E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τι συμβαίνει ανάμεσα στην Ινδία και το Πακιστάν και πόσο πιθανή είναι μια γενικευμένη σύρραξη;

Η ιστορία πίσω από τη διαμάχη

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 2/5/2025

Τι συμβαίνει ανάμεσα στην Ινδία και το Πακιστάν και πόσο πιθανή είναι μια γενικευμένη σύρραξη;
@freepik.com

Μια θανατηφόρα επίθεση στο Παχαλγκάμ, στο υπό ινδική διοίκηση Κασμίρ, πυροδότησε μια έντονη κλιμάκωση μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν, με τις δύο πλευρές να ανταλλάσσουν πυρά κατά μήκος της Γραμμής Ελέγχου και να υποβαθμίζουν τις διπλωματικές τους σχέσεις.

 Η κατάσταση έχει εντείνει τους φόβους για μια ευρύτερη στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ των δύο πυρηνικά οπλισμένων χωρών, σηματοδοτώντας την πιο σημαντική διμερή αντιπαράθεση από το 2019.

Ιστορία της διαμάχης των δυο χωρών

Η σύγκρουση μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν προέκυψε από τη διχοτόμηση της Βρετανικής Ινδίας το 1947. Η διχοτόμηση καθιέρωσε ένα Πακιστάν με μουσουλμανική πλειοψηφία και μια Ινδία με ινδουιστική πλειοψηφία και παρείχε στις ποικιλόμορφες περιοχές του Τζαμού και Κασμίρ την ευκαιρία να επιλέξουν σε ποια χώρα θα προσχωρήσουν. Ο μαχαραγιάς (ο μονάρχης του Κασμίρ) αρχικά επιδίωξε την ανεξαρτησία του, καθώς το Κασμίρ παραμελήθηκε και υποτάχθηκε για αιώνες από κατακτητικές αυτοκρατορίες. Ωστόσο, τελικά συμφώνησε να ενωθεί με την Ινδία με αντάλλαγμα βοήθεια κατά των εισβολέων Πακιστανών κτηνοτρόφων, πυροδοτώντας τον Ινδο-Πακιστανικό Πόλεμο του 1947-48. Η Συμφωνία του Καράτσι του 1949 τερμάτισε προσωρινά τη βία στην περιοχή Τζαμού-Κασμίρ με τη δημιουργία μιας γραμμής κατάπαυσης του πυρός (CFL) υπό την επίβλεψη μελών μιας υποεπιτροπής εκεχειρίας του ΟΗΕ.

Οι εντάσεις σιγόβραζαν μέχρι που μια αψιμαχία μεταξύ των συνοριακών ελέγχων κλιμακώθηκε σε έναν πλήρη πόλεμο το 1965. Το 1971, η Ινδία και το Πακιστάν είχαν έναν ακόμη σύντομο πόλεμο για το Ανατολικό Πακιστάν, με τις ινδικές δυνάμεις να βοηθούν την περιοχή να αποκτήσει ανεξαρτησία, με αποτέλεσμα την ίδρυση του σημερινού Μπαγκλαντές.

Η Ινδία και το Πακιστάν επιχείρησαν να εγκαινιάσουν μια νέα εποχή διμερών σχέσεων με τη Συμφωνία Simla του 1972, η οποία καθιέρωσε τη Γραμμή Ελέγχου (LOC). Αυτή η προσωρινή γραμμή στρατιωτικού ελέγχου χώρισε το Κασμίρ σε δύο διοικητικές περιοχές. Ωστόσο, το 1974, η σύγκρουση πήρε νέα διάσταση με την εισαγωγή πυρηνικών όπλων, αυξάνοντας τα διακυβεύματα οποιασδήποτε αντιπαράθεσης. Εκείνη τη χρονιά, η Ινδία δοκίμασε το πρώτο της πυρηνικό όπλο, πυροδοτώντας έναν αγώνα πυρηνικών εξοπλισμών που θα έβλεπε το Πακιστάν να φτάνει στο ίδιο ορόσημο δύο δεκαετίες αργότερα.

