LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η ιστορία του προφυλακτικού

Γράφει η ΔΑΦΝΗ ΤΣΑΡΤΣΑΡΟΥ Δημοσίευση 27/9/2022 | 15:32

Η ιστορία του προφυλακτικού
Photo by Reproductive Health Supplies Coalition

Τα προφυλακτικά είναι μαζί μας εδώ και χιλιάδες χρόνια, αλλά τα αυθεντικά προφυλακτικά πιθανότατα δεν ήταν και τόσο σωστά για ασφαλές σeξ.

Αν και για την κατασκευή τους έχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν: κέλυφος χελώνας, έντερο ζώων και λινό, ήταν η ανακάλυψη του βουλκανισμένου καουτσούκ (λάτεξ) από τον Charles Goodyear το 1839 που έφερε τα προφυλακτικά στο ευρύ κοινό.

Τα πρώτα προφυλακτικά

Η πρώτη αποδεδειγμένη χρήση προφυλακτικού στην Ευρώπη ήταν το 1564 από τον ανατόμο Fallopia (ο οποίος έδωσε και το όνομά του στις σάλπιγγες). Τον 16ο αιώνα τα προφυλακτικά χρησιμοποιούνταν κυρίως για την πρόληψη των ΣΜΝ. Η σύφιλη, για παράδειγμα, ήταν συχνά θανατηφόρα και ταλάνιζε την Ευρώπη για περισσότερα από 300 χρόνια. Με την ανακάλυψη των σπερματοζωαρίων, όμως, τον 17ο αιώνα, η Εκκλησία εξοργίστηκε με τη χρήση φραγμών που εμποδίζουν τη σύλληψη.

Μέχρι τον 18ο αιώνα, η φήμη του προφυλακτικού μεταξύ των ιατρικών επαγγελματιών είχε σταθεροποιηθεί ως καθημερινό εργαλείο για τις πόρνες και τους ανήθικους. Παρόλα αυτά, αποδείχθηκαν αρκετά δημοφιλή μεταξύ των ανώτερων και μεσαίων στρωμάτων. Οι εργατικές τάξεις απέκτησαν τελικά πρόσβαση στα προφυλακτικά τον 19ο αιώνα, χάρη στην ανακάλυψη του λάτεξ από τον Goodyear το 1839.

Στην Ιαπωνία και την Κίνα, τα προφυλακτικά χρησιμοποιούνταν πριν από τον 15ο αιώνα. Στην Ιαπωνία, τα προφυλακτικά κατασκευάζονταν από κέλυφος χελώνας και αργότερα από λεπτό δέρμα. Στην Κίνα κατασκευάζονταν από λαδωμένο χαρτί ή έντερα αρνιού. Δε διέφεραν πολύ από τα προφυλακτικά στην Ευρώπη του 18ου αιώνα, τα οποία ήταν κατασκευασμένα από λινό ή έντερα ζώων. Συχνά ήταν σε ένα μέγεθος και έπρεπε να βυθιστούν σε νερό πριν από τη χρήση. Η αγορά των προφυλακτικών τον 18ο αιώνα κυριαρχούνταν από δύο ανταγωνιστές, την Mrs. Phillips και τη Mrs. Perkins, αλλά υπήρχε μια «απλή» συνταγή για να φτιάξεις το δικό σου στο σπίτι, αν είχες τόσο διάθεση.

Τα γυναικεία προφυλακτικά

Η Marie Stopes, μια ακτιβίστρια για τον έλεγχο των γεννήσεων του 20ου αιώνα και υποστηρίκτρια της θετικής ευγονικής, προώθησε ένα από τα πρώτα γυναικεία προφυλακτικά το 1923. Ήταν κατασκευασμένο από χοντρό, λάτεξ με ατσάλινο χείλος πηνίου. Όπως και άλλα αντισυλληπτικά από καουτσούκ εκείνη την εποχή, μπορούσε να πλυθεί και να επαναχρησιμοποιηθεί. Το πρώτο σύγχρονο γυναικείο προφυλακτικό κυκλοφόρησε το 1993 και από την αρχή αντιμετώπισε πρόβλημα δημοσίων σχέσεων. Οι γυναίκες ντρέπονταν να τα χρησιμοποιήσουν, ενώ δεν υπήρχε καμία ενημέρωση σε σχέση με αυτά, αντ' αυτού συχνά γελοιοποιούνταν από τα μέσα ενημέρωσης. Το 1998 τα πράγματα άρχισαν να αλλάζουν. Ο κατασκευαστής Wisconsin Pharmacal έλαβε μια αναφορά από τη Ζιμπάμπουε υπογεγραμμένη από 30.000 γυναίκες που ζητούσαν να διατεθεί το προφυλακτικό στη χώρα τους. Καθώς ο ανεπτυγμένος κόσμος το χλεύαζε, ο αναπτυσσόμενος κόσμος το είχε ανάγκη. Σε μέρη όπου οι γυναίκες είχαν μικρή πρόσβαση στην ιατρική περίθαλψη και ελάχιστη σωματική ασφάλεια, ένα προφυλακτικό που ελεγχόταν από τις ίδιες τις γυναίκες, μπορούσε να τοποθετηθεί πολλές ώρες πριν από το σeξ και να επαναχρησιμοποιηθεί με ασφάλεια.

