E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τι να φάτε σήμερα: Μελιτζάνες παπουτσάκια

Η καλύτερη εποχή να τα τις φτιάξετε!

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΓΙΑΣΣΑΚΗΣ Δημοσίευση 9/9/2019 | 17:43

Τι να φάτε σήμερα: Μελιτζάνες παπουτσάκια

Θα χρειαστούμε:

  • 4 μελιτζάνες φλάσκες μέτριες
  • λίγο ελαιόλαδο
  • λίγο θυμάρι
  • αλάτι
  • πιπέρι

Για την σάλτσα κιμά

  • 1/2 κιλό κιμά μοσχαρίσιο

  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκόρδο τριμμένο
  • 1 καρότο τριμμένο
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 1 πρέζα ζάχαρη
  • 1/4 φλ. κονιάκ
  • 2 τριμμένες φρέσκες ντομάτες
  • 1 δαφνόφυλλο
  • 1/2 ξύλο κανέλας
  • αλάτι
  • πιπέρι

Για τη μπεσαμέλ

  • 2 κ.σ. αλεύρι
  • 2 κ.σ. φρέσκο βούτυρο
  • 1/2 λίτρο φρέσκο γάλα
  • 1 αυγό
  • πιπέρι
  • αλάτι
  • 2 πρέζες μοσχοκάρυδο
  • 1 φλ. κεφαλοτύρι τριμμένο

Πάμε να τις ετοιμάσουμε:

  1. Για τις μελιτζάνες παπουτσάκια, πλένουμε και κόβουμε τις μελιτζάνες στη μέση κατά μήκος. Με μαχαίρι χαράζουμε σταυρωτά τη σάρκα και τις αραδιάζουμε σε λαμαρίνα.
  2. Με πινέλο τις αλείφουμε με ελαιόλαδο και τις πασπαλίζουμε με αλατοπίπερο και λίγο θυμάρι.
  3. Τις ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς C για περίπου 30 λεπτά να μαλακώσουν.

Για τη σάλτσα κιμά

  1. Zεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε τον κιμά σε δυνατή φωτιά να ψηθεί καλά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι να μαραθεί.
  2. Προσθέτουμε το σκόρδο και το καρότο. Ρίχνουμε τον πελτέ και τη ζάχαρη και τρίβουμε τη βάση.
  3. Σβήνουμε με το κονιάκ. Αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως.
  4. Ρίχνουμε και τις ντομάτες, αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 15-20 λεπτά μέχρι ο κιμάς να πιει τα υγρά του.
  5. Προς το τέλος του μαγειρέματος, αρωματίζουμε με τη δάφνη και την κανέλα για λίγα λεπτά. Τα αφαιρούμε.

Ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ για τις μελιτζάνες παπουτσάκια

  1. Λιώνουμε το βούτυρο σε κατσαρόλα και προσθέτουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε με σύρμα για 2′ και προσθέτουμε λίγο-λίγο το γάλα. Αλατοπιπερώνουμε και τρίβουμε το μοσχοκάρυδο, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να γίνει μια πηχτή λεία κρέμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
  2. Προσθέτουμε το αβγό και το μισό τυρί. Ανακατεύουμε με γρήγορες κινήσεις.
  3. Γεμίζουμε τις ψητές μελιτζάνες με την πυκνή σάλτσα του κιμά.
  4. Καλύπτουμε κάθε μελιτζάνα με μια γεμάτη κουταλιά μπεσαμέλ και την απλώνουμε. Πασπαλίζουμε τα παπουτσάκια με το υπόλοιπο τυρί.
  5. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C για 35-40 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αν ξενυχτάς, πρόσεχε! Αυτή η συνήθεια σε οδηγεί σε έναν ύπουλο εθισμό

Body+Mind 01.10.2025
Οι «νυχτερινοί τύποι» κινδυνεύουν περισσότερο – και η αιτία θα σε σοκάρει

Δεν είναι μύθος: Στην Ιταλία υπάρχει σιντριβάνι που ρέει δωρεάν κρασί 24/7

Ταξίδια 01.10.2025
Πού βρίσκεται το εντυπωσιακό αξιοθέατο

Η κορεάτικη τεχνική layering που υπόσχεται επιδερμίδα σαν… πορσελάνη

Style Χτες
Το μυστικό των K-beauty experts για δέρμα που λάμπει από υγεία και φρεσκάδα

Η ελληνική «Ιερουσαλήμ» που κρύβει 72 ναούς και μια βιβλιοθήκη… θησαυρό παγκόσμιας εμβέλειας!

Ταξίδια Χτες
Μια βόλτα στη Βέροια αποκαλύπτει μυστικά βυζαντινά στολίδια, γειτονιές-χρονικά και μια βιβλιοθήκη που έχει κλέψει τις εντυπώσεις σε όλο τον κόσμο!

Έρευνα: Από ποια ηλικία αρχίζουμε να «γερνάμε απότομα»;

Body+Mind Χτες
Η κρίσιμη δεκαετία που αλλάζει το σώμα μας και όσα δείχνουν οι επιστήμονες

Ξεχασμένο θαύμα: Η αρχαία πόλη της Μεσογείου με το θέατρο που κόβει την ανάσα

Ταξίδια Προχτές
Ανακαλύψτε την πόλη που στέκει απόρθητη πάνω από 1.600 χρόνια

Δεν κοιμήθηκες καλά; Ποιες ασκήσεις να αποφύγεις και ποιες να κάνεις για να μη «καταστρέψεις» το σώμα σου

Body+Mind Προχτές
Μάθε ποιες ασκήσεις σε προστατεύουν μετά από μια άυπνη νύχτα και ποιες μπορεί να βλάψουν το σώμα σου

Tι να τρως αυτή την εποχή για λαμπερό δέρμα

Body+Mind Προχτές
Η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο

«Το μονοπάτι του Ασκληπιού»: Η πανέμορφη διαδρομή μέσα στο δάσος που βλέπεις δέντρα να… χορεύουν

Ταξίδια 28.09.2025
Από τα βότανα του μύθου στα δέντρα που λικνίζονται