E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η ιστορία του προφυλακτικού

Από τα έντερα ζώων στο καουτσούκ.

Γράφει η ΔΑΦΝΗ ΤΣΑΡΤΣΑΡΟΥ Δημοσίευση 27/9/2022 | 15:32

Η ιστορία του προφυλακτικού
Photo by Reproductive Health Supplies Coalition

Τα προφυλακτικά είναι μαζί μας εδώ και χιλιάδες χρόνια, αλλά τα αυθεντικά προφυλακτικά πιθανότατα δεν ήταν και τόσο σωστά για ασφαλές σeξ.

Αν και για την κατασκευή τους έχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν: κέλυφος χελώνας, έντερο ζώων και λινό, ήταν η ανακάλυψη του βουλκανισμένου καουτσούκ (λάτεξ) από τον Charles Goodyear το 1839 που έφερε τα προφυλακτικά στο ευρύ κοινό.

Τα πρώτα προφυλακτικά

Η πρώτη αποδεδειγμένη χρήση προφυλακτικού στην Ευρώπη ήταν το 1564 από τον ανατόμο Fallopia (ο οποίος έδωσε και το όνομά του στις σάλπιγγες). Τον 16ο αιώνα τα προφυλακτικά χρησιμοποιούνταν κυρίως για την πρόληψη των ΣΜΝ. Η σύφιλη, για παράδειγμα, ήταν συχνά θανατηφόρα και ταλάνιζε την Ευρώπη για περισσότερα από 300 χρόνια. Με την ανακάλυψη των σπερματοζωαρίων, όμως, τον 17ο αιώνα, η Εκκλησία εξοργίστηκε με τη χρήση φραγμών που εμποδίζουν τη σύλληψη.

Μέχρι τον 18ο αιώνα, η φήμη του προφυλακτικού μεταξύ των ιατρικών επαγγελματιών είχε σταθεροποιηθεί ως καθημερινό εργαλείο για τις πόρνες και τους ανήθικους. Παρόλα αυτά, αποδείχθηκαν αρκετά δημοφιλή μεταξύ των ανώτερων και μεσαίων στρωμάτων. Οι εργατικές τάξεις απέκτησαν τελικά πρόσβαση στα προφυλακτικά τον 19ο αιώνα, χάρη στην ανακάλυψη του λάτεξ από τον Goodyear το 1839.

Στην Ιαπωνία και την Κίνα, τα προφυλακτικά χρησιμοποιούνταν πριν από τον 15ο αιώνα. Στην Ιαπωνία, τα προφυλακτικά κατασκευάζονταν από κέλυφος χελώνας και αργότερα από λεπτό δέρμα. Στην Κίνα κατασκευάζονταν από λαδωμένο χαρτί ή έντερα αρνιού. Δε διέφεραν πολύ από τα προφυλακτικά στην Ευρώπη του 18ου αιώνα, τα οποία ήταν κατασκευασμένα από λινό ή έντερα ζώων. Συχνά ήταν σε ένα μέγεθος και έπρεπε να βυθιστούν σε νερό πριν από τη χρήση. Η αγορά των προφυλακτικών τον 18ο αιώνα κυριαρχούνταν από δύο ανταγωνιστές, την Mrs. Phillips και τη Mrs. Perkins, αλλά υπήρχε μια «απλή» συνταγή για να φτιάξεις το δικό σου στο σπίτι, αν είχες τόσο διάθεση.

Τα γυναικεία προφυλακτικά

Η Marie Stopes, μια ακτιβίστρια για τον έλεγχο των γεννήσεων του 20ου αιώνα και υποστηρίκτρια της θετικής ευγονικής, προώθησε ένα από τα πρώτα γυναικεία προφυλακτικά το 1923. Ήταν κατασκευασμένο από χοντρό, λάτεξ με ατσάλινο χείλος πηνίου. Όπως και άλλα αντισυλληπτικά από καουτσούκ εκείνη την εποχή, μπορούσε να πλυθεί και να επαναχρησιμοποιηθεί. Το πρώτο σύγχρονο γυναικείο προφυλακτικό κυκλοφόρησε το 1993 και από την αρχή αντιμετώπισε πρόβλημα δημοσίων σχέσεων. Οι γυναίκες ντρέπονταν να τα χρησιμοποιήσουν, ενώ δεν υπήρχε καμία ενημέρωση σε σχέση με αυτά, αντ' αυτού συχνά γελοιοποιούνταν από τα μέσα ενημέρωσης. Το 1998 τα πράγματα άρχισαν να αλλάζουν. Ο κατασκευαστής Wisconsin Pharmacal έλαβε μια αναφορά από τη Ζιμπάμπουε υπογεγραμμένη από 30.000 γυναίκες που ζητούσαν να διατεθεί το προφυλακτικό στη χώρα τους. Καθώς ο ανεπτυγμένος κόσμος το χλεύαζε, ο αναπτυσσόμενος κόσμος το είχε ανάγκη. Σε μέρη όπου οι γυναίκες είχαν μικρή πρόσβαση στην ιατρική περίθαλψη και ελάχιστη σωματική ασφάλεια, ένα προφυλακτικό που ελεγχόταν από τις ίδιες τις γυναίκες, μπορούσε να τοποθετηθεί πολλές ώρες πριν από το σeξ και να επαναχρησιμοποιηθεί με ασφάλεια.