Το 1989, το Πακιστάν εκμεταλλεύτηκε ένα ακμάζον κίνημα αντίστασης στο υπό ινδική διοίκηση Κασμίρ για να υπονομεύσει τον ινδικό έλεγχο, αναζωπυρώνοντας εντάσεις και ξεκινώντας δεκαετίες βίας. Παρά την εκ νέου δέσμευσή του στη LOC το 1999, Πακιστανοί στρατιώτες διέσχισαν τη LOC, πυροδοτώντας τον Πόλεμο Kargil. Αν και οι δύο χώρες διατηρούν μια εύθραυστη εκεχειρία από το 2003, ανταλλάσσουν τακτικά πυρά κατά μήκος των αμφισβητούμενων συνόρων. Και οι δύο πλευρές κατηγορούν η μία την άλλη για παραβίαση της εκεχειρίας και ισχυρίζονται ότι πυροβολούν ως απάντηση σε επιθέσεις.

Στις 26 Νοεμβρίου 2008, οι φόβοι ότι η Ινδία και το Πακιστάν θα οδηγούνταν για άλλη μια φορά σε άμεση στρατιωτική αντιπαράθεση αυξήθηκαν μετά την πολιορκία της ινδικής πρωτεύουσας, της Βομβάης, από μαχητές. Σε διάστημα τριών ημερών, 166 άνθρωποι σκοτώθηκαν, συμπεριλαμβανομένων 6 Αμερικανών. Τόσο η Ινδία όσο και οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγόρησαν την Λασκάρ-ε-Τάιμπα του Πακιστάν, μια μαχητική ομάδα με φερόμενους δεσμούς με την Υπηρεσία Πληροφοριών Διαδικτύου, δηλαδή την κύρια υπηρεσία πληροφοριών του Πακιστάν, για την τέλεση της επίθεσης. Η ινδική κυβέρνηση συνεργάστηκε με την πακιστανική κυβέρνηση για να οδηγήσει τους δράστες στη δικαιοσύνη, ανοίγοντας το δρόμο για βελτίωση των σχέσεων.

Το 2014, πολλοί ήλπιζαν ότι η Ινδία θα επιδιώξει ουσιαστικές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με το Πακιστάν, αφού ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι, κάλεσε τον Πακιστανό πρωθυπουργό Ναουάζ Σαρίφ να παραστεί στην ορκωμοσία του. Μετά από μια σύντομη περίοδο αισιοδοξίας, οι σχέσεις επιδεινώθηκαν τον Αύγουστο του 2014, όταν η Ινδία ακύρωσε τις συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών του Πακιστάν, αφού ο ύπατος αρμοστής του Πακιστάν στην Ινδία συναντήθηκε με τους αυτονομιστές ηγέτες του Κασμίρ.

Τον Αύγουστο του 2019, μετά την ανάπτυξη δεκάδων χιλιάδων επιπλέον στρατευμάτων και παραστρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή, η ινδική κυβέρνηση προχώρησε στην ανάκληση του Άρθρου 370 του ινδικού συντάγματος. Η αλλαγή αφαίρεσε το ειδικό καθεστώς των Τζαμού και Κασμίρ, αναγκάζοντας τους κατοίκους του Κασμίρ να τηρούν το ινδικό δίκαιο ιδιοκτησίας και το εθιμικό δίκαιο και ουσιαστικά μειώνοντας την αυτονομία τους. Η απόφαση όχι μόνο εξόργισε τους κατοίκους του Κασμίρ, αλλά θεωρήθηκε και ως «σοβαρή αδικία» από το Πακιστάν. Η κατάργηση του Άρθρου 370 σηματοδότησε την πιο επιθετική προσέγγιση της κυβέρνησης Μόντι για την ενσωμάτωση του Κασμίρ στην Ινδία μέσω ενός δόγματος ινδουιστικού εθνικισμού.

Μετά την ανάκληση του Άρθρου 370, το υπό ινδική διοίκηση Κασμίρ παρέμεινε υπό καραντίνα για πάνω από ένα χρόνο, με τις υπηρεσίες διαδικτύου και τηλεφωνίας να διακόπτονται κατά διαστήματα και χιλιάδες ανθρώπους να κρατούνται. Το 2022 και το 2023, η κεντρική κυβέρνηση της Ινδίας έλαβε μέτρα κατά των ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης στην περιοχή, αναδιαμόρφωσε τον εκλογικό χάρτη για να ευνοήσει τις περιοχές με ινδουιστική πλειοψηφία στο Κασμίρ.

