E-Daily
#KatheMeraPride: 6 αγαπημένα πρόσωπα, μας μιλούν για το προσωπικό τους coming out

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Παύλος Χάππιλος: O απόλυτος σταρ του Masterchef μας μιλάει για το πρώτο του coming out

Συνέντευξη στο e-daily.gr με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υπερηφάνειας

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΡΔΕΡΙΝΗΣ

24/6/2021 | 16:27

Είναι δεδομένο ότι όποιος γνωρίζει τον Παύλο τον αγαπάει από το πρώτο λεπτό! Το ζεστό του χαμόγελο, η καλοσύνη που εκπέμπει και οι πάντα πολύ σωστές τοποθετήσεις του σε κάνουν να σκέφτεσαι μόνο θετικά για τον Παύλο!

Για εμάς, είναι ο μεγάλος νικητής του φετινού Masterchef μιας γοήτευσε όχι μόνο με τις μαγειρικές του ικανότητες, αλλά και με τον τρόπο που μας έβαλε όλους να σκεφτούμε περισσότερα πράγματα!

Συναντήσαμε τον Παύλο ένα πρωί στα Πετράλωνα, και αφού πάθαμε ένα πρώτο σοκ με το πόσος κόσμος τον σταμάταγε για να του δώσει συγχαρητήρια για την προσωπικότητά του, κάναμε την παρακάτω συνέντευξη. 

52 Χρόνια έχουν περάσει από τα γεγονότα στο stonewall και οι άνθρωποι ανά τον κόσμο χρειάζεται ακόμα να διεκδικούμε ακόμα τα αυτονόητα. Σε χαροποιεί το γεγονός ότι η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα έχει καταφέρει κάποια πράγματα ή νευριάζει που πρέπει να είναι η κοινότητα σε ένα συνεχόμενο αγώνα;

Χαίρομαι που σε κάποια πράγματά έχουμε προχωρήσει σαν κοινωνία άλλα νιώθω ότι η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα έχει πολύ δουλεία ακόμα.
Γενικά οι ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα ήταν πάντα μπροστά στον παλμό της κάθε εποχής, από τη μόδα στη μουσική στον κινηματογράφο, ένα μεγάλο μέρος των καλλιτεχνών αυτού του κόσμου είναι ΛΟΑΤΚΙ+ και ακόμα ο κόσμος αυτό δε μας το αναγνωρίζει. Παρόλο που εγώ πιστεύω η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα σπρώχνει το Τσάιτγκαϊστ ακόμα βλέπουμε τρομακτικές ομοφοβικές επιθέσεις στην Ελλάδα όπως αυτές του Ζακ, της Δήμητρας της Λέσβου και του Βαγγέλη Γιακουμακη. Είναι λυπηρό να βλέπεις την κοινότητα τόσο διχασμένη μπροστά σε τέτοια θέματά, γιατί είμαστε διχασμένοι. Αυτό με νευριάζει περισσότερο από όλα, όχι το ότι έχουμε ακόμα μεγάλο αγώνα μπροστά μας, αλλά το γεγονός ότι σαν κοινότητά είμαστε αρκετά διχασμένοι.

Βέβαια, δεν είναι εύκολο μεγαλώνοντας σε ένα περιβάλλον που κατακρίνει συνεχώς αυτό που είσαι μετά να το δεις σαν προτέρημα, και να το δεχτείς όχι μόνο σε σένα αλλά και στους γύρω σου. Δηλαδή μεγαλώνεις διαφορετικός και μετά σε κάποια φάση ξεκινάς να κατακρίνεις όσους δεν είναι ακριβώς σαν εσένα; Σε μένα αυτό δε βγάζει νόημά!

Ποια η σχέση σου με τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα και πώς αυτοπροσδιορίζεσαι σeξουαλικά;

Εγώ αυτοπροσδιορίζομαι ως cis gay άντρας. Γενικά νιώθω πολύ οικία με τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, σαν οικογένεια, την οικογένεια που διάλεξα και με διάλεξε. Η πλειοψηφία των φίλων μου ήταν από πάντα μελή της κοινότητας. Νιώθω και αρκετή ευθύνη για τη σωστή αντιπροσώπευση του δικού μου βιώματος καθώς και των φίλων μου.

Ήταν εύκολη ή δύσκολη η διαδρομή του να αποδεχθείς τη διαφορετικότητα σου;

Για μένα ήτανε αρκετά εύκολη, ήμουνα πολύ συνειδητοποιημένο παιδί από την αρχή, έλεγα ότι για να νιώθω έτσι είναι κάτι απόλυτα φυσιολογικό, ότι κι αν λένε οι άλλοι. Δε σου λέω πως πολλές φορές δεν ευχήθηκα μικρός να μην ήμουν τόσο διαφορετικός, ότι κάπως όλα θα ήταν πιο εύκολα, αλλά τώρα που έχω μεγαλώσει δε θα το άλλαζα με τίποτα!

