E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

`Οταν δεν ξέρεις τι να μαγειρέψεις την Κυριακή, θυμήσου το παστίτσιο

Εγγυημένη λύση από τα οικογενειακά μας τραπέζια

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΓΙΑΣΣΑΚΗΣ Δημοσίευση 18/10/2019 | 00:13

`Οταν δεν ξέρεις τι να μαγειρέψεις την Κυριακή, θυμήσου το παστίτσιο

Θα χρειαστούμε:

Για τον κιμά

  • 800γρ. κιμά μοσχαρίσιο από λάπα ή καπάκι
  • 5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 2 μεσαία κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 2 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
  • 120ml κρασί γλυκό, σαμιώτικο
  • 1 συσκευασία ντομάτα κονκασέ
  • 240ml ζωμό κότας ή λαχανικών ή νερό
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 10 κλωναράκια θυμάρι φρέσκο
  • 1 αβγό + 2 ασπράδια
  • αλάτι, πιπέρι

Για την μπεσαμέλ

  • 1 μικρό κρεμμύδι, καθαρισμένο
  • 3 γαρίφαλα
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1250ml γάλα
  • 120γρ. βούτυρο αγελαδινό
  • 120γρ. αλεύρι
  • ½ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, τριμμένο
  • 150γρ. κασέρι ή γραβιέρα τριμμένη
  • 1 αβγό + 2 κρόκους
  • αλάτι, πιπέρι

Για τα μακαρόνια και τη σύνθεση

  • 1 πακέτο μακαρόνια για παστίτσιο
  • 200γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 100γρ. κασέρι ή γραβιέρα + ½ κούπα ακόμη
  • φρυγανιά τριμμένη για το ταψί και το πασπάλισμα
  • αλάτι, πιπέρι

Πάμε να το ετοιμάσουμε:

Για τον κιμά: Σε μεγάλη κατσαρόλα και σε δυνατή φωτιά ζεσταίνετε 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο. Ρίχνετε τον κιμά και τον σοτάρετε για 10 λεπτά, μέχρι να πάρει ένα ωραίο καφέ σκούρο χρώμα.

Ζεσταίνετε ένα μικρό τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ρίχνετε 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι για 2 λεπτά. Προσθέτετε και το σκόρδο και σοτάρετε μέχρι να πάρει χρώμα. Αλατοπιπερώνετε και στη συνέχεια τα ρίχνετε στην κατσαρόλα με τον κιμά.

Ρίχνετε τον πελτέ, σβήνετε με το κρασί και περιμένετε να εξατμιστεί το αλκοόλ (περίπου 30 δευτερόλεπτα). Προσθέτετε τότε την ντομάτα κονκασέ, το ζωμό, την κανέλα και τη δάφνη. Σκεπάζετε και σιγοβράζετε για περίπου 25-30 λεπτά. Αφήνετε να κρυώσει, διορθώνετε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι και προσθέτετε το θυμάρι και τα αβγά χτυπημένα. Ανακατεύετε καλά.

Για την μπεσαμέλ: Καρφώνετε στο καθαρισμένο κρεμμύδι τα γαρίφαλα και το βάζετε σε μεγάλη κατσαρόλα μαζί με το φύλλο δάφνης , το σκόρδο, το γάλα και τα ζεσταίνετε σε μέτρια θερμοκρασία.

Σε μικρό τηγανάκι λιώνετε το βούτυρο, προσθέτετε το αλεύρι και ομογενοποιείτε το μίγμα με ξύλινη κουτάλα, ώστε να δημιουργήσετε ένα roux, δηλαδή την πηκτική ουσία που δένει τη μπεσαμέλ. Αφήνετε να κρυώσει ελαφρώς, μέχρι το γάλα να φτάσει στο σημείο βρασμού και τότε, αφαιρείτε από την κατσαρόλα το κρεμμύδι, το σκόρδο και το φύλλο δάφνης. Προσθέτετε με τη μία όλο το roux και με αβγοδάρτη ανακατεύετε έντονα, έτσι ώστε να ομογενοποιηθεί το μίγμα και να αρχίσει να δένει η μπεσαμέλ. Δίνετε μεγάλη προσοχή στο ανακάτεμα για να μην αρπάξει το μίγμα στο κάτω μέρος της κατσαρόλας. Με το που πάρει μια βράση και αρχίσει να βγάζει φουσκάλες μαγειρεύετε για ακόμη 1 λεπτό χωρίς να σταματήσετε το ανακάτεμα.

Αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέτετε το μοσχοκάρυδο, το τυρί και διορθώνετε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι. Σε μικρό μπολ χτυπάτε καλά τα αβγά και μετά από 5 λεπτά περίπου τα προσθέτετε στη χλιαρή πλέον μπεσαμέλ.

Για τα μακαρόνια: Σε μεγάλη κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό, βράζετε τα ζυμαρικά για 2 λεπτά λιγότερο από αυτό που αναγράφεται στη συσκευασία τους. Τα σουρώνετε χωρίς να τα πλύνετε και τα στραγγίζετε πολύ καλά. Τα μεταφέρετε σε μεγάλο μπολ ή στην κατσαρόλα στην οποία έβρασαν, προσθέτετε το γιαούρτι, το ελαιόλαδο, τα 100γρ. κασέρι και 1 κουτάλα από την μπεσαμέλ. Διορθώνετε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι και ανακατεύετε πολύ καλά.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC, στον αέρα. Βουτυρώνετε ένα ταψί 30×40 εκ. και πασπαλίζετε με τη φρυγανιά. Αδειάζετε στο ταψί τα μακαρόνια και τα στρώνετε καλά σε όλη την επιφάνειά του. Συνεχίζετε ρίχνοντας τον κιμά και αφού τον απλώσετε καλά πάνω από τα ζυμαρικά, απλώνετε τη μπεσαμέλ σε όλη την επιφάνεια πάνω από τον κιμά. Πασπαλίζετε με το υπόλοιπο κασέρι και τέλος ρίχνετε 4 – 5 κουτ. σούπας φρυγανιά.

Ψήνετε το παστίτσιο στο φούρνο για 40–50 λεπτά ή μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα. Το αφήνετε να κρυώσει 20-30 λεπτά πριν το κόψετε για να σερβίρετε.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αυτή είναι η γυμναστική που κάνει η JLO

Body+Mind 26.04.2024
Ξεκίνα σήμερα!

Οι πιο προστατευτικές ράτσες σκύλων

Pets 26.04.2024
Κάνουν τα πάντα για το αφεντικό τους

Ta vegan εστιατόρια στην Αθήνα που αξίζει να δοκιμάσεις

Eat + Drink 26.04.2024
Όλα είναι πεντανόστιμα!

3 fashion trends που θα δεις πολύ στους δρόμους τώρα

Style 26.04.2024
Δοκίμασέ τα κι εσύ και θα δεις πως θα γίνουν αγαπημένα σου

8+1 ιδέες για καλό Πάσχα στη Θεσσαλονίκη

Πάσχα 26.04.2024
Ξεχωριστές εμπειρίες, βόλτες και ξεναγήσεις

Πώς να ξεφορτωθείς τα πράγματα που δε θες και να ανανεώσεις το χώρο σου

Σπίτι Χτες
Το decluttering έχει να κάνει με τη δημιουργία ενός αρμονικού και εμπνευσμένου περιβάλλοντος που υποστηρίζει την ευεξία σας.

5 fashion trends που θα δούμε παντού τώρα που ο ήλιος επέστρεψε για τα καλά

Style Χτες
Κάποια ίσως σε τρομάξουν, αλλά θα τα αγαπήσεις!

Οι τροφές που προκαλούν εξάψεις

Body+Mind Χτες
Οι τροφές που πρέπει να αποφεύγεις σε ειδικές περιπτώσεις

Ταβερνάκια με νόστιμους μεζέδες στα Δυτικά

Food Χτες
Όμορφα στέκια για να απολαύσεις νοστιμιές σε φιλικό περιβάλλον

Spring Nail Trends: Τι παίζει στα nail salons αυτή την εποχή

Style Προχτές
Πάρε ιδέες για το επόμενο μανικιούρ σου

Η ελληνική πόλη ‑ φάντασμα στην Ιταλία που προκαλεί δέος από τότε που έχει ερημώσει

Ταξίδια Προχτές
Μπορείς να την επισκεφτείς, αλλά όχι να μείνεις