Τι να φάτε σήμερα: Παραδοσιακή κρεμμυδόπιτα Μυκόνου
Η γαστρονομία του Αιγαίου σε όλο της το μεγαλείο, με λίγα, απλά και παραδοσιακά προϊόντα
Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΓΙΑΣΣΑΚΗΣ Δημοσίευση 1/9/2019 | 00:11

Η Μυκονιάτικη κρεμμυδόπιτα είναι ένα ιδιαίτερο φαγητό το οποίο συνδυάζει το κρεμμύδι μαζί με το τοπικό τυρί της Μυκόνου τη τυροβολιά.
Υλικά για 1 ταψί του φούρνου
Για το φύλλο
- 600 γραμ αλεύρι
- 1 κουτ γλυκού μπέικιν πάουντερ
- λίγο αλάτι
- 1 φλιτζ του καφέ λάδι
για τη γέμιση
- 1 κιλό τυροβολιά
- 2 αβγά
- 2 ξερά κρεμμύδια
- 1 φλιτζ τσαγιού άνηθο ψιλοκομμένο
- λίγο αλάτι, πιπέρι
- 1 φλιτζ τσαγιού λάδι για την τελική πίτα
Πάμε να την ετοιμάσουμε:
- Ετοιμάζουμε τη γέμιση. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια. Βάζουμε τη τυροβολιά σε ένα μπολ, ρίχνουμε τα κρεμμύδια, τον άνηθο τα 2 αβγά και το αλατοπίπερο. Τα ζυμώνουμε όλα μαζί να ενοποιηθούν. Αφήνουμε τη γέμιση να περιμένει.
- Ετοιμάζουμε τη ζύμη. Ανακατεύουμε το αλεύρι μαζί με το μπέικιν, ρίχνουμε το αλάτι, το λάδι και αρχίζουμε να ζυμώνουμε. Προσθέτουμε χλιαρό νερό μέχρι να σχηματίσουμε μια ζύμη σφικτούτσικη που ξεκολλάει από μόνη της από τα τοιχώματα της λεκάνης που ζυμώνουμε.
- Χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο. Αλευρώνουμε μια λεία επιφάνεια και ανοίγουμε φύλλο τόσο μεγάλο που να υπερκαλύπτει το ταψί που θα χρησιμοποιήσουμε. Λαδώνουμε καλά το ταψί και βάζουμε το φύλλο.
- Ρίχνουμε μέσα την έτοιμη γέμιση, γυρίζουμε τα κομμάτια του κάτω φύλλου προς τα μέσα να ακουμπήσουν πάνω στη γέμισή μας και ανοίγουμε δεύτερο φύλλο με το υπόλοιπο ζυμάρι.
- Σκεπάζουμε τη κρεμμυδόπιτά μας, την χαράζουμε σε μπακλαβαδοτά κομμάτια, με ένα πιρούνι τρυπάμε κάθε κομμάτι 1-2 φορές, περιχύνουμε την κρεμμυδόπιτα με 1 φλιτζάνι λάδι και την ψήνουμε στους 180ο για περίπου 1 ώρα και μέχρι το φύλλο να ροδοκοκκινίσει.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Αυτό είναι το άρωμα που φοράει η Ελένη Μενεγάκη εδώ και 30 χρόνια
Style
18.08.2025
Θα τολμήσεις να μυρίσεις όπως η Ελένη; Ανακάλυψε το άρωμα που δεν έβγαλε ποτέ από τη ζωή της – και ίσως γίνει και το δικό σου signature scent!
Τι να κάνεις όταν νιώθεις ότι έχει «κολλήσει» η ζωή σου;
Body+Mind
18.08.2025
Μήπως ήρθε η ώρα να κάνεις κάποιες αλλαγές;
Το απόλυτο παγωτό Biscoff χωρίς παγωτομηχανή
Food
18.08.2025
Κρεμώδες, αρωματικό και γεμάτο γεύση μπισκότου
Το ψυχολογικό φαινόμενο που χτυπά μετά τις διακοπές
Body+Mind
18.08.2025
Όταν η επιστροφή στην καθημερινότητα είναι πιο βαριά απ’ όσο περίμενες
Πού να φας φρέσκο ψάρι στην Αθήνα χωρίς να φύγεις για νησί
Eat + Drink
Χτες
Τρεις προτάσεις για ψαροφαγία στην καρδιά της Αθήνας
Η μικρή αλλαγή που βελτιώνει την κυκλοφορία στο αίμα, καίει λίπος και φτιάχνει διάθεση
Body+Mind
Χτες
Αυτό που αγνοείς κάθε μέρα επηρεάζει την ενέργειά σου
Πόσο μπορείς να αδυνατίσεις με 1 ώρα περπάτημα την ημέρα;
Body+Mind
Χτες
Όχι, δεν μιλάμε για μια απλή βόλτα μέχρι το περίπτερο
10 πολύτιμες συμβουλές κηπουρικής για να κερδίσεις χρόνο, χρήμα και προσπάθεια
Σπίτι
Χτες
Με τις παρακάτω συμβουλές, όχι μόνο θα γλιτώσεις κόπο και χρήματα, αλλά θα αποκτήσεις έναν όμορφο και βιώσιμο κήπο που θα σε ανταμείβει καθημερινά!
Η απλή τεχνική που θα σε βοηθήσει να κοιμηθείς
Body+Mind
Χτες
Ανακάλυψε το μυστικό της βαθιάς χαλάρωσης μέσα σε λίγα λεπτά
Το πανέμορφο χρωματιστό χωριό της Ελλάδας που έγινε γνωστό από μια παλιά σειρά
Ταξίδια
Χτες
Ένα χωριουδάκι μέσα στο χρώμα και τη διάθεση!
10 πράγματα που πιστεύουμε και δε μας κάνουν καλό
Body+Mind
Χτες
Ήρθε η ώρα να εντοπίσεις τις περιοριστικές σου πεποιθήσεις!
Οι τροφές που σε χορταίνουν, και σε βοηθούν στη δίαιτα
Food
Χτες
Αν πεινάς συνέχεια, δοκίμασε αυτές τις τροφές