E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η πόλη που ονομάζεται Σβάστικα

Οι ντόπιοι πάλεψαν πολύ για να κρατήσουν το όνομα

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 11/10/2021 | 00:01

Η πόλη που ονομάζεται Σβάστικα
@wikipedia.org

Η Σβάστικα είναι ένα πανάρχαιο ινδουιστικό σύμβολο που βρέθηκε σε πολλούς αρχαίους πολιτισμούς, ακόμα και σε εκείνον της Ελλάδας. Στην Κίνα συμβόλιζε την ειρήνη, την αρμονία και την ισότητα. Για τους Βίκινγκς ήταν σύμβολο ευημερίας.

Αυτά ίσχυαν μέχρι την εμφάνιση του Χίτλερ. Για τη Δύση, η Σβάστικα έχασε μια για πάντα οποιοδήποτε καλό νόημα κι αν είχε, αφού είναι το σύμβολο των υπευθύνων για τον πιο αιματηρό πόλεμο στην ιστορία της ανθρωπότητας. Αλλά και μιας ιδεολογίας που συμβολίζει όλα τα αντίθετα από εκείνα που συμβόλιζε η σβάστικα στην ανατολή. Τον πόλεμο, τη δυσαρμονία, την ανισότητα. Στην ανατολή χρησιμοποιείται ακόμα σαν σύμβολο του βουδισμού, καθώς οι ρίζες του είναι πολύ πιο δυνατές.

Για τη Δύση όμως ο αγκυλωτός σταυρός, όπως αλλιώς λέγεται η Σβάστικα, έχει συγκεκριμένο νόημα. Και δύσκολα θα μπορούσε κάτι τέτοιο να αλλάξει. Ωστόσο, μια πόλη που έχει το όνομα Σβάστικα δεν βρίσκεται στην ανατολή αλλά στη Δύση. Και συγκεκριμένα στον Καναδά.

Οι 500 και κάτι κάτοικοι της μικρής πόλης του Οντάριο, γνωρίζουν πολλοί καλά ότι το όνομα της πόλης έχει αρνητικό πρόσημο. Όμως στο παρελθόν, πάλεψαν πολύ για να το διατηρήσουν.

Η πόλη βέβαια ιδρύθηκε το 1908, πολύ πριν η σημασία της Σβάστικας αλλάξει. Τότε, για τους πρώτους κατοίκους της, ήταν ένα σύμβολο καλής τύχης. Μέχρι την άνοδο του Χίτλερ όλα ήταν φυσιολογικά, αλλά μετά το όνομα έπρεπε να αλλάξει.

Η κυβέρνηση του Οντάριο το αποφάσισε το 1935. Είχε προηγηθεί η αλλαγή του ονόματος της πόλης Βερολίνο του Οντάριο κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, σε Κίτσενερ. Η κυβέρνηση του Οντάριο λοιπόν αποφάσισε να ονομάσει την πόλη Ουίνστον.

Οι κάτοικοι όμως αντέδρασαν. Θεώρησαν προσβλητική την αλλαγή του ονόματος, έχοντας μάθει αυτό το όνομα για τον τόπο τους. Αφαίρεσαν λοιπόν την πινακίδα που έλεγε «Ουίνστον» και την αντικατέστησαν με μια που έλεγε «Σβάστικα». Μόνο που δίπλα έβαλαν μια ακόμα πινακίδα που έλεγε: «Στο διάολο ο Χίτλερ, εμείς επιλέξαμε πρώτοι το όνομά μας».

Η ιστορικός Carolyn O’ Neil που γεννήθηκε εκεί υποστηρίζει πως «δεν μπορείς να διαγράψεις την ιστορία επειδή ένας άνθρωπος χρησιμοποιεί κάτι λάθος». Θεωρητικά είναι σωστό αυτό που λέει, με τη διαφορά ότι δεν ήταν ένας άνθρωπος και αυτό το «λάθος» οδήγησε στον θάνατο εκατομμύρια ανθρώπους. Και συνεχίζει μέχρι σήμερα.

