Η Ιταλία είπε «ναι» στη γονεϊκή άδεια για τη μη βιολογική μητέρα ‑ Τι σημαίνει πρακτικά αυτό
Μια ιστορική απόφαση για τα δικαιώματα των οικογενειών
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 25/7/2025 | 01:38

Μια απόφαση–σταθμός ήρθε πριν λίγες μέρες από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ιταλίας. Για πρώτη φορά, αναγνωρίστηκε ότι η μη βιολογική μητέρα σε ένα ομόφυλο ζευγάρι έχει το ίδιο δικαίωμα γονεϊκής άδειας με έναν πατέρα. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να πάρει επίσημα άδεια για να μείνει με το νεογέννητο παιδί της, να δεθεί μαζί του και να το φροντίσει, όπως κάθε άλλος γονιός.
Μέχρι τώρα, η ιταλική νομοθεσία έδινε αυτό το δικαίωμα μόνο στον «πατέρα» και όχι στη μητέρα που δεν έχει βιολογική σχέση με το παιδί. Το αποτέλεσμα ήταν πολλά παιδιά να μεγαλώνουν με δύο μαμάδες αλλά να έχουν μόνο τη μία αναγνωρισμένη από το κράτος. Αυτό δημιουργούσε δυσκολίες σε καθημερινές καταστάσεις, όπως στην άδεια γέννας, στη φροντίδα του παιδιού, ακόμα και στη δυνατότητα να πάνε μαζί στον παιδίατρο ή να ταξιδέψουν.
Το δικαστήριο έκρινε ότι αυτή η διάκριση είναι άδικη και παραβιάζει το δικαίωμα του παιδιού να έχει και τους δύο γονείς παρόντες και ενεργούς στη ζωή του. Τόνισε επίσης ότι η ευθύνη και η φροντίδα ενός παιδιού δεν πρέπει να εξαρτώνται από το φύλο ή τον σεξουαλικό προσανατολισμό των γονιών του.
Κόντρα στις «παραδοσιακές αξίες» της κυβέρνησης
Η απόφαση αυτή ήρθε σε μια περίοδο που η ιταλική κυβέρνηση, υπό την πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι, προσπαθεί να περιορίσει τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων και να προωθήσει το μοντέλο της «παραδοσιακής οικογένειας». Η ίδια κυβέρνηση έχει ήδη σκληρύνει τους νόμους για την παρένθετη μητρότητα, φτάνοντας στο σημείο να τιμωρεί και όσους Ιταλούς καταφεύγουν σε αυτή στο εξωτερικό.
Ωστόσο, το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας παίρνει σαφή θέση υπέρ των δικαιωμάτων και της ισότητας. Τον Μάιο είχε προηγηθεί άλλη μία απόφαση που αναγνώριζε και τις δύο μητέρες ως επίσημες γονείς στα ληξιαρχεία, όταν το παιδί προερχόταν από εξωσωματική γονιμοποίηση.
«Η αγάπη είναι οικογένεια»
Η είδηση έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ΛΟΑΤΚΙ+ ακτιβιστές. Ο βουλευτής Αλεσάντρο Τζαν, γνωστός για τους αγώνες του υπέρ της ισότητας, χαρακτήρισε την απόφαση ιστορική. «Η αγάπη είναι οικογένεια και κάθε παιδί δικαιούται τη φροντίδα και την προστασία και των δύο γονιών του», δήλωσε.
Από την άλλη, υπήρξαν και αντιδράσεις. Η οργάνωση Pro Vita e Famiglia, που στηρίζει τις θέσεις της κυβέρνησης, έκανε λόγο για μια «γελοία» απόφαση που «υπονομεύει την κοινωνική τάξη». Παρ' όλα αυτά, η δικαιοσύνη έδωσε το μήνυμα πως η κοινωνία προχωρά, και τα δικαιώματα των παιδιών και των οικογενειών δεν μπορούν να μένουν πίσω.