Το πιο αθώο φαγητό που «σαμποτάρει» τον εγκέφαλό σου!
Η απόλαυση που «ρίχνει» τη διάθεση και πώς η ζάχαρη μπορεί να γίνει ο πιο ύπουλος εχθρός της ψυχικής σου υγείας
Δημοσίευση 13/11/2025

Μια συνηθισμένη γευστική απόλαυση – το γλυκό – μπορεί να μην είναι τόσο αθώα όσο φαίνεται. Επιστήμονες προειδοποιούν ότι η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης δεν επηρεάζει μόνο το σώμα, αλλά και το μυαλό μας, αυξάνοντας τον κίνδυνο κατάθλιψης και αγχωδών διαταραχών.
Η “γλυκιά” παγίδα της διάθεσης
Η κατάθλιψη αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της εποχής μας, ειδικά για τις νεότερες ηλικίες. Και ενώ πολλοί στρέφονται στα γλυκά για “παρηγοριά”, η επιστήμη δείχνει πως αυτή η συνήθεια μπορεί να έχει το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα.
Έρευνες αποκαλύπτουν ότι τα άτομα που καταναλώνουν συχνά ζάχαρη παρουσιάζουν έως και 28% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης, ακόμη κι αν δεν πάσχουν από διαβήτη. Η συνεχής αυξομείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα προκαλεί συναισθηματικές μεταπτώσεις, ευερεθιστότητα, κόπωση και μειωμένη συγκέντρωση — όλα χαρακτηριστικά που “ανοίγουν την πόρτα” στην καταθλιπτική διάθεση.
Το έντερο, ο “δεύτερος εγκέφαλος”
Η εξήγηση βρίσκεται βαθύτερα – στο έντερο. Το εντερικό μικροβίωμα, το σύνολο δηλαδή των μικροοργανισμών που ρυθμίζουν την πέψη και επηρεάζουν τη λειτουργία του εγκεφάλου, διαταράσσεται από την υπερβολική πρόσληψη ζάχαρης.
Όταν τρεφόμαστε με πολλά γλυκά, δημιουργούμε συνθήκες όπου “ανθίζουν” τα βακτήρια που προκαλούν φλεγμονή και μειώνεται η παραγωγή ουσιών που προστατεύουν τον εγκέφαλο. Αυτή η φλεγμονώδης κατάσταση μπορεί να “περάσει” τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό, προκαλώντας διαταραχές στη διάθεση.
Όταν η ζάχαρη «θολώνει» τη χαρά
Η επίδραση της ζάχαρης δεν σταματά στο έντερο. Οι αλλαγές στο μικροβίωμα επηρεάζουν άμεσα την παραγωγή σεροτονίνης και ντοπαμίνης — των δύο χημικών ουσιών που συνδέονται με τη χαρά, την ενέργεια και την ευεξία. Έτσι, όσο πιο συχνά καταναλώνεις γλυκά, τόσο πιο “θολή” μπορεί να γίνεται η διάθεσή σου με τον καιρό.
Τι μπορείς να κάνεις
Η λύση δεν είναι να κόψεις εντελώς τα γλυκά, αλλά να μάθεις να τα απολαμβάνεις με μέτρο. Οι ειδικοί συνιστούν:
Περιορισμό της καθημερινής πρόσληψης ζάχαρης.
Εμπλουτισμό της διατροφής με προβιοτικά (π.χ. γιαούρτι, κεφίρ) και πρεβιοτικά (π.χ. μπανάνες, βρώμη).
Διατήρηση σταθερών ωραρίων φαγητού για να αποφύγεις τις απότομες μεταπτώσεις σακχάρου.
Και φυσικά, τακτική άσκηση – ένας φυσικός “αντικαταθλιπτικός” μηχανισμός.
Η ζάχαρη ίσως προσφέρει στιγμιαία χαρά, αλλά όταν γίνεται συνήθεια, μπορεί να “θολώσει” τη διάθεσή σου. Η ισορροπημένη διατροφή παραμένει ο πιο δυνατός σύμμαχος της ψυχικής υγείας – γιατί η ευτυχία ξεκινά, κυριολεκτικά, από το έντερο.






