E-Daily

Τι να φάτε σήμερα: Σουβλάκι στην πιο νόστιμη παραλλαγή

Με γλυκιά και πικάντικη μαρινάδα που θα γλείφετε τα δάχτυλα σας

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΓΙΑΣΣΑΚΗΣ Δημοσίευση 4/7/2019 | 01:28

Photo by Alex Lau, Food Styling by Chris Morocco and Tom Cunanan, Prop Styling by Elizabeth Jaime

Η μαρινάδα - ένα γλυκό και πικάντικο μίγμα από τσίλι, σκόρδο, sprite, ξύδι και μανιτάρια - είναι τόσο γευστική που δεν αφήσαμε ούτε σταγόνα να πάει χαμένη. Αφου την χρησιμοποιήσαμε για να μαρινάρουμε το κρέας, σιγοβράσαμε για πολύ λίγο ό,τι απέμεινε από αυτήν και στη συνέχεια αλείψαμε το κρέας λίγο πριν το αφαιρέσουμε από τη φωτιά. Απίθανο!

Θα χρειαστείτε

  • 1 κιλό χοιρινή ωμοπλάτη, χωρίς την πέτσα
  • 1/2 κρεμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 12 κόκκινες πιπεριές τσίλι, κομμένες σε μεγάλα κομμάτια
  • 8 σκελίδες σκόρδο, κομμένες σε μεγάλα κομμάτια
  • 1 κούπα Sprite ή 7UP
  • 1/2 κούπα σως σόγιας
  • 1/3 της κούπας ξύδι ρυζιού ή απο ζαχαροκάλαμο
  • 1/4 της κούπας ζάχαρη
  • 1 κ.σ. μαύρο πιπέρι σε κόκκους
  • 1 κ.σ. χοντρό αλάτι
  • 6 μανιτάρια σιτάκε ή οποιαδήποτε καφέ μανιτάρια

Προετοιμάζουμε

Βάζουμε στην κατάψυξη το χοιρινό, αφού το τυλίξουμε με χαρτί ψησίματος, για περίπου 45-60 λεπτά. Αφαιρούμε το χοιρινό από την κατάψυξη και στη συνέχεια κόβουμε σε μακριές λεπτές λωρίδες πλάτους 3-4 εκατοστών (σαν χοντροκομένες φέτες μπείκον)

Σε πλαστική σακούλα τροφίμων τοποθετούμε κρεμμύδια, τσίλι, σκόρδο, sprite, σως σόγιας, ξύδι, ζάχαρη, πιπέρι, και 1 κ.σ. αλάτι. Λιώνουμε τα μανιτάρια σε γουδί ώστε να γίνουν πάστα και τα προσθέτουμε στη σακούλα με τη μαρινάδα. Προσθέτουμε λίγα λίγα τα κομμάτια χοιρινού ανακατεύοντας για να μην κολήσουν μεταξύ τους και να ενσωματωθούν στο μίγμα ομοιόμορφα. Σκεπάζουμε και τοποθετούμε στο ψυγείο για 6-8 ώρες.

Ψήνουμε

Τοποθετούμε ένα τηγάνι-σχάρα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Αφαιρούμε το χοιρινό από τη μαρινάδα και βάζουμε ένα ένα τα κομμάτια σε σουβλάκια. Μεταφέρουμε την μαρινάδα σε ένα μικρό κατσαρολάκι και φέρνουμε σιγά σιγά σε βρασμό. Μετράμε ένα λεπτό, αφαιρώντας τυχόν αφρό που θα βγει στην επιφάνεια, και μεταφέρουμε το κατσαρολάκι εκτός εστίας.

Ψήνουμε τα σουβλάκια για δυο λεπτά έως ότου αρχίσουν να παίρνουν χρώμα, γυρνώντας τακτικά. Με πινέλο αλείφουμε την μαρινάδα στα σουβλάκια. Ψήνουμε για ακόμη δυο λεπτά ή εως ότου πάρουν όμορφο καραμελωμένο χρώμα.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πώς να διατηρείτε τα λεμόνια φρέσκα στο ψυγείο έως και τρεις μήνες

Food 01.05.2025
Ποιο είναι το κόλπο που πρέπει να κάνετε με τα λεμόνια

Πώς επηρεάζει ο ύπνος τη σεξουαλική ζωή;

Body+Mind 01.05.2025
Είναι πολύ πιο αλληλένδετα απ` όσο φανταζόμαστε

Το μυστικό της αιώνιας νεότητας κρύβεται σε αυτή την πρωτεΐνη

Body+Mind 01.05.2025
Ένα «κουμπί» για τη γήρανση ανακάλυψαν Ιάπωνες επιστήμονες

7 παραδεισένια μέρη στην Αττική για σύντομες αποδράσεις

Ταξίδια 01.05.2025
Θα σε φέρουν πιο κοντά στη φύση και την ιστορία της περιοχής

Κάνει τελικά καλό στον οργανισμό σου η διαλειμματική νηστεία;

Body+Mind 01.05.2025
Tι συμβαίνει στο σώμα σου όταν αφήνεις πολλές ώρες ανάμεσα στα γεύματα;

Tα sneakers που έχουν απογειωθεί στα trends

Style 01.05.2025
Μήπως τα έχει πάρει το μάτι σου;

Το μυστικό της Τζένης Μελιτά για γυμνασμένο σώμα θέλει μόλις 30 λεπτά

Body+Mind 01.05.2025
Ακόμα κι όταν οι επαγγελματικές της υποχρεώσεις αυξάνονται, δεν παραμελεί τη φυσική της κατάσταση

Τι πρέπει να προσέξουμε όταν αγοράζουμε φυτά από ανθοκομικές εκθέσεις

Σπίτι 01.05.2025
Όλα τα tips για να αγοράζεις πάντα τα καλύτερα φυτά!

Πώς να φτιάξεις εύκολα το δικό σου πρωτομαγιάτικο στεφάνι

Σπίτι 01.05.2025
Ο πιο ωραίος τρόπος για να νιώσεις από κοντά την πανέμορφη ανοιξιάτικη φύση!

Watery Nails: Το trend που θα κλέψει τις εντυπώσεις το καλοκαίρι

Body+Mind Χτες
Η τάση που θυμίζει κυματισμούς, σταγόνες νερού και τη διάφανη λάμψη της θάλασσας

30 ιδέες για να «πιάσεις το Μάη» ‑ ένα βήμα από την Αθήνα

Ταξίδια Χτες
Ανοιξιάτικες αποδράσεις για κάθε γούστο – με φόντο παπαρούνες, ανθισμένες πλαγιές και ελληνική ομορφιά