E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Λαζάνια στο φούρνο με τον αυθεντικό ιταλικό τρόπο

Μια αγαπημένη, πεντανόστιμη συνταγή

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΓΙΑΣΣΑΚΗΣ Δημοσίευση 13/9/2019 | 17:59

Λαζάνια στο φούρνο με τον αυθεντικό ιταλικό τρόπο

Θα χρειαστούμε:

  • 30 γρ. βούτυρο αγελάδας
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 μικρό καρότο, ψιλοκομμένο
  • 1/2 κλωνάρι σέλερι, ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 120 γρ. μπέικον, ψιλοκομμένο
  • 500 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς
  • 1/4 κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη
  • 1/4 κουτ. γλυκού τριμμένο μοσχοκάρυδο
  • 90 γρ. συκωτάκια κοτόπουλου, ψιλοκομμένα (πριαιρετικά)
  • 100 ml ξηρό ξηρό λευκό κρασί
  • 1 κουτ. σούπας ντομάτοπελτές 
  • 1 αυγό, χτυπημένο
  • 150 ml κρέμα γάλακτος 
  • 800 ml σάλτσα μπεσαμέλ
  • 100 γρ. φρέσκα πράσινα λαζάνια ή 6 φύλλα αποξηραμένα λαζάνια
  • 150 γρ. τριμμένη μοτσαρέλα
  • 70 γρ. τριμμένη παρμεζάνα
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Πάμε να τα ετοιμάσουμε:

Σε μια φαρδιά κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα λαχανικά, το σκόρδο και το μπέικον για 5-6 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν και να χρυσίσουν ελαφρά. Προσθέτουμε τον κιμά, τη ρίγανη, το μοσχοκάρυδο και αλατοπίπερο, δυναμώνουμε λίγο τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 8 λεπτά ή μέχρι να πάρει λίγο χρώμα αλλά να μη ροδίσει.

Προσθέτουμε τα συκωτάκια κοτόπουλου (αν βάλουμε) και τα μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να αλλάξουν χρώμα. Ρίχνουμε το κρασί, δυναμώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 2 λεπτά, μέχρι να απορροφηθεί. Προσθέτουμε 300 ml νερό και τον πελτέ ντομάτας, ανακατεύουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Σιγομαγειρεύουμε για 1½ ώρα.

Προσθέτουμε 3 κουτ. σούπας από την κρέμα γάλακτος, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά. Αφήνουμε τη σάλτσα να κρυώσει για 15 λεπτά και στη συνέχεια προσθέτουμε ανακατεύοντας το αυγό. Βάζουμε τη σάλτσα μπεσαμέλ σε μια κατσαρόλα, τη ζεσταίνουμε ελαφρώς και αναμειγνύουμε σιγά-σιγά με την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος. Αποσύρουμε από τη φωτιά και την αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C (σκάλα 4 στο γκάζι).

Αλείφουμε με λάδι ή βούτυρο ένα πυρέξ με διαστάσεις 20 x 25 εκ. Αν χρησιμοποιήσουμε φρέσκα ζυμαρικά, τα κόβουμε σε βολικό μέγεθος και τα μαγειρεύουμε λίγα-λίγα σε μια μεγάλη κατσαρόλα με βραστό αλατισμένο νερό για 1-2 λεπτά, μέχρι να γίνουν «αλ ντέντε». Βγάζουμε κάθε παρτίδα με μια τρυπητή κουτάλα από την κατσαρόλα και την τοποθετούμε κατευθείαν σε ένα μπολ με κρύο νερό.

