E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Στο Μεξικό, χωρίς νυχτερίδες δε θα υπήρχε τεκίλα

Κι όμως, αυτές οι αόρατες υπάρξεις είναι οι αληθινοί αρχιτέκτονες πίσω από το πιο διάσημο ποτό του Μεξικού

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 24/11/2025 | 00:08

Στο Μεξικό, χωρίς νυχτερίδες δε θα υπήρχε τεκίλα
@freepik.com

Στις άνυδρες σπηλιές της ερήμου Τσιουαουάν, χιλιάδες μικρές νυχτερίδες ζουν μακριά από τα βλέμματα των ανθρώπων. Κι όμως, αυτές οι αόρατες υπάρξεις είναι οι αληθινοί αρχιτέκτονες πίσω από το πιο διάσημο ποτό του Μεξικού, την τεκίλα.

Κάθε άνοιξη, μόλις πέσει η ζέστη της ημέρας, ξεκινούν ένα επικό ταξίδι: 1.600 χιλιόμετρα από τα τροπικά δάση του νότου ως τα σύνορα των ΗΠΑ. Καθώς πετούν τη νύχτα, βυθίζονται στα άνθη της αγαύης για να τραφούν από το νέκταρ της. Με κάθε φτερούγισμα μεταφέρουν κόκκους γύρης από φυτό σε φυτό, εξασφαλίζοντας την επιβίωση ενός είδους που χρειάζεται δέκα χρόνια για να ανθίσει μία και μόνο φορά.

Η εύθραυστη ισορροπία της αγαύης

Η αγαύη δεν είναι απλώς φυτό, είναι σύμβολο μεξικανικής ταυτότητας. Από αυτήν φτιάχνονται σιρόπια, σχοινιά, σαπούνια και, φυσικά, η τεκίλα. Όμως η κλιματική κρίση σπάει αυτόν τον κύκλο ζωής. Από τα 168 είδη αγαύης που καταγράφηκαν, τα 42 απειλούνται σοβαρά με εξαφάνιση. Λιγότερα φυτά σημαίνουν λιγότερο νέκταρ και λιγότερες νυχτερίδες για να τα επικονιάσουν.

Ένας αγώνας ενάντια στο χρόνο

Για να αναστρέψουν την πορεία, οικολόγοι και ντόπιοι παραγωγοί ενώνονται σε μια σιωπηλή μάχη: φυτεύουν μαζικά νέα φυτά αγαύης, αποκαθιστώντας τη διαδρομή των νυχτερίδων και, ταυτόχρονα, προστατεύοντας το μέλλον της τεκίλας.

Η προσπάθεια ήδη αποδίδει. Ένα είδος, η μικρότερη νυχτερίδα της αγαύης, έχει δει τον πληθυσμό της να εκτοξεύεται, από μόλις 1.000 άτομα το 1988 σε πάνω από 200.000 σήμερα. Άλλα, όμως, παραμένουν στα πρόθυρα αφανισμού: η μεξικανική νυχτερίδα έχει μειωθεί κατά 50% μέσα σε δύο δεκαετίες, ενώ η μακρόγλωσση συγγενής της κινείται ήδη στα όρια του “σχεδόν απειλούμενου”.

Το μέλλον της τεκίλας κρέμεται… από τα φτερά τους

Χωρίς παρέμβαση, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι μέχρι το 2050 οι νυχτερίδες θα έχουν έως και 75% λιγότερη πρόσβαση στο νέκταρ της αγαύης. Κι αν χαθούν αυτές, δεν θα χαθεί μόνο ένα είδος, θα χαθεί και το φυσικό οικοσύστημα που γεννά το πιο εμβληματικό ποτό του Μεξικού.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ροζ, ματωμένο και άλλα: Γιατί δίνουμε ονόματα στα φεγγάρια;

E-Daily 3.Left 20.06.2026
Το φεγγάρι δεν αλλάζει χρώμα – αλλά σίγουρα αλλάζει όνομα

Ο πιο «ενοχλητικός» ζωγράφος: Όταν η απομόνωση, η αρρώστια και οι κρίσεις γεννούν έργα που σοκάρουν

E-Daily 3.Left 20.06.2026
Από τους εφιάλτες τουμέχρι τη φρίκη του πολέμου – η τέχνη που δεν μπορεί να ειπωθεί με λόγια

Jasveen Sangha: Η «βασίλισσα της κεταμίνης» που συγκλόνισε το Χόλιγουντ

E-Daily 1.Hero 20.06.2026
Η γυναίκα που βρέθηκε στο επίκεντρο του θανάτου του Matthew Perry

Πόσους δορυφόρους διαθέτει ο Έλον Μασκ και γιατί;

E-Daily 1.Hero 20.06.2026
Ποιος είναι ο σκοπός τους και τι επιδιώκει με αυτούς;

Kirsha Kaechele: H καλλιτέχνις που δεν ήθελε άνδρες στον χώρο της

E-Daily 3.Left 20.06.2026
Η καλλιτεχνική εγκατάσταση που εγινε σύμβολο

Η πρώτη φωτογραφία που «ανέβηκε» στο διαδίκτυο

E-Daily 3.Left 20.06.2026
Τι επίπτωση είχε στη ζωή του «δράστη»

Gentle Parenting: Τι είναι, και γιατί πλέον διχάζει τους νέους γονείς


ΡΕΠΟΡΤΑΖ E-Daily 3.Left 20.06.2026
Μια γονεϊκή φιλοσοφία που θέλει συζήτηση

National Geographic: Φωτογραφία με λιβελούλες πάνω από τον Ορινόκο μάγεψε το Instagram

E-Daily 3.Left Χτες
Η φωτογράφος Juanita Escobar αποτύπωσε εκατοντάδες λιβελούλες να φωτίζουν τον νυχτερινό ουρανό κοντά στον ποταμό Ορινόκο της Κολομβίας.

Τραγούδησε χωρίς χιτζάμπ και καταδικάστηκε σε 74 μαστιγώματα: Η υπόθεση της Parastoo Ahmadi προκαλεί παγκόσμιο σοκ

E-Daily 3.Left Χτες
Η είδηση κάνει τον γύρο του κόσμου και προκαλεί έντονες αντιδράσεις.

Πώς να καταλάβεις μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα αν η παραλία που διάλεξες είναι καθαρή ή μολυσμένη

E-Daily 3.Left Χτες
Αφρός, φύκια και ιριδισμοί: τι σημαίνει τελικά το καθένα για την ποιότητα των νερών που κολυμπάμε.