Προέλευση της λέξης "condom (=προφυλακτικό)"

Από πού προήλθε το όνομα «condom», κανείς δεν ξέρει. Θα μπορούσε να προέρχεται από μια πόλη της Γαλλίας. Θα μπορούσε να έχει πάρει το όνομά του από έναν γιατρό του βασιλιά Καρόλου Β'. Θα μπορούσε να προέρχεται από τη λατινική γλώσσα. Δεν υπάρχει πραγματική συμφωνία για την ετυμολογία του. Αυτό που είναι γνωστό είναι ότι το «condom» γράφτηκε για πρώτη φορά σε ένα ποίημα το 1706 και, αργότερα, το «condon» εμφανίστηκε σε ένα λογοτεχνικό περιοδικό το 1709. Τον υπόλοιπο καιρό, το ταπεινό προφυλακτικό ήταν γνωστό με πολλά διαφορετικά ονόματα, όπως π.χ. όπως η ανδρική θήκη, τα γάντια, η πανοπλία, το αγγλικό παλτό ιππασίας, το γαλλικό γράμμα και η μηχανή.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το μυστηριώδες σπήλαιο που γίνονται συναυλίες 60 μέτρα κάτω από τη γη

Νέα Εποχή 03.07.2025
150 εκατομμύρια χρόνια ιστορίας, μια ανεπανάληπτη ακουστική εμπειρία και συναυλίες μέσα στη γη

Gen Z και ταρό: Μια ολόκληρη γενιά ερωτεύτηκε τη μαγεία και δεν ντρέπεται καθόλου

Stories 03.07.2025
Γιατί η Gen Z γουστάρει τα ταρό, τα ζώδια και τις ενεργειακές πέτρες περισσότερο από την εκκλησία

Οι δύο ταφές της Τζούντι Γκάρλαντ – Το μυστήριο γύρω από τον θάνατο της σταρ του Χόλιγουντ

Πρόσωπα 03.07.2025
Η Τζούντι Γκάρλαντ έφυγε από τη ζωή σε ηλικία μόλις 47 ετών

«Jack the Flipper»: Το δελφίνι που σκοτώνει στα νερά της Βρετανίας

Stories 03.07.2025
Μια ανησυχητική συμπεριφορά

Βαλκάνιοι τουρίστες: «Φαγητά σε ταπεράκια και γεμάτα αμάξια» ‑ Η νέα πραγματικότητα στα νησιά


ΡΕΠΟΡΤΑΖ Focus On 03.07.2025
Η Αγγελική Παρασχά, restaurant manager σε γνωστό κατάστημα στη Λευκάδα, μας δίνει μια σαφή εικόνα της κατάστασης:

Τι περιλαμβάνει το σχέδιο εκεχειρίας των 60 ημερών στη Γάζα

Stories Χτες
Τι περιλαμβάνει το νέο πλαίσιο

Η τεράστια χαμένη πόλη που μόλις ανακαλύφθηκε κάτω από τη Μεσόγειο

Νέα Εποχή Χτες
7.000 χρόνια ιστορίας βυθισμένα στην Αδριατική – Η κλιματική αλλαγή την «έθαψε», η τεχνολογία την ανέσυρε

Ένα ηχητικό μήνυμα έφερε πολιτικό σεισμό στην Ταϋλάνδη

Stories Χτες
Σε κρίση η κυβέρνηση μετά από ηχητική διαρροή

H Eυρώπη καίγεται: 5 καλοκαίρια με καύσωνες ‑ Θα είναι το φετινό, το πιο τρομακτικό;

Περιβάλλον Χτες
Έκλεισε ο Πύργος του Αιφελ, σχολεία σταμάτησαν, εργάτες κατέρρευσαν

Έγραψε το πιο όμορφο ελληνικό τραγούδι των ‘80s – Ανήκει στους 100 κορυφαίους επιστήμονες του κόσμου

Πρόσωπα Προχτές
Το διαχρονικό κομμάτι που λάτρεψε ο Χατζιδάκις και έπαιζε κρυφά στα ραδιόφωνα, ενώ ο δημιουργός του έκανε σκοπιά με ραδιοφωνάκι στο στρατό

Τι είναι το Σημείο Μηδέν και πού βρίσκεται στην Ελλάδα – Ο άγνωστος «ομφαλός» των ελληνικών χαρτών

Ιστορικά Προχτές
Από εκεί ξεκίνησε η χάραξη της σύγχρονης Ελλάδας – Το κρυμμένο μυστικό του λόφου των Νυμφών