Ένας από αυτούς τους ανθρώπους δεν γεννήθηκε αλλά συνελήφθη και κυοφορήθηκε για μήνες στη Σβάστικα, όπου η οικογένεια της είχε ορυχεία χρυσού. Αυτή δεν ήταν άλλη από την Unity Mitford, φανατική αντισημίτρια, θαυμάστρια του Χίτλερ και άνθρωπος του στενού του περιβάλλοντος. Πολλοί αναφέρουν ότι υπήρξε ερωμένη του και μητέρα του παιδιού του.

Σήμερα, το όνομα Σβάστικα παραμένει ως όνομα στην περιοχή, μόνο που η πόλη αποτελεί πλέον μια κοινότητα που ανήκει στην πόλη Κέρκλαντ Λέικ των συνολικά 8 χιλιάδων κατοίκων. Το 2008 γιόρτασε τα 100 χρόνια ύπαρξής της. Συχνά συμπεριλαμβάνεται στις λίστες με τις πόλεις με τα «πιο παράξενα ονόματα», μαζί με το Μπάτμαν της Τουρκίας, τη Χελ της Νορβηγίας και το Φακινγκ της Αυστρίας. 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πώς το TikTok έχασε τη μάχη στην Ουάσινγκτον

Νέα Εποχή 29.04.2024
Το «αυτογκόλ» του TikTok

Έπεσαν οι μάσκες: Ποιος θα υπερασπιστεί τη Μαίρη και την Κατερίνα; Μάλλον και πάλι, μια γυναίκα

Απόψεις 29.04.2024
Το περιστατικό του J2US σε δεύτερη ανάγνωση έχει πολλά να μας πει

6+1 πράγματα που ίσως δε γνωρίζατε για τον Μυστικό Δείπνο

Ιστορικά 29.04.2024
Γιατί λέγεται Μυστικός και άλλες απορίες

Πάσχα στις άλλες χώρες: Πώς το γιορτάζουν οι ξένοι

Stories 29.04.2024
Το Πάσχα γιορτάζεται με διάφορους τρόπους σε όλο τον κόσμο

Ποια είναι η ακριβής τοποθεσία όπου σταυρώθηκε ο Ιησούς;

Ιστορικά 29.04.2024
Πού βρίσκεται ο τόπος σταύρωσης του;

Γιατί ένας τύπος στο Αιντάχο, αποφάσισε να ρίξει από αεροπλάνο 76 κάστορες μέσα σε κουτιά

Ιστορικά 29.04.2024
Τι ακριβώς συνέβη σε μια μικρή πόλη της Αμερικής

Γιατί ανάβουμε κεριά στην εκκλησία;

Πάσχα 29.04.2024
Πώς επικράτησε το άναμμα των κεριών

Κυριακή των Βαΐων: Τι γιορτάζουμε σήμερα ‑ Τα βάγια, οι παραδόσεις και τα έθιμα

Ιστορικά Χτες
Πρόκειται για την τελευταία Κυριακή της Σαρακοστής και ταυτόχρονα την πρώτη ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας

Οι έρευνες που θα αλλάξουν την ιατρική

Νέα Εποχή Χτες
Ελπιδοφόρα μηνύματα

Πώς ένα μέντιουμ, η Ελένη Ζακυνθινού οδήγησε την αστυνομία στην εξιχνίαση μιας υπόθεσης το 1934

Ιστορικά Χτες
«Πώς ένα μέντιουμ οδήγησε τας αστυνομικάς αρχάς εις την ανακάλυψιν δύο διαρρηκτών»

Βίλα Μαργαρίτα, η έπαυλη των Αθηνών που δεν υπάρχει πια

Ιστορικά Χτες
Βρισκόταν στη συνοικία των Αμπελοκήπων

Πώς η Βιέννη κράτησε τις τιμές των κατοικιών της σε λογικά επίπεδα και γκρέμισε τα ταμπού

Stories Χτες
Τι είναι τα Gemeindebau που κάνουν τη Βιέννη να ξεχωρίζει στον ευρωπαϊκό χάρτη για τη σταθερότητα της πολιτικής της στη στέγαση