Οι στοχευμένες δολοφονίες εναντίον Ινδουιστών έχουν γίνει πιο συχνές, παρακινώντας ορισμένους να εγκαταλείψουν τη χώρα και να διαμαρτυρηθούν για τις κυβερνητικές πολιτικές. Σε απάντηση στην αύξηση της βίας, η κυβέρνηση Μόντι αντέδρασε ολοένα και περισσότερο με στρατιωτικοποιημένο τρόπο. Οι θανατηφόρες συγκρούσεις μεταξύ ινδικών και πακιστανικών δυνάμεων συνεχίστηκαν και το 2023.

Τι συνέβη τώρα

Καθ' όλη τη διάρκεια του 2024, η βία συνεχίστηκε στο Κασμίρ ως απάντηση στις αυξανόμενες προσπάθειες του Νέου Δελχί να εδραιώσει τον εδαφικό έλεγχο. Οι επιθέσεις στόχευαν συγκεκριμένα Ινδούς ταξιδιώτες και εργαζόμενους στην περιοχή. Τον Ιούνιο του 2024, μαχητές άνοιξαν πυρ σε ένα λεωφορείο που μετέφερε προσκυνητές που ταξίδευαν σε ένα ινδουιστικό ιερό στην πόλη Ρεάσι. Η επίθεση σκότωσε εννέα και τραυμάτισε πάνω από τριάντα ανθρώπους. Τον Οκτώβριο, μαχητές σκότωσαν επτά άτομα στο Κασμίρ σε εργοτάξιο για ένα έργο σήραγγας που συνδέει το Κασμίρ με τη βόρεια περιοχή Λαντάκ.

Στις 22 Απριλίου 2025, οι εντάσεις κλιμακώθηκαν μετά την επίθεση μαχητών σε Ινδούς τουρίστες στο Κασμίρ, σκοτώνοντας είκοσι πέντε Ινδούς υπηκόους και έναν Νεπαλέζο υπήκοο. Το περιστατικό σηματοδότησε την πιο θανατηφόρα τρομοκρατική επίθεση σε ινδικό έδαφος από τις επιθέσεις στη Βομβάη το 2008. Η Ινδία κατηγόρησε το Πακιστάν ότι φιλοξενούσε την ομάδα που ήταν υπεύθυνη για την επίθεση και συνέλαβε δύο Πακιστανούς υπηκόους ως υπόπτους. Το Πακιστάν αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή και το υπουργείο Άμυνας υπαινίχθηκε ακόμη και ότι η επίθεση ήταν μια «επιχείρηση πλαστής σημαίας». Αν και καμία ομάδα δεν έχει επίσημα αναγνωριστεί ως υπεύθυνη για την επίθεση, η Αντίσταση του Κασμίρ, ένα παρακλάδι του LeT, ανέλαβε την ευθύνη στο διαδίκτυο.

Μετά την επίθεση, τα μέτρα ανταπόκρισης από την Ινδία και το Πακιστάν έχουν οδηγήσει τις διμερείς σχέσεις στο χαμηλότερο σημείο τους τα τελευταία χρόνια. Το Νέο Δελχί έλαβε αρχικά μέτρα για την υποβάθμιση των δεσμών με το Πακιστάν, αναστέλλοντας τη Συνθήκη για τα Ύδατα του Ινδού, τερματίζοντας το καθεστώς ταξιδιών χωρίς βίζα με το Πακιστάν και κλείνοντας τη συνοριακή διάβαση Attari μεταξύ των δύο χωρών. Με τη σειρά του, το Πακιστάν απέρριψε την αναστολή της συνθήκης για τα ύδατα, προειδοποιώντας ότι οποιαδήποτε προσπάθεια τροποποίησης των ροών του Ινδού ποταμού του Πακιστάν θα θεωρούνταν «πράξη πολέμου». Το Ισλαμαμπάντ προχώρησε επίσης στο κλείσιμο του πακιστανικού εναέριου χώρου σε όλες τις ινδικές εμπορικές αεροπορικές εταιρείες, σταμάτησε το ειδικό καθεστώς βίζας για τους Ινδούς πολίτες και ανέστειλε το διμερές εμπόριο.

