ΠΕΜΠΤΗ 22 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
125 εκδηλώσεις σήμερα
E-Agenda

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2017

Νέοι θεσμοί και συνεργασίες

Δημοσίευση 5/4/2017 | 10:39

Σχολιάστε
Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2017

Μια χρονιά “εγκαινίων” η φετινή, όπως την χαρακτήρισε ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του φεστιβάλ Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, στην οποία εγκαινιάζονται “νέοι θεσμοί, συνεργασίες και ανοίγματα εντός του Φεστιβάλ”.

Ανάμεσα στους νέους σημαντικούς θεσμούς που θεσπίζει το Φεστιβάλ είναι το Λύκειο Επιδαύρου, ένα διεθνές θερινό σχολείο αρχαίου δράματος, που θα λειτουργεί κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, στην περιοχή του Αρχαίου Θεάτρου Επιδαύρου.

Ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, στην ομιλία του κατά τη συνέντευξη Τύπου, ανέφερε σχετικά: “Εγκαινιάζουμε το Λύκειο Επιδαύρου, ένα πολύτιμο για όλους μας διεθνές θερινό σχολείο για το αρχαίο δράμα, το οποίο θα απευθύνεται σε σπουδαστές και σπουδάστριες δραματικών σχολών και νέους ηθοποιούς από όλο τον κόσμο. Από την πρώτη μέρα που ανέλαβα τα καθήκοντά μου ως καλλιτεχνικός διευθυντής έθεσα ως πρωταρχικό στόχο τη σύνδεση της καλλιτεχνικής διαδικασίας με την εκπαίδευση και τον διάλογο στον χώρο των παραστατικών τεχνών, και αυτόν ακριβώς τον στόχο υπηρετεί η ίδρυση του Λυκείου Επιδαύρου. Όχι μόνο γιατί έρχεται να καλύψει το κενό ενός διεθνούς κέντρου έρευνας πάνω στο αρχαίο δράμα στον τόπο που γεννήθηκε· ούτε μόνο γιατί η διεθνής αυτή συνάντηση ηθοποιών και δασκάλων θεάτρου, σκηνοθετών, μουσικών, χορογράφων, αλλά και θεατρολόγων, ανθρωπολόγων, μουσικολόγων μπορεί να οδηγήσει σε μια αναγκαία σήμερα ανανέωση της ματιάς πάνω στην αρχαία τραγωδία και κωμωδία· αλλά και επειδή μπορεί να οικοδομήσει μια νέα συνάντηση της παράδοσης με το σήμερα, του αρχαίου με τον σύγχρονο πολιτισμό. Το Λύκειο Επιδαύρου θα είναι, όμως, και μια πηγή πνευματικής και οικονομικής ανάπτυξης για ολόκληρη την περιοχή, σε συνδυασμό με το πρόγραμμα των παραστάσεων που θα φιλοξενούνται στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου και στη Μικρή Επίδαυρο.”

Επίσης, σημαντικός νέος θεσμός για το Φεστιβάλ είναι το «Άνοιγμα στην πόλη», ένα πρόγραμμα από το Athens Culture Net και τον Δήμο Αθηναίων, σε σύμπραξη με το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, με τη συνεργασία της Ελευσίνας 2021 Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης. Το «Άνοιγμα στην πόλη», ο δεύτερος σημαντικός θεσμός εντός του Φεστιβάλ που εγκαινιάζουμε φέτος, με δράσεις σε μη θεατρικούς χώρους, δραματουργίες site specific, ποιητικές και μουσικές παραστάσεις, αλλά και ακτιβιστικές παρεμβάσεις σε ευαίσθητες περιοχές της πόλης, είναι για μας μια σημαντική απάντηση στην εσωστρέφεια που τείνει να κατακλύσει τη δημόσια σφαίρα. Μια απάντηση στον φόβο απέναντι στο διαφορετικό, στη μονολιθικότητα, στις ρατσιστικές συμπεριφορές”, όπως δήλωσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ.

Ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος ανέφερε επίσης ότι, φέτος, για πρώτη φορά, θα υπάρχει μια προφεστιβαλική περίοδος στην Πειραιώς 260, (22 έως τις 28 Μαΐου), κατά τη διάρκεια της οποίας θα φιλοξενηθούν δύο αυτοδιαχειριζόμενες πλατφόρμες: το δημοφιλές Βοb Festival και η κουήρ πλατφόρμα Sound Acts.

