E-Daily

Τι έγινε στην πιο πρόσφατη πανδημία του 2009;

Τα κρούσματα και οι θάνατοι που προκάλεσε ο Η1Ν1

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 18/3/2020 | 17:23

@wikipedia.org

Στις 11 Μαρτίου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε τον κορωνοϊό ως πανδημία. Μέχρι σήμερα ο COVID-19, έχει περισσότερα από 205.000 κρούσματα και οι νεκροί έχουν φτάσει τους 8.248 παγκοσμίως. Η προηγούμενη περίπτωση που ο ΠΟΥ είχε κηρύξει πανδημία, ήταν το όχι και τόσο μακρινό 2009. Η κατάσταση βέβαια δεν ήταν η ίδια, αλλά ήταν και τότε αρκετά σοβαρά.

Ο ιός ήταν τότε ο H1N1. Αρχικά ονομάστηκε ως γρίπη των χοίρων, γιατί περιείχε γονίδια από τον ιό της γρίπης των χοίρων, των πτηνών και των ανθρώπων και δεν είχε εμφανιστεί μέχρι τότε. Έτσι δεν υπήρχε καμία ανοσία στον πληθυσμό κι αυτός ήταν ο λόγος που προκάλεσε πανδημία. Ανοσία σε αυτή την περίπτωση είχαν, εν αντιθέσει με τον κορωνοϊό, άτομα μεγάλης ηλικίας που είχαν εκτεθεί σε ιούς τύπου Α, οι οποίοι κυκλοφορούσαν πριν το 1957.

Το κρούσμα της γρίπης που θεωρήθηκε υπαίτιο της εξάπλωσης ανακαλύφθηκε στην Αμερική τον Απρίλιο του 2009. Ο ιός γρήγορα εξαπλώθηκε και πρόσβαλε κυρίως παιδιά και ενήλικες κάτω των 65, άτομα δηλαδή στα οποία δεν υπήρχε περίπτωση ανοσίας. Ο ΠΟΥ κήρυξε πανδημία στις 11 Ιουνίου του ίδιου έτους. Μόνο στις ΗΠΑ, μέχρι και τον Απρίλιο του 2010, τα κρούσματα έφτασαν τα 60 εκατομμύρια, ενώ 273 χιλιάδες άνθρωποι εισήχθησαν στα νοσοκομεία. 12.500 με 18.000 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους.

Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε το τέλος της πανδημίας στις 10 Αυγούστου. Τον Οκτώβριο, οι ΗΠΑ χορήγησαν ένα νέο εμβόλιο σε επιλεγμένους ασθενείς και δυο μήνες αργότερα, το εμβόλιο έγινε διαθέσιμο για όλον τον πληθυσμό.

Μπορεί η τωρινή κατάσταση να μοιάζει πιο σοβαρή, αλλά υπολογίζεται πως παγκοσμίως οι θάνατοι έφτασαν μεταξύ 151.000 και 576.000. Αριθμός που δεν είναι καθόλου μικρός.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ο μηχανικός από την Ελλάδα που έγινε viral ξεναγός στη Νέα Υόρκη


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Rec Mode 25.03.2026
O Αγγελής Νάννος μας περιγράφει την πορεία του από τη Δράμα ως την άκρη του κόσμου

Τηγανητός μπακαλιάρος, το ελληνικό Fish and Chips

Focus On 25.03.2026
Τον βρήκαμε στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης

Η Gen Z θέλει τη γυναίκα υπάκουη στον άντρα

Μπες στο Πλάνο 24.03.2026
Ρωτήσαμε και μας απαντήσατε

Δημήτρη Σαμόλη πες αλήθεια, έχεις παρακολουθήσει ποτέ πρώην σου;

Διλήμματα 22.03.2026
Ο αγαπημένος τραγουδιστής και ηθοποιός απαντά σε θεότρελα Διλήμματα

Είναι αυτό το μέρος η άκρη του κόσμου;

FYI 21.03.2026
Δεν είναι περίεργο που πολλοί αναρωτιούνται

Ποια ακίνητα έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση σήμερα;


ΡΕΠΟΡΤΑΖ Focus On 15.03.2026
Ρωτήσαμε έναν μεσίτη για να μας εξηγήσει (τα ανεξήγητα)

Πόσο περήφανοι είναι για τη χώρα τους οι Έλληνες;

Μπες στο Πλάνο 07.03.2026
Τι λένε για το πολιτικό σύστημα, για τους Έλληνες και τους εαυτούς τους

Σταμάτη Φασουλή, τι μπορεί να σε βγάλει από τα ρούχα σου;

Διλήμματα 20.02.2026
Ο αγαπημένος σκηνοθέτης απαντά σε E-Daily Διλήμματα

Είναι εύκολο να είσαι μονογαμικός/ή στις μέρες μας;

Μπες στο Πλάνο 16.02.2026
Αγίου Βαλεντίνου και βγήκαμε να φιλοσοφήσουμε περί έρωτος...

Τσικνοπέμπτη: BBQ σαν επαγγελματίες... στο σπίτι!

Focus On 12.02.2026
Απογειώστε το BBQ με τις συμβουλές των ειδικών του ERGON Αγορά

Το Σόι Σου: Η Βίβιαν Κοντομάρη αποκαλύπτει κρυφές πτυχές των πρωταγωνιστών

Διλήμματα 30.01.2026
Η αγαπημένη ηθοποιός απαντά σε E-Daily Διλήμματα