Περιέγραψε μας το coming out σου, σε ένα πολύ δικό σου άνθρωπο; Πώς νιώσατε και οι δύο; Πόσο εύκολο ή δύσκολο ήταν και ποια η εξέλιξη της σχέσης σας; Θα το ξαναέκανες;

Γενικά πέραν από το coming out στους γονείς νομίζω ότι όλα τα coming out μου ήταν αρκετά εύκολα. Επειδή κάπως ξεκίνησα από μικρή ηλικία, πρώτο coming out σε φίλες το έκανα στα 12-13, και πήγε πολύ καλά, Μέτα κάπως ξεθάρρεψα. Νομίζω ότι σε όλα τα coming out μου οι σχέσεις βελτιωθήκαν πολύ μετά, ακόμα και με τους γονείς, πήρε λίγο παραπάνω χρόνο βέβαια, άλλα στο τέλος άξιζε.

Ποιο ήταν το άτομο που φοβήθηκες περισσότερο να μιλήσεις για εσένα;

Οι γονείς μου με διάφορα, είναι δύσκολο πράγμα οι σχέσεις με τους γονείς για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομά. Πάντα νιώθεις οτι και να κάνεις θα τους απογοητεύσεις γιατί άπλα αυτοί θα ήθελαν να μην ήσουν διαφορετικός, αλλά δεν εσύ μπορείς να κάνεις διαφορετικά! Κάπως εγώ την ψυχολόγησα αυτή την αναπόφευκτη απογοήτευσή και αποφάσισα ότι αφού δεν μπορώ να την αποφύγω, απλά θα προσπαθήσω να είμαι χαρούμενος για μένα. Ήμουν αρκετά ξεροκέφαλο παιδί και δεν έβαζα και πολύ νερό στο κρασί μου πάνω σε αυτό το θέμα, ήξερα ποιος ήμουν και ένοιωθα άνετα με αυτό. Νομίζω οι γονείς μου σοκαρίστηκαν αρκετά με αυτή τη στάση.

Σε αυτή τη διαδικασία του coming out υπήρχαν και κάποια ευτράπελα ή κάποιες αναπάντεχες αντιδράσεις;

Ο αδελφός μου θυμάμαι είχε μια πολύ ευτράπελη αντίδραση. Όταν έκανα το coming out στον αδελφό μου, στα 19, το είχαμε ήδη συζητήσει με τους γονείς μου, από τα 17, οπότε εγώ το έκανα κάπως πολύ χαλαρά γιατί νόμιζα ότι το ήξερε ήδη, αλλά τελικά πρώτη φορά το άκουγε! Αλλά οκ στην αρχή μπερδεύτηκε λίγο, μετά ήτανε super cool!

Ο Παύλος στο Λύκειο με τον Παύλο που ξέρουμε σήμερα, πόσο διαφορετικός είναι;

Τώρα τι να σου πω! Σίγουρα ο Παύλος τώρα είναι πιο χαρούμενος, με λιγότερη ακμή! Οι φίλοι μου από το λύκειο μου στέλνουν φωτός τώρα και τα θυμάμαι πολύ όμορφα αυτά τα χρόνια, πέρασα πολύ ωραία στο λύκειο ειδικά προς το τέλος. Και το οφείλω στους φίλους μου αυτό! Νομίζω ένας πολύ σημαντικός λόγος που νιώθω τόσο άνετα με το ποιος είμαι ήταν αυτά τα χρόνια στο λύκειο, ήμουν πολύ τυχερός.

Τι είναι άδικο για σένα στη σημερινή ελληνική κοινωνία, σε σχέση με τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα;

Δε μου αρεσει πολύ αυτός ο διαχωρισμός, είμαστε κι εμείς μέρος της ελληνικής κοινωνίας, και πολλά από τα προβλήματα που έχει η ελληνική κοινωνία απέναντι σε εμάς, τα έχουμε κι εμείς μεταξύ μας. Είναι καιρός να δούμε τα πράγματα πιο συνολικά, περισσότερα δικαιώματα για λίγους σημαίνει περισσότερα δικαιώματα για όλους! Όταν δεθούμε σαν κοινότητα και προχωρήσουμε θα τραβήξουμε μαζί μας και όλη την υπόλοιπη ελληνική κοινωνία, ακούγεται πολύ ρομαντικό αλλά πραγματικά το πιστεύω, έχει γίνει και στο παρελθόν!