Για το κύριο πρόγραμμα του Φεστιβάλ, το οποίο κινείται επίσης γύρω από τον προβληματισμό για την έννοια της ετερότητας και του διαφορετικού, ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, είπε μεταξύ άλλων: “Προτεραιότητα για μας είναι πάντα η υποστήριξη της εγχώριας δημιουργίας, ιδιαίτερα στις μέρες μας, αλλά και η σύσταση στο ελληνικό κοινό δυνατών έργων και ονομάτων της σύγχρονης διεθνούς σκηνής. Το ξένο ρεπερτόριο φέτος θα περιλάβει, λόγου χάριν, ένα πολύπλευρο αφιέρωμα στη Φόλκσμπύνε, με τη μετάκληση τριών σημαντικών και συμπληρωματικών μεταξύ τους παραστάσεων.

Μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα η λογική των συμπαραγωγών με εγχώριους και διεθνείς φορείς, ως το ισχυρότερο όχημα κινητικότητας της σύγχρονης δημιουργίας. Το Φεστιβάλ συμμετέχει σε διεθνείς συμπαραγωγές καλλιτεχνών όπως ο Ρομέο Καστελλούτσι, ο Χόφες Σέχτερ, η Μαρλίν Μοντέιρο Φρέιτας, αλλά και ο Ευριπίδης Λασκαρίδης, η Κατερίνα Ανδρέου και οι blitz. Ακολουθούμε ταυτόχρονα μια πολιτική συνεργασιών σε ευρύτατο εθνικό φάσμα με θέατρα, φορείς και κάθε είδους συλλογικότητες. Ιδιαίτερη σημασία έχει για μας και η συνεργασία με το Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, με το οποίο υλοποιούμε για πρώτη φορά συναυλίες στον Κήπο της Πειραιώς 260 με απευθείας ραδιοφωνική μετάδοση και μια φιλόδοξη ραδιοφωνική παράσταση –παρουσία κοινού– ενός νέου ελληνικού έργου. Με τη μετεγκατάσταση της Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το Φεστιβάλ Αθηνών μπαίνει για δύο μήνες (Ιούνιο και Ιούλιο) στο θέατρο Ολύμπια της οδού Ακαδημίας, μεταφέροντας εκεί σειρά μουσικών κυρίως εκδηλώσεων – και είμαι σίγουρος ότι στη συνέχεια θα αξιοποιηθεί το ιστορικό αυτό κτήριο με τον καλύτερο τρόπο.

Ταυτόχρονα, ενισχύουμε το στίγμα του κάθε χώρου: η Πειραιώς 260, όπως πάντα, ανήκει κατά κύριο λόγο στη σύγχρονη θεατρική και χορευτική δημιουργία, το Ηρώδειο θα έχει κυρίως μουσική ταυτότητα, καθώς θα φιλοξενεί παραστάσεις λυρικού θεάτρου, ορχήστρες και συναυλίες κλασικής και σύγχρονης, βυζαντινής, παραδοσιακής και έντεχνης ελληνικής μουσικής. Στο Ηρώδειο θα επαναληφθεί επίσης, τιμώντας τη μνήμη του, η τελευταία παράσταση του Σπύρου Ευαγγελάτου, ο Αμύντας του Γεωργίου Μόρμορη”.

Η Σφίγγα, ο Μινώταυρος και ο Πήγασος, ως σύμβολα, και οι στίχοι από το ποίημα της Μ. Παρασκευής του Γεωργίου Ακροπολίτου «Δός μοι τούτον τον ξένον (…)ος ως ξένος ουκ έχει την κεφαλήν πού κλίνη», ως σύνθημα, δίνουν το στίγμα της φετινής διοργάνωσης που απαρτίζεται από ένα πλούσιο,”πολύχρωμο” και αναμφισβήτητα αξιόλογο πρόγραμμα εκδηλώσεων, το οποίο μας υπόσχεται μοναδικές καλλιτεχνικές στιγμές!

Περισσότερες πληροφορίες

Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2017
Καλλιτεχνικός διευθυντής: Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος
Σύμβουλοι Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης
Νίκος Βασιλείου: Μουσική
Matthias von Hartz: Διεθνείς Παραγωγές
Τζωρτζίνα Κακουδάκη: Λύκειο Επιδαύρου
Δήμητρα Κονδυλάκη: Σύγχρονο Ελληνικό Θέατρο, Νέο ελληνικό θέατρο στο Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ και Άνοιγμα στην πόλη
Στεριανή Τσιντζιλώνη: Χορός και Άνοιγμα στην Πόλη

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο e-daily.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