E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τι παράξενο συμβαίνει όταν χρησιμοποιείς στοματικό διάλυμα μετά τη γυμναστική

Τα αποτελέσματα μιας έρευνας προκαλούν προβληματισμό

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 10/6/2020 | 18:26

Τι παράξενο συμβαίνει όταν χρησιμοποιείς στοματικό διάλυμα μετά τη γυμναστική
@newatlas.com

Στις διαφημίσεις φαντάζει απλό. Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν στοματικό διάλυμα το οποίο ουδετεροποιεί όλα τα βακτήρια που βρίσκονται στο στόμα και η υγιεινή του στόματος θεωρείται δεδομένη. Ωστόσο δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα. Τι συμβαίνει όταν βάλεις ένα αντιβακτηριδιακό χημικό διάλυμα στο στόμα σου και τι κάνει στο σώμα σου αλλά και σε άλλους μικροοργανισμούς που είναι ωφέλιμοι για την υγεία μας;

Όπως έδειξε μια έρευνα που δημοσιεύτηκε τον περασμένο χρόνο, οι παρενέργειες μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερες, επηρεάζοντας πολλά περισσότερα από τα δόντια μας. Το πείραμα έγινε με πρωτοβουλία επιστημόνων από την Βρετανία και την Ισπανία. Οι ερευνητές ανακάλυψαν πως μια απλή πράξη, όπως η χρήση στοματικού διαλύματος μετά την άσκηση μπορεί να μειώσει ένα από τα κυριότερα οφέλη της. Την κυκλοφορία του αίματος.

Όταν ασκούμαστε, τα αιμοφόρα αγγεία ανοίγουν ως απάντηση στην παραγωγή οξειδίου του αζώτου, που αυξάνει τη διάμετρό τους. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται αγγειοδιαστολή και αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος σε ενεργούς μυς. Για πολλά χρόνια, οι ερευνητές πίστευαν πως κάτι τέτοιο συμβαίνει μόνο κατά την διάρκεια της άσκησης. Τα τελευταία χρόνια όμως παρατήρησαν πως η κυκλοφορία παραμένει αυξημένη ακόμα και μετά την άσκηση, λόγω των βακτηρίων που αλληλεπιδρούν με μια ένωση που ονομάζεται νιτρικό άλας, που σχηματίζεται όταν αλλοιώνεται το νιτρικό οξείδιο.

«Η έρευνα τα τελευταία χρόνια έδειξε πως το νιτρικό άλας μπορεί να απορροφηθεί από τους σιελογόνους αδένες και να εκκρίνεται μαζί με το σάλιο στο στόμα», αναφέρει ο καθηγητής φυσιολογίας του Πανεπιστημίου του Πλίμουθ, Raul Bescos. «Κάποια από τα βακτήρια του στόματος μπορούν να προσλάβουν το νιτρικό άλας και να το μετατρέψουν σε νιτρώδεις ενώσεις, ένα πολύ σημαντικό μόριο που μπορεί να αυξήσει την παραγωγή οξειδίου του αζώτου στο σώμα»., συμπληρώνει.

Όταν οι νιτρώδεις ενώσεις παράγεται και καταπίνεται μαζί με τα σάλια, απορροφάται στην κυκλοφορία του αίματος και μετατρέπεται ξανά σε οξείδιο του αζώτου, το οποίο μειώνει την αρτηριακή πίεση και διατηρεί ανοιχτά τα αιμοφόρα αγγεία. Αλλά όπως φαίνεται από την έρευνα, αυτή η φυσική διαδικασία, μπορεί να διακοπεί αν ένα αντιβακτηριδιακό στοματικό διάλυμα προστεθεί στις πράξεις μας μετά την άσκηση.

Στο πείραμα συμμετείχαν 23 ενήλικοι, οι οποίοι έτρεξαν σε κινούμενο διάδρομο για μισή ώρα. Μετά την άσκηση, τους ζητήθηκε είτε να ξεπλύνουν το στόμα τους με αντιβακτηριδιακό στοματικό διάλυμα είτε με ένα εικονικό διάλυμα (πλασέμπο) με γεύση μέντα. Το ξέπλυμα του στόματος έγινε αμέσως μετά την άσκηση, μετά από 30, 60 και 90 λεπτά. Οι επιστήμονες επίσης μέτρησαν την πίεση των συμμετεχόντων κατά την διάρκεια του πειράματος, αμέσως μετά το τέλος του και όταν είχαν ηρεμήσει.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι μία ώρα μετά τον διάδρομο, η μέση μείωση της αρτηριακής πίεσης στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου ήταν –5,2 mmHg (χιλιοστά υδραργύρου). Η μείωση στην ομάδα που χρησιμοποίησε στοματικό διάλυμα ήταν πολύ μικρότερη, με μέσο όρο –2.0 mmHg την ίδια χρονική στιγμή. Αυτό έδειξε πως η χρήση αντιβακτηριδιακού στοματικού διαλύματος, είχε αναστείλει την μείωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης κατά 60% και περισσότερο.