Απλώνουμε τα φύλλα σε μια ενιαία στρώση πάνω σε μια πετσέτα κουζίνας και τα γυρίζουμε μία φορά για να στεγνώσουν και από τις δύο πλευρές. Αν βάλουμε ξερά ζυμαρικά, τα χρησιμοποιούμε ως έχουν. Απλώνουμε τη μισή σάλτσα κρέατος στο πυρέξ. Απλώνουμε διάσπαρτη τη μισή τριμμένη μοτσαρέλα και τοποθετούμε από πάνω μία στρώση ζυμαρικών, έτσι ώστε να αλληλοεπικαλύπτονται ελαφρά. Απλώνουμε τη μισή μπεσαμέλ από πάνω και πασπαλίζουμε με τη μισή παρμεζάνα. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία, ολοκληρώνοντας με μία στρώση μπεσαμέλ και παρμεζάνα.

Ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά ή μέχρι να χρυσίσει έντονα και αφήνουμε το φαγητό να σταθεί για 10 λεπτά πριν το σερβίρουμε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αυτό είναι το καλύτερο beauty προϊόν που έγινε sold out το 2025 – αξίζει όντως τον ντόρο;

Style 19.12.2025
Έγινε viral, μπήκε σε χιλιάδες νεσεσέρ και υπόσχεται μαλλιά σαν να βγήκες μόλις από κομμωτήριο. Τι κάνει όμως πραγματικά;

Αυτό είναι το ωραιότερο χωριό του κόσμου για το 2025 – Και έχει το τύμπανο της Δευτέρας Παρουσίας

Ταξίδια 19.12.2025
Ένα παραμυθένιο ταξίδι στον χρόνο, εκεί όπου η μεσαιωνική τέχνη, η πίστη και η φύση συναντιούνται σε ένα χωριό χωρίς αυτοκίνητα

Το χριστουγεννιάτικο χρώμα νυχιών που αντικαθιστά το κόκκινο φέτος

Style 19.12.2025
Η ζεστή απόχρωση που δείχνει πολυτελής, ταιριάζει με όλα και έχει γίνει viral στα nail salons

5 τρόποι για να νικήσετε τη στuτική δυσλειτουργία

Body+Mind 19.12.2025
Το σώμα αλλάζει με την πάροδο των χρόνων

5 μοναδικά μέρη στην Ευρώπη για να κάνεις αλλαγή του χρόνου

Ταξίδια 19.12.2025
Αν θες φέτος να πεις «αντίο» στον παλιό χρόνο αλλιώς, αυτά τα ευρωπαϊκά destinations θα σου μείνουν αξέχαστα

Η «Σιβηρία» της Ελλάδας: Το χωριό που χιονίζει μέχρι τον Ιούνιο και ο υδράργυρος έφτασε στους ‑21°C

Ταξίδια Χτες
Εκεί όπου ο χειμώνας κρατά 7 μήνες, το θερμόμετρο καταρρέει και το καλοκαίρι μοιάζει με… μύθο.

Ο υδατάνθρακας που τρως και δεν πεινάς, ρίχνει χοληστερόλη και «φτιάχνει» έντερο – Δεν είναι αυτός που νομίζεις

Food Χτες
Η υπερτροφή που αλλάζει όσα ξέραμε για τους υδατάνθρακες και κάνει καλό σε καρδιά, έντερο και σάκχαρο

Aυτές οι πλαστικές επεμβάσεις θα είναι τα trends του 2026

Style Χτες
BBL χωρίς BBL, facelift χωρίς ουλές: Τι πραγματικά ζητά ο κόσμος

Η Εβελυν Καζαντζόγλου σε ένα Parisian preppy look που ανεβάζει το chic στο επόμενο level

Style Χτες
Αν ψάχνεις έμπνευση για εμφανίσεις που συνδυάζουν διαχρονικό στιλ και μοντέρνα αισθητική, αυτό το look είναι το απόλυτο σημείο αναφοράς!

Το μυστικό χωριό των Τζουμέρκων που δεν αλλοιώθηκε από τον χρόνο

Ταξίδια Προχτές
Φωλιασμένο ανάμεσα σε επιβλητικά βουνά, το πέτρινο χωριό της Ηπείρου αποκαλύπτει μια αυθεντική Ελλάδα γεμάτη φύση, ιστορία και ήρεμους ρυθμούς ζωής