Οι ινδικές και πακιστανικές δυνάμεις ανταλλάσσουν πυρά στην περιοχή LOC κάθε μέρα μετά από την επίθεση. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα έχουν ζητήσει αποκλιμάκωση, με το Πεκίνο να υποστηρίζει μια ανεξάρτητη έρευνα για την επίθεση και τους υπόπτους της. Το Ισλαμαμπάντ και το Νέο Δελχί έχουν έκτοτε ανταλλάξει στρατιωτικές απειλές, με το ναυτικό της Ινδίας να δοκιμάζει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς. Στις 28 Απριλίου, το υπουργείο Άμυνας του Πακιστάν εξέφρασε την πεποίθηση ότι μια ινδική στρατιωτική επίθεση σε πακιστανικό έδαφος ήταν «επικείμενη» και ότι ο πακιστανικός στρατός προετοιμάζεται. Εν τω μεταξύ, η Ινδία έχει ξεκινήσει επιχειριση καταστολής στο Κασμίρ, καθώς οι ινδικές δυνάμεις ασφαλείας έχουν συλλάβει πάνω από 1.500 ντόπιους και έχουν κατεδαφίσει σπίτια υπόπτων ψάχνοντας μαχητές.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η Εργατική Πρωτομαγιά στον κόσμο: Ποιες χώρες την τιμούν και ποιες όχι

Ιστορικά 01.05.2025
Η ιστορία πίσω από την Πρωτομαγιά και οι χώρες που δεν την αναγνωρίζουν ως αργία

Πρωτομαγιά: Η ιστορία των 200 της Καισαριανής

Ιστορικά 01.05.2025
Μια από τις πιο αιματοβαμμένες σελίδες των Ναζί στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Βιρτζίνια Τζιουφρέ: Το μεγάλο ερωτηματικό γύρω από τον θάνατο της βασικής μάρτυρα στην υπόθεση Epstein

Stories 01.05.2025
Η γυναίκα που αποκάλυψε τον Epstein και έφυγε με ερωτηματικά

Απόψε είναι η Βαλπούργεια νύχτα: Μάγισσες, τελετουργίες και αρχαίες παγανιστικές δοξασίες

Stories Χτες
Σηματοδοτεί την άφιξη της άνοιξης και το τέλος του μακρύ χειμώνα

Μωρό ‑ «θαύμα» γεννήθηκε από έμβρυο 24 ετών – Ήταν σχεδόν συνομήλικο με τη μαμά του!

Stories Χτες
Όταν η επιστήμη συναντά το θαύμα: Η απίστευτη ιστορία της μικρής Emma που «ξεπάγωσε» 24 χρόνια μετά τη σύλληψή της!

5 ηθοποιοί ‑ θρύλοι που ήταν «εφιαλτικοί» στην πραγματική τους ζωή

Σινεμά Χτες
Η οθόνη δεν λέει πάντα την αλήθεια

Γιατί επηρεάστηκαν οι τηλεπικοινωνίες της Γροιλανδίας από το μπλακ άουτ στην Ισπανία;

Stories Χτες
Aπρόσμενες συνέπειες χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά

Γιατί οι εκλογές στον Καναδά έχουν πάρει χαρακτήρα δημοψηφίσματος;

Stories Προχτές
Θα ξέρουμε πολύ σύντομα το αποτέλεσμα

Το αληθινό «Έγκλημα στο Κολωνάκι» ‑ Το θύμα βρέθηκε στο σπίτι που είχε γυριστεί η ομώνυμη ταινία

Stories Προχτές
Η στυγερή δολοφονία του Θανάση Διαμαντόπουλου με 97 χτυπήματα από σφυρί που συγκλόνισε την Ελλάδα

Έλενα Κρεμλίδου και Ιωάννα Τούνη: Αντιμέτωπες με το παρελθόν, μόνες στο δικαστήριο

Stories Προχτές
Όταν οι γυναίκες βρίσκουν τη δύναμη να σταθούν όρθιες – και οι κακοποιητές κρύβονται

Η κρυφή κόλαση πίσω από το Instagram και το Facebook

Stories Προχτές
Κατηγορείται ότι εξαντλεί τους εργαζόμενους που διαφυλάσσουν τις πλατφόρμες της