Η συνταγή για το κέικ που τρώγαμε μικροί
...και λατρεύουμε μέχρι σήμερα
Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΓΙΑΣΣΑΚΗΣ Δημοσίευση 15/10/2019 | 00:09

Θα χρειαστούμε:
• 500 γραμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, κοσκινισμένο
• 250 γραμ. βούτυρο ή μαργαρίνη, σε θερμοκρασία δωματίου
• 2 φλυτζ. τσαγιού (480 γραμ.) ζάχαρη
• 5 αυγά
• 1¼ φλυτζ. τσαγιού γάλα φρέσκο
• 2 βανίλιες
• 2 - 3 κουτ. σούπας κακάο σκόνη κοσκινισμένο
• 2 κουτ. σούπας λικέρ ούζο ή κονιάκ
• 1 πρέζα αλάτι
• ζάχαρη άχνη για επικάλυψη
Πάμε να το ετοιμάσουμε
- Όλα τα υλικά μας πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
Στο μίξερ χτυπάμε τα ασπράδια με το αλάτι, σε σφιχτή μαρέγκα. - Έπειτα, σε μέτρια ταχύτητα, χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη, για 5΄ να αφρατέψει.
- Προσθέτουμε τη βανίλια κι έναν - έναν τους κρόκους, ώστε να τους απορροφάει το μείγμα.
- Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ, ρίχνουμε το γάλα και διαδοχικά προσθέτουμε στον κάδο, τη μαρέγκα με το αλεύρι.
- Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε καλά, μία στρογγυλή φόρμα για κέικ, αδειάζουμε μέσα το μισό μείγμα και στο υπόλοιπο ρίχνουμε μέσα το κακάο και το ποτό.
- Χτυπάμε με το μίξερ για 1' να ενσωματωθούν καλά.
- Αδειάζουμε το μείγμα με το κακάο στη φόρμα και μ' ένα κουτάλι, γυρνώντας το κυκλικά, κάνουμε τον γύρο της φόρμας, για να δημιουργηθούν τα σχέδια.
- Ψήνουμε στον αέρα, στην μεσαία σχάρα, στους 165°C για 60΄ περίπου, μέχρι να φουσκώσει και να ψηθεί το κέικ.
- Αφού το βγάλουμε από το φούρνο, το αφήνουμε για 5' - 10΄ στη φόρμα, μετά το ξεφορμάρουμε και το τοποθετούμε σε δίσκο ή πιατέλα που έχουμε κοσκινίσει λίγη ζάχαρη άχνη. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Η Ηλιάνα Παπαγεωργίου μετατρέπει το κλασικό πουκάμισο σε fashion statement
Style
08.10.2025
Το διαχρονικό κομμάτι που αποκτά νέο χαρακτήρα μέσα από ένα μοντέρνο styling
Ποια είναι η καλύτερη ώρα για να πάρεις βιταμίνη C; Οι ειδικοί αποκαλύπτουν το μυστικό
Body+Mind
08.10.2025
Το timing που αλλάζει τα πάντα
Ποιοι είναι πιο ευτυχισμένοι: Οι παντρεμένοι ή οι singles; Η επιστήμη απαντά
Σχέσεις
08.10.2025
Νέα έρευνα δίνει την απάντηση
Η πλατεία‑γίγαντας που λίγοι ξέρουν ότι είναι η μεγαλύτερη των Βαλκανίων – και βρίσκεται σε ένα ελληνικό νησί!
Ταξίδια
08.10.2025
Η μεγαλύτερη πλατεία των Βαλκανίων «κρύβεται» εκεί που δεν το περιμένεις - σε ένα ελληνικό νησί που λατρεύουν οι Ευρωπαίοι!
5 χωριά βγαλμένα από παραμύθι για τις πρώτες φθινοπωρινές αποδράσεις
Ταξίδια
08.10.2025
Κλείσε το κινητό, πάρε ζεστό ρόφημα και άσε το φθινόπωρο να σε βρει εκεί!
Αυτός είναι ο νέος παράδεισος της Ευρώπης που όλοι θέλουν να επισκεφθούν ‑ και είναι στην Ελλάδα!
Ταξίδια
08.10.2025
Το ολλανδικό περιοδικό Columbus Travel ανακάλυψε τη «μυστική Ελλάδα»
Το λάθος που κάνουν όλοι με το gua sha και δε βλέπουν ποτέ αποτελέσματα
Style
Χτες
Η λεπτομέρεια που σαμποτάρει τη skincare ρουτίνα σου χωρίς να το καταλαβαίνεις
Το superfood του φθινοπώρου που δεν τρως αρκετά – και κάνει θαύματα στην υγεία σου
Food
Χτες
Eίναι τώρα η εποχή του
Otrovert: Το νέο... είδος ανθρώπου που δεν ταιριάζει πουθενά – και δεν το χρειάζεται
Body+Mind
Χτες
Οι otroverts είναι παντού γύρω μας – απλώς δεν θα το καταλάβεις εύκολα
Το μεγαλύτερο λάθος που κάνουν οι περισσότεροι άνδρες στο γυμναστήριο
Body+Mind
Χτες
Αλλο να είσαι δυνατός και άλλο να φαίνεσαι
Αυτό το ποτό συνδέεται με την κατάθλιψη – ειδικά στις γυναίκες
Body+Mind
Προχτές
Πώς ένα ποτήρι μπορεί να «ρίξει» τη διάθεσή μας
Η Ευρώπη γερνάει αστραπιαία – Δες ποια ελληνική περιοχή σπάει κάθε ρεκόρ
Body+Mind
Προχτές
Ο δείκτης εξάρτησης ηλικιωμένων «χτυπά κόκκινο» στην Ευρώπη