Δυο ώρες μετά το πείραμα, όσοι χρησιμοποίησαν στοματικό διάλυμα δεν έδειξαν σημάδια μείωσης της αρτηριακής πίεσης που προκλήθηκε από την άσκηση, ενώ αντίθετα όσοι χρησιμοποίησαν το εικονικό διάλυμα είχαν αξιοσημείωτη μείωση σε σχέση με τις τιμές πριν από την άσκηση.

«Αυτές είναι οι πρώτες αποδείξεις που δείχνουν ότι η διαδικασίες μείωσης του νιτρικού άλατος από στοματικά βακτήρια είναι ένας πολύ σημαντικός μηχανισμός, ο οποίος προκαλεί την οξεία καρδιοαγγειακή αντίδραση κατά την διάρκεια της ανάρρωσης σε υγιή άτομα», εξηγούν οι συγγραφείς στην εργασία τους.

Παρόλο που πρόκειται για μια μικρή έρευνα, μας υπενθυμίζει πως τα βακτήρια δεν είναι απαραίτητα κακά για τον οργανισμό μας και πως η κατάποση χημικών αντιβακτηριδιακών ουσιών που σκοτώνουν όλα τα μικρόβια που παραμένουν στο στόμα, μπορούν να εμποδίσουν απαραίτητες λειτουργίες που είναι απαραίτητες για την καλή υγεία.

«Η μελέτη μας δείχνει πως η σύνθεση των νιτρωδών ενώσεων από τα στοματικά βακτήρια είναι σημαντική για την σωστή αντίδραση του σώματός μας στην άσκηση και μετά από αυτή, προάγοντας την χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και την οξυγόνωση των μυών. Στην πραγματικότητα είναι σαν τα στοματικά βακτήρια να αποτελούν το κλειδί για το άνοιγμα των αιμοφόρων αγγείων. Αν αφαιρεθούν, οι νιτρώδεις ενώσεις δεν μπορούν να παραχθούν και τα αγγεία να παραμείνουν στην κατάσταση στην οποία βρίσκονται», ξεκαθαρίζει το μέλος της ερευνητικής ομάδας και διατροφολόγος, Craig Cutler.

Πληροφορίες: sciencealert.com

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Έπεσαν οι μάσκες: Ποιος θα υπερασπιστεί τη Μαίρη και την Κατερίνα; Μάλλον και πάλι, μια γυναίκα

Απόψεις 29.04.2024
Το περιστατικό του J2US σε δεύτερη ανάγνωση έχει πολλά να μας πει

6+1 πράγματα που ίσως δε γνωρίζατε για τον Μυστικό Δείπνο

Ιστορικά 29.04.2024
Γιατί λέγεται Μυστικός και άλλες απορίες

Πάσχα στις άλλες χώρες: Πώς το γιορτάζουν οι ξένοι

Stories 29.04.2024
Το Πάσχα γιορτάζεται με διάφορους τρόπους σε όλο τον κόσμο

Ποια είναι η ακριβής τοποθεσία όπου σταυρώθηκε ο Ιησούς;

Ιστορικά 29.04.2024
Πού βρίσκεται ο τόπος σταύρωσης του;

Γιατί ένας τύπος στο Αιντάχο, αποφάσισε να ρίξει από αεροπλάνο 76 κάστορες μέσα σε κουτιά

Ιστορικά 29.04.2024
Τι ακριβώς συνέβη σε μια μικρή πόλη της Αμερικής

Γιατί ανάβουμε κεριά στην εκκλησία;

Πάσχα 29.04.2024
Πώς επικράτησε το άναμμα των κεριών

Κυριακή των Βαΐων: Τι γιορτάζουμε σήμερα ‑ Τα βάγια, οι παραδόσεις και τα έθιμα

Ιστορικά Χτες
Πρόκειται για την τελευταία Κυριακή της Σαρακοστής και ταυτόχρονα την πρώτη ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας

Οι έρευνες που θα αλλάξουν την ιατρική

Νέα Εποχή Χτες
Ελπιδοφόρα μηνύματα

Πώς ένα μέντιουμ, η Ελένη Ζακυνθινού οδήγησε την αστυνομία στην εξιχνίαση μιας υπόθεσης το 1934

Ιστορικά Χτες
«Πώς ένα μέντιουμ οδήγησε τας αστυνομικάς αρχάς εις την ανακάλυψιν δύο διαρρηκτών»

Βίλα Μαργαρίτα, η έπαυλη των Αθηνών που δεν υπάρχει πια

Ιστορικά Χτες
Βρισκόταν στη συνοικία των Αμπελοκήπων

Πώς η Βιέννη κράτησε τις τιμές των κατοικιών της σε λογικά επίπεδα και γκρέμισε τα ταμπού

Stories Χτες
Τι είναι τα Gemeindebau που κάνουν τη Βιέννη να ξεχωρίζει στον ευρωπαϊκό χάρτη για τη σταθερότητα της πολιτικής της στη στέγαση

Γιατί οι γυναίκες στη Νότια Κορέα αρνούνται να βγαίνουν με άνδρες

Stories Χτες
Ο πόλεμος των φύλων στη Νότια Κορέα