Προέλευση της λέξης "condom (=προφυλακτικό)"

Από πού προήλθε το όνομα «condom», κανείς δεν ξέρει. Θα μπορούσε να προέρχεται από μια πόλη της Γαλλίας. Θα μπορούσε να έχει πάρει το όνομά του από έναν γιατρό του βασιλιά Καρόλου Β'. Θα μπορούσε να προέρχεται από τη λατινική γλώσσα. Δεν υπάρχει πραγματική συμφωνία για την ετυμολογία του. Αυτό που είναι γνωστό είναι ότι το «condom» γράφτηκε για πρώτη φορά σε ένα ποίημα το 1706 και, αργότερα, το «condon» εμφανίστηκε σε ένα λογοτεχνικό περιοδικό το 1709. Τον υπόλοιπο καιρό, το ταπεινό προφυλακτικό ήταν γνωστό με πολλά διαφορετικά ονόματα, όπως π.χ. όπως η ανδρική θήκη, τα γάντια, η πανοπλία, το αγγλικό παλτό ιππασίας, το γαλλικό γράμμα και η μηχανή.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σήμερα έμαθα: Όλα τα φίδια κολυμπούν

Σήμερα
Αν φοβάστε έτσι κι αλλιώς να κολυμπήσετε σε λίμνες και ποτάμια, μάλλον θα σας δώσουμε ακόμα έναν λόγο για να μην το κάνετε. Όλα τα φίδια μπορούν να κολυμπήσουν. Άρα είναι σαν να λέμε ότι όλα τα φίδια είναι νερόφιδα και όχι μόνο εκείνα που συνηθίζουν να ζουν κοντά στο νερό.

Ο άνθρωπος που πλουτίζει πουλώντας ανθρώπινα οστά

Σήμερα
Το πάθος του για τα οστά ξεκίνησε όταν ήταν μικρός και σήμερα κερδίζει τα προς το ζην πουλώντας οστά.

Toulouse Lautrec: Ποια ήταν η γυναίκα που ζωγράφιζε με μανία να χορεύει στο Moulin Rouge

Σήμερα
Ποια είναι η γυναίκα στους περισσότερους πίνακες του Toulouse Lautrec

Σκαρφαλώνοντας στα βουνά φορώντας μακριά φορέματα: Οι πρώτες γυναίκες ορειβάτισσες

Σήμερα
Τα Μέλη της Λέσχης Αναρρίχησης Γυναικών του Εδιμβούργου, περίπου το 1908 ανέβαιναν τις βουνοπλαγιές με μακριά φορέματα - άβολο

Σαν σήμερα: Η κατάργηση της ποτοαπαγόρευσης

Σήμερα
Πρόκειται για ένα μέτρο που έκανε μεγαλύτερο κακό παρά καλό και κράτησε επίσημα για 13 ολόκληρα χρόνια. Η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να ελέγξει τον δικό της φόβο για την ηθική και πρακτική παρακμή μιας χώρας που έβγαινε από τον Α’ παγκόσμιο πόλεμο, επέβαλλε την ποτοαπαγόρευση, η οποία απαγόρευσε την παραγωγή, την πώληση ή τη μεταφορά των αλκοολούχων ποτών στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τι έκαναν οι αρχαίοι Αθηναίοι στους επικίνδυνους πολιτικούς

Χτες
Η δημοκρατία στην αρχαία Αθήνα αποτελεί ακόμα ένα πρότυπο μέχρι και σήμερα. Ο θεσμός του οστρακισμού μπορεί να είναι παράδοξος, αφού δεν τιμωρούνταν κάποιος για ένα έγκλημα, αλλά η ιδέα του γεννήθηκε για να διατηρηθεί η δημοκρατία και να μην δώσει ευκαιρία σε κάθε επίδοξο τύρρανο.

Η Δήμητρα πιστεύει πως στα παιδιά πρέπει να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Προχτές
Η Δήμητρα Χριστοφορίδου μιλά στο Pink.gr για αυτή τη μεγάλη της υπέροχη περιπέτεια που μετρά 10 χρόνια

6+1 ασυμβίβαστες γυναίκες που θα ήθελες πολύ να γνωρίσεις

Προχτές
Με το πέρας των χρόνων, η ιστορία έχει αναδείξει μερικές πανέξυπνες, ισχυρές και γυναίκες γεμάτες έμπνευση, που υπήρξαν πρωτοπόρες για τα δικαιώματα των γυναικών και τη φυλετική ισότητα και καθόρισαν τον κόσμο της επιστήμης, των μαθηματικών, της αεροπορίας και της λογοτεχνίας.

Η γυναίκα που σκότωσε 600 συζύγους με ένα καλλυντικό

Προχτές
Η Τζούλια Τοφάνα, έχει μείνει στην ιστορία ως μια σατανική γυναίκα που είναι υπεύθυνη για το φόνο περισσοτέρων από 600 ανδρών. Η δράση της τοποθετείται τον 17ο αιώνα.

O δρόμος με τον μυστηριώδη τάφο στη μέση του

Προχτές
Ένα από τα τελευταία πράγματα που περιμένετε να δείτε στη μέση ενός αστικού πλακόστρωτου δρόμου είναι ένας τάφος, αλλά αυτό ακριβώς βλέπετε όταν οδηγείτε στην τουρκική πόλη Σίβας.
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο e-daily.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.