E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Λαζάνια στο φούρνο με τον αυθεντικό ιταλικό τρόπο

Μια αγαπημένη, πεντανόστιμη συνταγή

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΓΙΑΣΣΑΚΗΣ Δημοσίευση 13/9/2019 | 17:59

Λαζάνια στο φούρνο με τον αυθεντικό ιταλικό τρόπο

Θα χρειαστούμε:

  • 30 γρ. βούτυρο αγελάδας
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 μικρό καρότο, ψιλοκομμένο
  • 1/2 κλωνάρι σέλερι, ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 120 γρ. μπέικον, ψιλοκομμένο
  • 500 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς
  • 1/4 κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη
  • 1/4 κουτ. γλυκού τριμμένο μοσχοκάρυδο
  • 90 γρ. συκωτάκια κοτόπουλου, ψιλοκομμένα (πριαιρετικά)
  • 100 ml ξηρό ξηρό λευκό κρασί
  • 1 κουτ. σούπας ντομάτοπελτές 
  • 1 αυγό, χτυπημένο
  • 150 ml κρέμα γάλακτος 
  • 800 ml σάλτσα μπεσαμέλ
  • 100 γρ. φρέσκα πράσινα λαζάνια ή 6 φύλλα αποξηραμένα λαζάνια
  • 150 γρ. τριμμένη μοτσαρέλα
  • 70 γρ. τριμμένη παρμεζάνα
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Πάμε να τα ετοιμάσουμε:

Σε μια φαρδιά κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα λαχανικά, το σκόρδο και το μπέικον για 5-6 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν και να χρυσίσουν ελαφρά. Προσθέτουμε τον κιμά, τη ρίγανη, το μοσχοκάρυδο και αλατοπίπερο, δυναμώνουμε λίγο τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 8 λεπτά ή μέχρι να πάρει λίγο χρώμα αλλά να μη ροδίσει.

Προσθέτουμε τα συκωτάκια κοτόπουλου (αν βάλουμε) και τα μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να αλλάξουν χρώμα. Ρίχνουμε το κρασί, δυναμώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 2 λεπτά, μέχρι να απορροφηθεί. Προσθέτουμε 300 ml νερό και τον πελτέ ντομάτας, ανακατεύουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Σιγομαγειρεύουμε για 1½ ώρα.

Προσθέτουμε 3 κουτ. σούπας από την κρέμα γάλακτος, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά. Αφήνουμε τη σάλτσα να κρυώσει για 15 λεπτά και στη συνέχεια προσθέτουμε ανακατεύοντας το αυγό. Βάζουμε τη σάλτσα μπεσαμέλ σε μια κατσαρόλα, τη ζεσταίνουμε ελαφρώς και αναμειγνύουμε σιγά-σιγά με την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος. Αποσύρουμε από τη φωτιά και την αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C (σκάλα 4 στο γκάζι).

Αλείφουμε με λάδι ή βούτυρο ένα πυρέξ με διαστάσεις 20 x 25 εκ. Αν χρησιμοποιήσουμε φρέσκα ζυμαρικά, τα κόβουμε σε βολικό μέγεθος και τα μαγειρεύουμε λίγα-λίγα σε μια μεγάλη κατσαρόλα με βραστό αλατισμένο νερό για 1-2 λεπτά, μέχρι να γίνουν «αλ ντέντε». Βγάζουμε κάθε παρτίδα με μια τρυπητή κουτάλα από την κατσαρόλα και την τοποθετούμε κατευθείαν σε ένα μπολ με κρύο νερό.

Απλώνουμε τα φύλλα σε μια ενιαία στρώση πάνω σε μια πετσέτα κουζίνας και τα γυρίζουμε μία φορά για να στεγνώσουν και από τις δύο πλευρές. Αν βάλουμε ξερά ζυμαρικά, τα χρησιμοποιούμε ως έχουν. Απλώνουμε τη μισή σάλτσα κρέατος στο πυρέξ. Απλώνουμε διάσπαρτη τη μισή τριμμένη μοτσαρέλα και τοποθετούμε από πάνω μία στρώση ζυμαρικών, έτσι ώστε να αλληλοεπικαλύπτονται ελαφρά. Απλώνουμε τη μισή μπεσαμέλ από πάνω και πασπαλίζουμε με τη μισή παρμεζάνα. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία, ολοκληρώνοντας με μία στρώση μπεσαμέλ και παρμεζάνα.

Ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά ή μέχρι να χρυσίσει έντονα και αφήνουμε το φαγητό να σταθεί για 10 λεπτά πριν το σερβίρουμε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τα flip‑flops της Jennifer Lawrence κοστίζουν όσο το νοίκι σου – αλλά θα τα φοράμε όλες φέτος!

Style 20.06.2025
Spoiler: Δεν χρειάζεται να πουλήσεις το νεφρό σου για να τα υιοθετήσεις!

Η Έβελυν Καζαντζογλου λάμπει στη Φολέγανδρο με αέρινο σετάκι ‑ όνειρο

Style 20.06.2025
Ξέρει πώς να κλέβει την παράσταση – ακόμα και στις διακοπές!

Εκεί που σταματάει ο χάρτης, ξεκινά η μαγεία: Τα άγνωστα χωριά της Ηπείρου

Ταξίδια 20.06.2025
Μικροί θησαυροί κρυμμένοι σε ορεινά μονοπάτια, που δεν έχουν Instagram - αλλά θα σε κάνουν να κλείσεις βαλίτσα με την πρώτη ευκαιρία

Πόλεις που «καταστρέφουν» το δέρμα: Πού βρίσκεται η Αθήνα στη διεθνή κατάταξη

Body+Mind 20.06.2025
Νέα διεθνής μελέτη από την ομάδα της Compare the Market ανέλυσε στοιχεία από δεκάδες πόλεις

10 ήσυχα ελληνικά νησιά που δεν τα ξέρει (σχεδόν) κανείς – Ιδανικά για απόλυτη χαλάρωση το καλοκαίρι!

Ταξίδια 20.06.2025
Αν ψάχνεις το ήρεμο καλοκαίρι που θα σου μείνει αξέχαστο, ξέχασε τα πολυδιαφημισμένα νησιά!

Το φρούτο που «λιώνει» το λίπος από την κοιλιά – Ένα την ημέρα αρκεί!

Food Χτες
Οι επιστήμονες το επιβεβαιώνουν: Δεν είναι μαγικό, είναι αλήθεια!

Δεν το πιστεύεις αν δεν το δεις: Το «φιόρδ» της Ελλάδας με σπηλιές, σπάνιο βυθό και ... πειρατές

Ταξίδια Χτες
Ένα φιόρδ στην καρδιά της Μεσογείου – και η παραλία μόλις 2 μέτρα!

Beach vibes σε ένα μπουκάλι: Τα αρώματα που θα σε κάνουν να νιώσεις θεά του καλοκαιριού

Style Χτες
Είσαι έτοιμη να μυρίσεις… καλοκαίρι; Το beach goddess moment σου μόλις ξεκίνησε!

Βότανα ιδανικά για το στομάχι σου

Body+Mind Χτες
Για την ανακούφιση από πόνους και δυσπεψία

Ποια sneakers φοράνε ΤΩΡΑ οι σταρ; Το καλοκαίρι του ’25 φέρνει ... debate!

Style Χτες
Οι σταρ αποφάσισαν: Το sneaker game είναι πιο διχασμένο από ποτέ - κι εσύ πρέπει να διαλέξεις στρατόπεδο

Φόρεσέ το όπως οι Olsen: Τα καλοκαιρινά look που δε θα θέλεις να βγάλεις ποτέ

Style Προχτές
Oversized πουκάμισα, «άσχημα» σανδάλια που έγιναν fashion statement και το πιο κομψό all-white look του καλοκαιριού

Το λευκό φόρεμα με φράουλες της Ευγενίας Σαμαρά είναι το απόλυτο summer crush

Style Προχτές
Δροσερό, girly και απόλυτα instagrammable, αυτό το φόρεμα έγινε viral μέσα σε λίγες ώρες και δεν είναι δύσκολο να καταλάβουμε γιατί!