Ευχαριστούμε τη Μαρία Παπαδοπούλου και το flower shop της Yperlalfeia που μας φιλοξένησε στον πολύχρωμο χώρο του. 


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΠρόσωπα

Καίτη Γκράμμα: Tο πρώτο transgender μοντέλο, με αξιοζήλευτη καριέρα στο εξωτερικό

Μια ακόμα πολύχρωμη συνέντευξη στο edaily με αφορμή την παγκόσμια ημέρα υπερηφάνειας στις 28/6

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΠρόσωπα

Παύλος Χάππιλος: O απόλυτος σταρ του Masterchef μας μιλάει για το πρώτο του coming out

Συνέντευξη στο e-daily.gr με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υπερηφάνειας

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΠρόσωπα

Holly Grace: Yπάρχουν φυτά στο χώμα και έχουν ρίζες, υπάρχουν όμως και τα αερόφυτα, πολύ εντυπωσιακά

Συναντήσαμε τη Holly ένα ζεστό μεσημέρι στα Πετράλωνα και κάναμε μια συνέντευξη με αφορμή την παγκόσμια ημέρα υπερηφάνειας στις 28/6

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΠρόσωπα

Σοφιάνα Σπίνουλα: Η σeξουαλικότητα μου δεν είναι για ανακοίνωση σε οικογενειακό τραπέζι

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα υπερηφάνειας στις 28/6, η Σοφιάνα απαντάει στις ερωτήσεις του edaily

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΠρόσωπα

Μάριος Μιλτιάδου: Στο λύκειο προφύλασσα με νύχια και με δόντια αυτό που είμαι

Ο leader των House Of Drama σε μια συνέντευξη στο edaily με αφορμή την παγκόσμια ημέρα υπερηφάνειας στις 28/6

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΠρόσωπα

Chris Παντελίδης: Η ζωή μου ξεκίνησε μετά το coming out

Ο πρώην παίκτης του My Style Rocks απαντάει στις ερωτήσεις μας με στο e-daily.gr με αφορμή την παγκόσμια ημέρα υπερηφάνειας στις 28/6
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η εποχή του Οzempic: Ένα φάρμακο που δημιούργησε κουλτούρα

Stories 23.04.2024
Η κουλτούρα της δίαιτας, την εποχή της υπερκατανάλωσης

Πως κάνουν τατουάζ οι φυλακισμένοι;

Stories 23.04.2024
Ο περιορισμός τους κάνει όλο και πιο εφευρετικούς

Το αρχαίο εpωτικό γκράφιτι που βρέθηκε σε ελληνικό νησί

Ιστορικά Χτες
Αφορούσε τη συνέυρεση δυο αντρών

Ένας άνδρας που ο κόσμος δεν του έδωσε την αναγνώριση που άξιζε

Πρόσωπα Χτες
Το επίτευγμά του και η αναγνώριση που δεν ήρθε

Εξωγήινοι: Οι 3 πιο γνωστές περιπτώσεις «στενών επαφών»

Stories Χτες
Κάποιοι είδαν, κάποιοι έκαναν ότι δεν είδαν

Παγκόσμια Ημέρα Γης: Ποιο είναι το μέλλον μας σε αυτό τον πλανήτη;

Περιβάλλον Χτες
To μέλλον διαγράφεται... ζεστό

4 εθνικοί ύμνοι που δεν έχουν καθόλου στίχους

Stories Προχτές
Ποιες χώρες δεν περιλαμβάνουν λόγια στον ύμνο τους

Ο Αγιος που έχει αφιερωμένη μόνο μια εκκλησία με το όνομά του σε όλη την Ελλάδα

Πρόσωπα Προχτές
Είχε ζήσει σαν ασκητής στο Αγιο Όρος

Ψωνίζεις μέσω TikTok; Τι πρέπει οπωσδήποτε να προσέξεις

Νέα Εποχή Προχτές
Το TikTok γέμισε μαγαζιά

Η έννοια της παραδοσιακής οικογένειας αλλάζει: Τι να περιμένουμε

Stories Προχτές
Tα παιδιά που γεννιούνται τώρα θα συναντήσουν τους περισσότερους από τους προπάππους τους, αλλά δεν θα έχουν πολλά αδέρφια ή ξαδέρφια και περισσότερες γυναίκες θα πεθάνουν μόνες

Ποια ήταν η πρώτη γυναίκα που ανέβηκε στο Έβερεστ;

Πρόσωπα Προχτές
Το απίστευτο επίτευγμα της Tabei την έκανε παγκόσμια διασημότητα