Τι έχουν κόψει οι Έλληνες λόγω ακρίβειας
Σε φάση… σφιχτού κουμπώματος φαίνεται να έχουν περάσει τα ελληνικά νοικοκυριά
Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Δημοσίευση 23/7/2025 | 00:30

Σύμφωνα με στοιχεία από την εφαρμογή Plum, που παρακολουθεί τις προσωπικές οικονομικές συνήθειες των χρηστών της, ο Ιούνιος έφερε σημαντική μείωση στα έξοδα, κυρίως στις πιο «προαιρετικές» κατηγορίες.
Συγκεκριμένα, καταγράφηκε πτώση 50% στα έξοδα για προσωπική φροντίδα και άσκηση, 50% στην εστίαση και 45% στην ένδυση και τα αξεσουάρ – σημάδι ότι πολλοί επιλέγουν να αφήσουν πίσω τα περιττά. Ακόμη και στους λογαριασμούς καταγράφηκε μείωση της τάξης του 41%, ενώ πιο ήπιες αλλά σαφείς περικοπές παρατηρήθηκαν σε είδη πρώτης ανάγκης όπως τα σούπερ μάρκετ (-4%) και οι μετακινήσεις (-23%).
Η τάση αυτή, σύμφωνα με την ανάλυση της Plum, δεν αποκλείεται να σχετίζεται με την αναμονή των θερινών εκπτώσεων ή και με την πρόθεση για αποταμίευση ενόψει των καλοκαιρινών διακοπών. Ωστόσο, φαίνεται πως υπάρχει και ένα βαθύτερο υπόβαθρο: οι καταναλωτές αλλάζουν στάση, γίνονται πιο προσεκτικοί και σταθμίζουν περισσότερο τις επιλογές τους.
Η εστίαση στο στόχαστρο
Η μεγαλύτερη «χασούρα» παρατηρείται στον χώρο της εστίασης. Οι δαπάνες για έξοδο σε εστιατόρια και ταβέρνες έπεσαν κατά 50% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, με τη μείωση αυτή να είναι μέρος μιας πτωτικής πορείας που κρατάει ήδη πέντε συνεχόμενους μήνες. Ο κόσμος αποφεύγει το έξοδο για φαγητό, επιλέγοντας να μείνει σπίτι.
Όπως εξηγεί η Μαίριλυ Μητροπούλου, υπεύθυνη marketing της Plum στην Ελλάδα, «η έξοδος για φαγητό είναι ένας από τους πρώτους τομείς όπου φαίνεται αν ο καταναλωτής νιώθει ασφαλής ή πιεσμένος». Και αυτή την περίοδο, οι επιλογές γίνονται πιο συντηρητικές: σπιτικό φαγητό αντί για τραπέζωμα έξω, βόλτα αντί για ταξί, αποταμίευση αντί για συνδρομές.
Αντίστοιχη πτωτική πορεία παρουσιάζουν και οι κατηγορίες της διασκέδασης (-14%) και της προσωπικής φροντίδας, με την άνοιξη να μοιάζει πλέον μακρινή ανάμνηση όσον αφορά τη διάθεση για κατανάλωση.
pexels
Περιορισμοί και στα απολύτως βασικά
Το πιο ανησυχητικό εύρημα αφορά την περικοπή εξόδων ακόμη και σε βασικές ανάγκες: φαγητό από το σούπερ μάρκετ, λογαριασμοί, καύσιμα και μετακινήσεις. Δεν πρόκειται απλώς για μια περιστασιακή «δίαιτα εξόδων», αλλά για αναθεώρηση του τρόπου ζωής.
Η ίδια η Plum παρατηρεί ότι οι χρήστες της υιοθετούν πιο συνειδητές οικονομικές συνήθειες και δείχνουν αυξημένη επίγνωση για το πού πηγαίνουν τα χρήματά τους. «Βλέπουμε μια στροφή προς τον προγραμματισμό, όχι τον αυθόρμητο καταναλωτισμό», σημειώνει η Μητροπούλου. Η οικονομική πίεση φαίνεται να φέρνει μαζί της και μια νέα κουλτούρα γύρω από το χρήμα και τις προτεραιότητες.
Καθώς η κατανάλωση περιορίζεται και τα νοικοκυριά ζυγίζουν περισσότερο τις επιλογές τους, η στροφή σε ασφαλείς, σταθερές επενδύσεις ή επιλογές χαμηλού ρίσκου δείχνει να αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη απήχηση. Το επόμενο διάστημα θα δείξει αν αυτή η στάση είναι παροδική ή αν μπαίνουμε σε μια νέα εποχή οικονομικής… εγκράτειας.