Αυτή η μικρή μέλισσα μπορεί να μπει στο σπίτι σου και να καταγράψει τα πάντα
Πού χρησιμεύει αυτή η cyborg μέλισσα
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 23/7/2025 | 13:57

Επιστήμονες του Τεχνολογικού Ινστιτούτου του Πεκίνου κατάφεραν να δημιουργήσουν την πρώτη cyborg μέλισσα στον κόσμο, χρησιμοποιώντας έναν ελεγκτή εγκεφάλου βάρους μόλις 74 χιλιοστογραμμαρίων.
Οι εργάτριες μέλισσες μπορούν να μεταφέρουν φορτία νέκταρ που φτάνουν το 80% της σωματικής τους μάζας για απόσταση έως και 5 χιλιομέτρων χωρίς να σταματήσουν. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουν πρόβλημα να μεταφέρουν τον εξαιρετικά ελαφρύ εγκεφαλικό ελεγκτή που ανέπτυξαν Κινέζοι ερευνητές. Η μικροσκοπική συσκευή δένεται στην πλάτη της μέλισσας και συνδέεται με τον εγκέφαλό της μέσω τριών μικροσκοπικών βελονών, επιτρέποντας στους ανθρώπους να κατευθύνουν τις κινήσεις του εντόμου.
Η cyborg μέλισσα που δημιούργησαν οι Κινέζοι επιστήμονες έχει πολύ συγκεκριμένες — και καθόλου αθώες — εφαρμογές. Παρότι το πείραμα είναι ένα τεχνολογικό επίτευγμα, η χρήση της αφορά κυρίως στρατιωτικές και κατασκοπευτικές αποστολές
Ο ελεγκτής χρησιμοποιεί ασθενείς ηλεκτρικούς παλμούς για να κατευθύνει το έντομο – να στρίβει αριστερά ή δεξιά, να προχωρά μπροστά ή να κάνει στροφή πίσω, ανάλογα με τις εντολές. Σύμφωνα με τον καθηγητή Ζάο Τζιελιάνγκ, στα πειράματα που πραγματοποιήθηκαν, οι μέλισσες υπάκουσαν στις εντολές 9 στις 10 φορές.
"Τα ρομπότ που βασίζονται σε έντομα κληρονομούν την εξαιρετική κινητικότητα, ικανότητα καμουφλάζ και προσαρμοστικότητα στο περιβάλλον των βιολογικών τους οργανισμών," έγραψε ο Ζάο σε επιστημονική δημοσίευση. "Σε σύγκριση με τα συνθετικά ρομπότ, επιδεικνύουν αυξημένη διακριτικότητα και μεγαλύτερη επιχειρησιακή αντοχή, γεγονός που τα καθιστά πολύτιμα για αποστολές μυστικής αναγνώρισης σε αστικά περιβάλλοντα, επιχειρήσεις κατά της τρομοκρατίας και του λαθρεμπορίου, καθώς και για κρίσιμες επιχειρήσεις διάσωσης."
Για να δημιουργήσει τον ελαφρύτερο ελεγκτή εντόμου στον κόσμο, η ομάδα του Ζάο τύπωσε κυκλώματα πάνω σε πολυμερική μεμβράνη τόσο ελαφριά και εύκαμπτη όσο τα φτερά μιας μέλισσας, αλλά ικανή να φιλοξενήσει πολλά τσιπ.
Τα... τεχνικά εμπόδια
Ωστόσο, παρότι η επιτυχία τους είναι σημαντική, υπάρχουν ακόμα αρκετά τεχνικά εμπόδια. Για παράδειγμα, οι μέλισσες πρέπει να παραμένουν συνδεδεμένες με καλώδιο, καθώς οι μπαταρίες με αρκετή ισχύ για ασύρματη λειτουργία ζυγίζουν περίπου 600 χιλιοστογραμμάρια — βάρος που ξεπερνά κατά πολύ τις δυνατότητες των εντόμων. Επιπλέον, σε ορισμένες περιπτώσεις, τα πόδια και η κοιλιά της μέλισσας δεν ανταποκρίνονται σωστά στις εντολές.
"Σε μελλοντική έρευνα, θα ενισχυθεί η ακρίβεια και η επαναληψιμότητα του ελέγχου της συμπεριφοράς των εντόμων, μέσω βελτιστοποίησης των σημάτων διέγερσης και των τεχνικών ελέγχου," γράφουν οι ερευνητές. "Παράλληλα, η διεύρυνση των λειτουργικών μονάδων του ‘σακιδίου ελέγχου’ θα ενισχύσει τις ικανότητες αντίληψης του περιβάλλοντος, προωθώντας τη χρήση των εντομο-ρομπότ σε σύνθετες αποστολές όπως η αναγνώριση και η ανίχνευση στόχων."