ακούν τους εξοργισμένους barista, υποδηλώνουν ότι, τουλάχιστον από την οπτική γωνία του Zoomer, το βλέμμα είναι μια κατάλληλη απάντηση στην αντιμετώπιση μιας ανόητης συμπεριφοράς σε καταστάσεις που αντιμετωπίζουν πελάτες.
«Το βλέμμα της Γενιάς Z είναι ουσιαστικά εμείς που λέμε ότι ο πελάτης δεν έχει πάντα δίκιο», δήλωσε η δημιουργός του TikTok, Efe Ahworegba, στους New York Times, αφού το βίντεό της για μια συνάντηση με έναν πελάτη συγκέντρωσε εκατομμύρια προβολές.
Από την οπτική γωνία των γενεών Millennials, Gen X και Boomer, όμως, το βλέμμα της Γενιάς Z είναι σύμπτωμα κάτι βαθύτερου: μιας συνολικής έλλειψης κοινωνικών δεξιοτήτων και αδυναμίας να κάνουν ψιλοκουβέντα.
The World vs. Gen Z
Σύμφωνα με τον ιστότοπο Know Your Meme, η τρέχουσα συζήτηση σχετικά με το βλέμμα της Γενιάς Ζ ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2024, όταν η TikToker @meghan.alessi δημοσίευσε ένα βίντεο σημειώνοντας ότι, κάθε φορά που συναντά τη Γενιά Ζ, «απλώς σε κοιτάζουν επίμονα».
Η ανάρτησή της πυροδότησε μια συζήτηση στα σχόλια. Καθώς άλλοι χρήστες παρατήρησαν το φαινόμενο και μοιράστηκαν τις δικές τους εμπειρίες από την αντιμετώπιση της Γενιάς Ζ, οι άνθρωποι άρχισαν να προβάλλουν θεωρίες για να εξηγήσουν την προέλευση του βλέμματος.
Σύμφωνα με τους New York Times, τα πάντα, από το κοινωνικό άγχος μέχρι τη χρήση iPad και ακόμη και το άτμισμα, έχουν προταθεί ως πιθανή αιτία του βλέμματος της Γενιάς Ζ. Άλλοι έχουν προτείνει ότι επειδή οι Zoomers ήταν η πρώτη γενιά που μεγάλωσε στην εποχή των κοινωνικών μέσων, μπορεί να υπάρχει μια αίσθηση αυτοσυνειδησίας και φόβου ότι θα κριθούν εν δράσει, ριζωμένη σε μια εφηβεία που παίζεται στο διαδίκτυο για όλους.
Με τη φήμη ότι έχουν τα μάτια τους καρφωμένα στα τηλέφωνά τους και τα AirPods στα αυτιά τους, η Γενιά Z έχει επίσης κατηγορηθεί ότι ανέπτυξε μια κουλτούρα στην οποία οι ψιλοκουβέντες αποφεύγονται φυσικά και ο κανόνας είναι να αφήνουν τα πράγματα για τον εαυτό τους και να μιλάνε μόνο όταν τους μιλάνε, δημιουργώντας ακούσια ένα κενό συζήτησης και ένα είδος κενής επιφυλακτικότητας που οι παλαιότερες γενιές μπορεί να βρουν αποκρουστικό. Ωστόσο, σχεδόν όλες οι συζητήσεις σχετικά με την προέλευση του βλέμματος της Γενιάς Z καταλήγουν επίσης να λαμβάνουν υπόψη έναν άλλο αναπόφευκτο παράγοντα: την πανδημία του κορονοϊού στις αρχές της δεκαετίας του 2020.
Αν θεωρήσουμε την περίοδο 1997-2012 ως το παράθυρο της Γενιάς Z, τότε οι Zoomers ήταν ηλικίας μεταξύ 8 και 23 ετών όταν χτύπησε η πανδημία COVID-19 (και τα επακόλουθα lockdown) το 2020. Το να περνάς τα χρόνια διαμόρφωσής σου σε επιβεβλημένη απομόνωση, απομονωμένος όχι μόνο από άλλα άτομα της ηλικιακής σου ομάδας, αλλά και από την κοινωνία στο σύνολό της, θα μπορούσε κάλλιστα να είχε αντίκτυπο στην ικανότητα των χρηστών Zoom να αναπτύξουν το είδος των ήπιων κοινωνικών δεξιοτήτων, όπως η ψιλοκουβέντα και η χαλαρή συζήτηση, που όλοι οι άλλοι βρίσκουν τόσο συνηθισμένες. Και το «βλέμμα της Γενιάς Ζ», τελικά, τυχαίνει να είναι το πιο προφανές σύμπτωμα ακριβώς αυτού.