Η συνταγή για το κέικ που τρώγαμε μικροί
...και λατρεύουμε μέχρι σήμερα
Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΓΙΑΣΣΑΚΗΣ Δημοσίευση 15/10/2019 | 00:09

Θα χρειαστούμε:
• 500 γραμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, κοσκινισμένο
• 250 γραμ. βούτυρο ή μαργαρίνη, σε θερμοκρασία δωματίου
• 2 φλυτζ. τσαγιού (480 γραμ.) ζάχαρη
• 5 αυγά
• 1¼ φλυτζ. τσαγιού γάλα φρέσκο
• 2 βανίλιες
• 2 - 3 κουτ. σούπας κακάο σκόνη κοσκινισμένο
• 2 κουτ. σούπας λικέρ ούζο ή κονιάκ
• 1 πρέζα αλάτι
• ζάχαρη άχνη για επικάλυψη
Πάμε να το ετοιμάσουμε
- Όλα τα υλικά μας πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
Στο μίξερ χτυπάμε τα ασπράδια με το αλάτι, σε σφιχτή μαρέγκα. - Έπειτα, σε μέτρια ταχύτητα, χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη, για 5΄ να αφρατέψει.
- Προσθέτουμε τη βανίλια κι έναν - έναν τους κρόκους, ώστε να τους απορροφάει το μείγμα.
- Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ, ρίχνουμε το γάλα και διαδοχικά προσθέτουμε στον κάδο, τη μαρέγκα με το αλεύρι.
- Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε καλά, μία στρογγυλή φόρμα για κέικ, αδειάζουμε μέσα το μισό μείγμα και στο υπόλοιπο ρίχνουμε μέσα το κακάο και το ποτό.
- Χτυπάμε με το μίξερ για 1' να ενσωματωθούν καλά.
- Αδειάζουμε το μείγμα με το κακάο στη φόρμα και μ' ένα κουτάλι, γυρνώντας το κυκλικά, κάνουμε τον γύρο της φόρμας, για να δημιουργηθούν τα σχέδια.
- Ψήνουμε στον αέρα, στην μεσαία σχάρα, στους 165°C για 60΄ περίπου, μέχρι να φουσκώσει και να ψηθεί το κέικ.
- Αφού το βγάλουμε από το φούρνο, το αφήνουμε για 5' - 10΄ στη φόρμα, μετά το ξεφορμάρουμε και το τοποθετούμε σε δίσκο ή πιατέλα που έχουμε κοσκινίσει λίγη ζάχαρη άχνη. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Τι να πάρεις μαζί σου στο νεσεσέρ του Σαββατοκύριακου
Body+Mind
27.06.2025
Ετοίμασε το τσαντάκι σου και καλη εκδρομή!
Λάδι και baby oil για μαύρισμα: Πρόσεξε πολύ!
Body+Mind
27.06.2025
Γιατί το baby oil είναι επικίνδυνο στον ήλιο και τι να επιλέξεις
Τι συμβαίνει όταν οι άντρες δεν αυτοϊκανοποιούνται για 7 ημέρες
Body+Mind
27.06.2025
Τι σχέση έχει η τεστοστερόνη
Η Βάσια Κωσταρά βολτάρει στο κέντρο με το πιο άνετο ρούχο από τη νέα της συλλογή
Style
Χτες
Απλά υπέροχο!
Τσιμπήματα από κουνούπι, τσιμπούρι και ψύλλο ‑ Πώς να τα ξεχωρίσετε και να τα αντιμετωπίσετε σωστά
Body+Mind
Χτες
Tα τσιμπήματά τους διαφέρουν
Το «μπαλκόνι» των Βαλκανίων! Ένας κρυμμένος θησαυρός που ‑μάλλον‑ είναι το ψηλότερο χωριό της Ελλάδας
Ταξίδια
Χτες
Εκεί που η πέτρα μιλά βλάχικα, τα σύννεφα περνάνε ξυστά από τα κεραμίδια και οι καταρράκτες κρύβουν θρύλους σε κάθε τους σταγόνα
Καρκίνος στομάχου και παχέος εντέρου: Πώς να προστατεύσουμε το πεπτικό μας σύστημα
Body+Mind
Χτες
Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι η δεύτερη πιο συχνή αιτία θανάτου από καρκίνο στην Ευρώπη
Trend alert: Θα φορούσες κι εσύ ένα ζαχαρωτό εσώρουχο όπως η Bianca Censori;
Style
Χτες
Εσώρουχα που δεν χρειάζεται να βγάλεις… τα τρως!
5 ελληνικά νησιά που ούτε ήξερες ότι υπάρχουν ‑ κι όμως είναι παράδεισοι!
Ταξίδια
Προχτές
Μικροί, άγνωστοι θησαυροί διασκορπισμένοι στο Αιγαίο και το Ιόνιο, που σου ψιθυρίζουν «έλα να χαθείς»
5 δροσερές αυλές στην Αθήνα για καφέ ή ποτό με την παρέα σου
Eat + Drink
Προχτές
Πάρε την παρέα, διάλεξε αυλή και ζήσε τα πιο δροσερά βράδια της Αθήνας όπως τους αξίζει!
Πώς να διατηρήσεις την επιδερμίδα σου λαμπερή στις διακοπές χωρίς πολλά προϊόντα
Style
Προχτές
Λάμψε με απλά, αλλά αποτελεσματικά βήματα!