E-Daily

Τι να φάτε σήμερα: Σουβλάκι στην πιο νόστιμη παραλλαγή

Με γλυκιά και πικάντικη μαρινάδα που θα γλείφετε τα δάχτυλα σας

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΓΙΑΣΣΑΚΗΣ Δημοσίευση 4/7/2019 | 01:28

Photo by Alex Lau, Food Styling by Chris Morocco and Tom Cunanan, Prop Styling by Elizabeth Jaime

Η μαρινάδα - ένα γλυκό και πικάντικο μίγμα από τσίλι, σκόρδο, sprite, ξύδι και μανιτάρια - είναι τόσο γευστική που δεν αφήσαμε ούτε σταγόνα να πάει χαμένη. Αφου την χρησιμοποιήσαμε για να μαρινάρουμε το κρέας, σιγοβράσαμε για πολύ λίγο ό,τι απέμεινε από αυτήν και στη συνέχεια αλείψαμε το κρέας λίγο πριν το αφαιρέσουμε από τη φωτιά. Απίθανο!

Θα χρειαστείτε

  • 1 κιλό χοιρινή ωμοπλάτη, χωρίς την πέτσα
  • 1/2 κρεμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 12 κόκκινες πιπεριές τσίλι, κομμένες σε μεγάλα κομμάτια
  • 8 σκελίδες σκόρδο, κομμένες σε μεγάλα κομμάτια
  • 1 κούπα Sprite ή 7UP
  • 1/2 κούπα σως σόγιας
  • 1/3 της κούπας ξύδι ρυζιού ή απο ζαχαροκάλαμο
  • 1/4 της κούπας ζάχαρη
  • 1 κ.σ. μαύρο πιπέρι σε κόκκους
  • 1 κ.σ. χοντρό αλάτι
  • 6 μανιτάρια σιτάκε ή οποιαδήποτε καφέ μανιτάρια

Προετοιμάζουμε

Βάζουμε στην κατάψυξη το χοιρινό, αφού το τυλίξουμε με χαρτί ψησίματος, για περίπου 45-60 λεπτά. Αφαιρούμε το χοιρινό από την κατάψυξη και στη συνέχεια κόβουμε σε μακριές λεπτές λωρίδες πλάτους 3-4 εκατοστών (σαν χοντροκομένες φέτες μπείκον)

Σε πλαστική σακούλα τροφίμων τοποθετούμε κρεμμύδια, τσίλι, σκόρδο, sprite, σως σόγιας, ξύδι, ζάχαρη, πιπέρι, και 1 κ.σ. αλάτι. Λιώνουμε τα μανιτάρια σε γουδί ώστε να γίνουν πάστα και τα προσθέτουμε στη σακούλα με τη μαρινάδα. Προσθέτουμε λίγα λίγα τα κομμάτια χοιρινού ανακατεύοντας για να μην κολήσουν μεταξύ τους και να ενσωματωθούν στο μίγμα ομοιόμορφα. Σκεπάζουμε και τοποθετούμε στο ψυγείο για 6-8 ώρες.

Ψήνουμε

Τοποθετούμε ένα τηγάνι-σχάρα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Αφαιρούμε το χοιρινό από τη μαρινάδα και βάζουμε ένα ένα τα κομμάτια σε σουβλάκια. Μεταφέρουμε την μαρινάδα σε ένα μικρό κατσαρολάκι και φέρνουμε σιγά σιγά σε βρασμό. Μετράμε ένα λεπτό, αφαιρώντας τυχόν αφρό που θα βγει στην επιφάνεια, και μεταφέρουμε το κατσαρολάκι εκτός εστίας.

Ψήνουμε τα σουβλάκια για δυο λεπτά έως ότου αρχίσουν να παίρνουν χρώμα, γυρνώντας τακτικά. Με πινέλο αλείφουμε την μαρινάδα στα σουβλάκια. Ψήνουμε για ακόμη δυο λεπτά ή εως ότου πάρουν όμορφο καραμελωμένο χρώμα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

5 πανέμορφα φυτά σε γλάστρα για να στολίσεις το σπίτι σου οικονομικά και οικολογικά

Xmas 13.12.2025
Με λίγα χρήματα και ακόμα λιγότερο κόπο, μπορείς να μεταμορφώσεις το σπίτι σου επιλέγοντας φυτά που δίνουν χαρακτήρα, χρώμα και θετική ενέργεια!

Χριστούγεννα στα ελληνικά χωριά: πού να πας φέτος για αυθεντική γιορτινή ατμόσφαιρα

Ταξίδια 13.12.2025
Φέτος, ζήσε τα Χριστούγεννα όπως τα ονειρεύεσαι!

Πως η ιαπωνική τέχνη του «ikigai» μπορεί να σε βοηθήσει να βρεις τον σκοπό στη ζωή σου

Body+Mind 13.12.2025
Το ikigai δεν είναι απλά μια λέξη, αλλά τρόπος ζωής!

Πώς θα καταλάβεις αν φοράς λάθος size σουτιέν

Style 13.12.2025
Φορώντας το σωστό μέγεθος σουτιέν δεν είναι απλά θέμα άνεσης αλλά και υγείας

Αυτά τα γυαλιά σου ταιριάζουν ανάλογα με το σχήμα του προσώπου σου

Style 13.12.2025
Ο απόλυτος οδηγός για τη σωστή επιλογή σκελετού

Τι είναι η capsule wardrobe και πώς θα σε σώσει για πάντα

Style 13.12.2025
Ποτέ ξανά μια ώρα μπροστά στη ντουλάπα σου

Γυναίκες και Χριστούγεννα: Τι δείχνουν οι έρευνες για την πιο φωτεινή αλλά και πιο απαιτητική εποχή του χρόνου

Family Χτες
Πίσω από τα στολισμένα σπίτια και τις γιορτινές μυρωδιές κρύβεται μια αλήθεια που δεν λέγεται συχνά

Βόμβα στον παγκόσμιο τουρισμό: Αυτές είναι οι πόλεις που έσπασαν κάθε ρεκόρ!

Ταξίδια Χτες
Η έκθεση της Euromonitor αποκαλύπτει ποιοι προορισμοί «έπνιξαν» φέτος τον ανταγωνισμό

7 τρόποι να απογειώσετε τη λίμπιντό σας

Σχέσεις Χτες
Σε μια εποχή που το άγχος την… κατεβάζει

5 μοναδικά μέρη στην Ελλάδα για να ζήσεις όντως λευκά Χριστούγεννα με πολύ χιόνι!

Ταξίδια Χτες
Φέτος, αν η καρδιά σου θέλει αληθινά λευκά Χριστούγεννα, δεν χρειάζεται να πας στις Αλπεις