E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Μιλάμε για την περιβαλλοντική ρύπανση, αλλά κάνουμε κάτι χειρότερο στη φύση

Ο άνθρωπος μολύνει τους ωκεανούς ακόμη και με τους ήχους του

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 18/10/2022 | 00:04

Μιλάμε για την περιβαλλοντική ρύπανση, αλλά κάνουμε κάτι χειρότερο στη φύση
Pixabay

Το 2020 μας έδειξε ότι όποτε ο άνθρωπος αποσύρεται, ο χώρος που αφήνει, προσφέρει στην άγρια ​​ζωή νέες ευκαιρίες.  Οι επιστήμονες τονίζουν ότι οι ζημιές που προκαλούνται από τον θόρυβο είναι εξίσου επιβλαβείς με την υπεραλίευση, τη ρύπανση και την κλιματική κρίση. Ωστόσο, παραβλέπονται.

"Ο ήχος είναι ζωή στον ωκεανό. Εάν μολύνουμε αυτό το κανάλι επικοινωνίας... καταδικάζουμε τον ωκεανό σε μη αναστρέψιμη αλλαγή", λέει ο Michel André -  επιστήμονας με ειδίκευση στο βιοακουστική.

Στο ντοκιμαντέρ The Year Earth Changed, σε σκηνοθεσία Tom Beard, ο David Attenborough αφηγείται το τι συνέβη όταν οι άνθρωποι άλλαξαν τις κοινωνικές τους συνήθειες ως αποτέλεσμα του COVID-19 και τα ζώα μπόρεσαν να έχουν απεριόριστη πρόσβαση στα ενδιαιτήματά τους. 

"Από το άκουσμα του τραγουδιού των πουλιών σε ερημικές πόλεις και το να δουν φάλαινες μέχρι τη συνάντηση με ελαφάκια μέσα σε κεντρικά σημεία τεράστιων πόλεων, οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο είχαν την ευκαιρία να ασχοληθούν με τη φύση όπως ποτέ άλλοτε. Σε αυτό το ειδικό ντοκιμαντέρ, οι θεατές θα παρακολουθήσουν πώς οι μικρότερες αλλαγές στην ανθρώπινη συμπεριφορά – όπως η μείωση της κίνησης των κρουαζιερόπλοιων, το κλείσιμο των παραλιών λίγες μέρες το χρόνο, ο εντοπισμός πιο αρμονικών τρόπων συνύπαρξης ανθρώπων και άγριας ζωής– μπορεί να έχει βαθύ αντίκτυπο στη φύση".

Ιδιαίτερα για τις φάλαινες και άλλα θαλάσσια ζώα που κολυμπούν η αυξημένη ηχορύπανση από εμπορικά πλοία, οι εκρήξεις λόγω εξερεύνησης αερίου και η κυκλοφορία στρατιωτικών σόναρ έχουν περιορίσει σοβαρά την ικανότητά τους να επικοινωνούν μεταξύ τους.

Αυτό έχει επηρεάσει τα πρότυπα μετανάστευσης, την αναγέννηση των ειδών και τις οικολογίες των ωκεανών, καθώς και μόνιμη βλάβη της ακοής.

Η νέα τεχνολογία που αναπτύχθηκε ως μέρος της Πρωτοβουλίας Blue Boat, ενός ερευνητικού έργου που οργανώθηκε από το Ίδρυμα MERI στη Χιλή, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων στη θαλάσσια ζωή και τις οικολογίες.

"Η τεχνολογία που χρησιμοποιεί ακουστική για την ανίχνευση της παρουσίας φαλαινών σε ναυτιλιακές λωρίδες θα μπορούσε να βοηθήσει στην αποφυγή αυτών των συγκρούσεων. Ο André και η ομάδα του στο Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Βιοακουστικής στη Βαρκελώνη έχουν αναπτύξει λογισμικό που ονομάζεται Listen to the Deep Ocean Environment (LIDO), το οποίο παρακολουθεί την ακουστική πηγές σε πραγματικό χρόνο και χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για την αναγνώρισή τους. 'Ετσι θα μπορεί να ανιχνεύει φάλαινες σε ακτίνα τουλάχιστον 10 χιλιομέτρων και να στέλνει αυτόματα μια ειδοποίηση στο ναυτικό της Χιλής, το οποίο με τη σειρά του θα στείλει ένα μήνυμα στα κοντινά σκάφη, ενθαρρύνοντάς τα να αλλάξουν πορεία ή να μειώσουν την ταχύτητά τους. 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ποια είναι η Caitlin Clark που αλλάζει το μέλλον του μπάσκετ για τις γυναίκες

Πρόσωπα 25.04.2024
Αναμόρφωσε πλήρως το κολεγιακό μπασκετικό τοπίο

Το γκράφιτι που άλλαξε τον κόσμο

Νέα Εποχή 25.04.2024
Μερικά από τα πιο διάσημα έργα street art που λάτρεψε ο κόσμος

5 πολιτικοί που δολοφονήθηκαν τον 21ο αιώνα

Πρόσωπα 25.04.2024
Για διάφορους λόγους

Αντρας που έφυγε από την Αγγλία το 2008, εγκλωβίστηκε στην Αιθιοπία για 16 χρόνια

Stories Χτες
Εχασε το ταξιδιωτικό του έγγραφο για τους πρόσφυγες και δεν μπορούσε να επιστρέψει στην οικογένειά του

Αυτό το νησί έχει την καλύτερη παραλία στον κόσμο

Περιβάλλον Χτες
Σύμφωνα με τους Travel Experts, αξίζει να το επισκεφτείς!

Εορτολόγιο: Πότε πέφτει του Αγίου Γεωργίου

Ιστορικά Προχτές
Το αιώνιο ερώτημα...

Η εποχή του Οzempic: Ένα φάρμακο που δημιούργησε κουλτούρα

Stories Προχτές
Η κουλτούρα της δίαιτας, την εποχή της υπερκατανάλωσης

Πως κάνουν τατουάζ οι φυλακισμένοι;

Stories Προχτές
Ο περιορισμός τους κάνει όλο και πιο εφευρετικούς