Ραδιοφωνικός σταθμός είχε για 6 μήνες παρουσιάστρια τεχνητής νοημοσύνης – και κανείς δεν το κατάλαβε
Δεν ήταν άνθρωπος: Η ραδιοφωνική φωνή που έγινε viral για όλους τους λάθος λόγους
Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Δημοσίευση 2/5/2025 | 00:08

Ένας αυστραλιανός ραδιοφωνικός σταθμός δέχεται σφοδρές αντιδράσεις, καθώς αποκαλύφθηκε ότι χρησιμοποιούσε επί έξι μήνες μια παρουσιάστρια που δεν ήταν... άνθρωπος, αλλά δημιούργημα τεχνητής νοημοσύνης, χωρίς να το αποκαλύψει στο κοινό.
Ο σταθμός CADA του Australian Radio Network με έδρα το Σίδνεϊ παρουσίασε πέρσι μια καινούργια ραδιοφωνική περσόνα με το όνομα Thy, φτιάχνοντας μάλιστα και δική της εκπομπή: Workdays with Thy. Η νεαρή φωνή της μετέδιδε μουσική τέσσερις ώρες κάθε μέρα, Δευτέρα με Παρασκευή. Όλα έμοιαζαν φυσιολογικά μέχρι που κάποιοι ακροατές άρχισαν να αναρωτιούνται: «Ποια είναι αυτή η Thy;»
Το γεγονός ότι δεν υπήρχε επίθετο, βιογραφικό ή κάποια πληροφορία για εκείνη ήταν το πρώτο «καμπανάκι». Κάποιοι παρατήρησαν πως ορισμένες φράσεις της –όπως το “old school”– ακούγονταν ακριβώς ίδιες κάθε φορά. Οι θεωρίες άρχισαν να φουντώνουν στο διαδίκτυο και τελικά ο σταθμός αναγκάστηκε να παραδεχτεί πως δεν ήταν πραγματικό πρόσωπο.
pexels
Ο Fayed Tohme, επικεφαλής του project, αποκάλυψε ότι πρόκειται για ένα πείραμα σε συνεργασία με την εταιρεία φωνητικής κλωνοποίησης ElevenLabs. «Καμία κονσόλα, κανένα στούντιο, μόνο κώδικας και vibes», έγραψε σε μια ανάρτηση στο LinkedIn που στη συνέχεια διαγράφηκε.
Αν και δεν υπάρχει κάποιος νόμος που να απαγορεύει τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης στο ραδιόφωνο στην Αυστραλία, η ARN κατηγορήθηκε ότι παραπλάνησε το κοινό. Ο σταθμός εξέδωσε ανακοίνωση, παραδεχόμενος τη δοκιμή της AI, ξεκαθαρίζοντας όμως πως δεν σκοπεύει να αντικαταστήσει τους ανθρώπινους παρουσιαστές.
«Είναι ένας τομέας που εξερευνούν πλέον όλοι οι broadcasters παγκοσμίως. Η δοκιμή μάς έδωσε σημαντικές πληροφορίες, αλλά παράλληλα ενίσχυσε την αξία που έχει η ανθρώπινη παρουσία στο να δημιουργείται πραγματικά συναρπαστικό περιεχόμενο», ανέφερε η επίσημη ανακοίνωση.
Με την τεχνητή νοημοσύνη να έχει ήδη εισβάλει και στην τηλεόραση, η περίπτωση της Thy μοιάζει με preview ενός μέλλοντος όπου οι φωνές που ακούμε δεν θα ανήκουν σε ανθρώπους — και δεν θα μπορούμε να το καταλάβουμε καν.