E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Αρλεκιν: Ποιο ήταν το πρώτο βιβλίο στην Ελλάδα και ο μοναδικός Έλληνας συγγραφέας με ψευδώνυμο

Τα Αρλεκιν μας αποχαιρετούν: H ιστορία των πιο πετυχημένων βιβλίων περιπτέρου

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 27/4/2024 | 00:08

Αρλεκιν: Ποιο ήταν το πρώτο βιβλίο στην Ελλάδα και ο μοναδικός Έλληνας συγγραφέας με ψευδώνυμο

Το τέλος εποχής για τα Αρλεκιν ανακοίνωσε ο επικεφαλής των εκδόσεων, Χάρης Νικολακάκης, με ένα ιδιαίτερο σημείωμά του. Με αυτά τα βιβλία μεγάλωσαν πολλές προηγούμενες γενιές και ίσως να τα βρεις ακόμα στα ράφια της μαμάς σου.

Ο επικεφαλής των εκδόσεων σχολίασε "Η επιτυχία των Αρλεκιν βασίστηκε από την αρχή στο τρίπτυχο μικρές ιστορίες αγάπης, οικονομική τιμή, διανομή αποκλειστικά στα περίπτερα. Ηταν δηλαδή περιοδικός Τύπος με τη μορφή μικρών βιβλίων. Οπως όλοι έχουμε διαπιστώσει, τα τελευταία αρκετά χρόνια, ο Τύπος έχει πληγεί ανεπανόρθωτα. Οι κυκλοφορίες όλων των εντύπων δυστυχώς κατέρρευσαν -όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά παγκοσμίως-, ενώ, ειδικά στη χώρα μας, έκλεισαν περισσότερα από τα μισά περίπτερα που υπήρχαν στις γειτονιές, και μόνο το 1/3 από αυτά που έμειναν διαθέτει πια Τύπο". 

H ΧΑΡΛΕΝΙΚ ΕΛΛΑΣ ιδρύθηκε το 1979 και σε όλη αυτή τη σχεδόν 45χρονη πορεία ηγήθηκε στο χώρο του βιβλίου τσέπης καλύπτοντας στην Ελλάδα ένα εκδοτικό κενό που υπήρχε εκείνη την εποχή, του «βιβλίου περιπτέρου», χαρίζοντάς μας και το πιο γνωστό σλόγκαν στην ιστορία του βιβλίου: «Με ένα Αρλεκιν ξεχνιέμαι». Τα Αρλεκιν, που εκδίδονται σε 32 γλώσσες και 115 χώρες ήταν αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας εκατομμυρίων αναγνωστών σε ολόκληρο τον κόσμο. Με ιστορίες ευαίσθητες, τρυφερές, σέξι, γνήσια ρομαντικές. Από 16-17 ετών μέχρι και άνω των 80, το όνομά τους καθιερώθηκε στο ελληνικό λεξιλόγιο ως ταυτόσημο της ιστορίας αγάπης και του αισθηματικού μυθιστορήματος.

Η ροζ λογοτεχνία φούντωσε πάθη και φαντασιώσεις στη μεταπολεμική Ελλάδα με τα περίφημα Βίπερ Νόρα, αλλά ήταν τα Άρλεκιν που έκαναν τη ροζ λογοτεχνία να πάρει φωτιά.

Το πρώτο Άρλεκιν

Ο πρώτος τίτλος ήταν ο «Απαγορευμένος παράδεισος» της Αγγλίδας συγγραφέως Anne Mather και με πωλήσεις 35.000 αντίτυπα σε μόλις μία εβδομάδα! Το Anne Mather είναι το ψευδώνυμο που χρησιμοποιεί η Mildred Grieveso μια δημοφιλής Βρετανίδα συγγραφέας περισσότερων από 160 ρομαντικών μυθιστορημάτων!

Γεύση από Ελλάδα

Μεταξύ των συγγραφέων, βρίσκουμε και έναν Έλληνα, τον Τόνυ Καραγιάννη, που ζούσε στο Οχάιο και μαζί με τη γυναίκα του, έγραφαν μυθιστορήματα, με το ψευδώνυμο Tori Carrington.

Eίχαν γράψει πάνω από 28 ρομαντικά μυθιστορήματα από το 1998. Ο Τόνυ ​​Καραγιάννης γεννήθηκε στη Σμίλα Ηλείας, και μεγάλωσε στην Αθήνα. Μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες στα τέλη του 1976. Πέθανε ξαφνικά στις 16 Απριλίου 2016. Η Lori Schlachter γεννήθηκε στο Τολέδο του Οχάιο των Ηνωμένων Πολιτειών. Σπούδασε στο Catholic Central και αποφοίτησε με πτυχίο στην επιστήμη των υπολογιστών από τη Macomber-Whitney. Για χρόνια, εργάστηκε στον κλάδο των υπολογιστών.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Οι γυναίκες που άλλαξαν τον κόσμο της μουσικής για πάντα

Μουσική Χτες
Οι 10 πιο επιδραστικές γυναίκες της ιστορίας της μουσικής

Ταινίες για να δεις μετά από ένα λουκούλλειο γεύμα

Σινεμά 05.05.2024
Χαλαρές και απολαυστικές ταινίες για τη χώνεψη

Cobra Kai: Ανακοινώθηκε η ημερομηνία που θα κάνει πρεμιέρα στο Netflix η έκτη σεζόν

TV Σειρές 02.05.2024
Η σειρά θα είναι χωρισμένη σε τρία μέρη

5 + 1 παράξενες θεωρίες για τα Φιλαράκια που έφτιαξαν οι φαν

TV Σειρές 02.05.2024
Η μια πιο ακραία από την άλλη