LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Λαζάνια στο φούρνο με τον αυθεντικό ιταλικό τρόπο

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΓΙΑΣΣΑΚΗΣ Δημοσίευση 13/9/2019 | 17:59

Λαζάνια στο φούρνο με τον αυθεντικό ιταλικό τρόπο

Θα χρειαστούμε:

  • 30 γρ. βούτυρο αγελάδας
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 μικρό καρότο, ψιλοκομμένο
  • 1/2 κλωνάρι σέλερι, ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 120 γρ. μπέικον, ψιλοκομμένο
  • 500 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς
  • 1/4 κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη
  • 1/4 κουτ. γλυκού τριμμένο μοσχοκάρυδο
  • 90 γρ. συκωτάκια κοτόπουλου, ψιλοκομμένα (πριαιρετικά)
  • 100 ml ξηρό ξηρό λευκό κρασί
  • 1 κουτ. σούπας ντομάτοπελτές 
  • 1 αυγό, χτυπημένο
  • 150 ml κρέμα γάλακτος 
  • 800 ml σάλτσα μπεσαμέλ
  • 100 γρ. φρέσκα πράσινα λαζάνια ή 6 φύλλα αποξηραμένα λαζάνια
  • 150 γρ. τριμμένη μοτσαρέλα
  • 70 γρ. τριμμένη παρμεζάνα
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Πάμε να τα ετοιμάσουμε:

Σε μια φαρδιά κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα λαχανικά, το σκόρδο και το μπέικον για 5-6 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν και να χρυσίσουν ελαφρά. Προσθέτουμε τον κιμά, τη ρίγανη, το μοσχοκάρυδο και αλατοπίπερο, δυναμώνουμε λίγο τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 8 λεπτά ή μέχρι να πάρει λίγο χρώμα αλλά να μη ροδίσει.

Προσθέτουμε τα συκωτάκια κοτόπουλου (αν βάλουμε) και τα μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να αλλάξουν χρώμα. Ρίχνουμε το κρασί, δυναμώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 2 λεπτά, μέχρι να απορροφηθεί. Προσθέτουμε 300 ml νερό και τον πελτέ ντομάτας, ανακατεύουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Σιγομαγειρεύουμε για 1½ ώρα.

Προσθέτουμε 3 κουτ. σούπας από την κρέμα γάλακτος, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά. Αφήνουμε τη σάλτσα να κρυώσει για 15 λεπτά και στη συνέχεια προσθέτουμε ανακατεύοντας το αυγό. Βάζουμε τη σάλτσα μπεσαμέλ σε μια κατσαρόλα, τη ζεσταίνουμε ελαφρώς και αναμειγνύουμε σιγά-σιγά με την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος. Αποσύρουμε από τη φωτιά και την αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C (σκάλα 4 στο γκάζι).

Αλείφουμε με λάδι ή βούτυρο ένα πυρέξ με διαστάσεις 20 x 25 εκ. Αν χρησιμοποιήσουμε φρέσκα ζυμαρικά, τα κόβουμε σε βολικό μέγεθος και τα μαγειρεύουμε λίγα-λίγα σε μια μεγάλη κατσαρόλα με βραστό αλατισμένο νερό για 1-2 λεπτά, μέχρι να γίνουν «αλ ντέντε». Βγάζουμε κάθε παρτίδα με μια τρυπητή κουτάλα από την κατσαρόλα και την τοποθετούμε κατευθείαν σε ένα μπολ με κρύο νερό.

Απλώνουμε τα φύλλα σε μια ενιαία στρώση πάνω σε μια πετσέτα κουζίνας και τα γυρίζουμε μία φορά για να στεγνώσουν και από τις δύο πλευρές. Αν βάλουμε ξερά ζυμαρικά, τα χρησιμοποιούμε ως έχουν. Απλώνουμε τη μισή σάλτσα κρέατος στο πυρέξ. Απλώνουμε διάσπαρτη τη μισή τριμμένη μοτσαρέλα και τοποθετούμε από πάνω μία στρώση ζυμαρικών, έτσι ώστε να αλληλοεπικαλύπτονται ελαφρά. Απλώνουμε τη μισή μπεσαμέλ από πάνω και πασπαλίζουμε με τη μισή παρμεζάνα. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία, ολοκληρώνοντας με μία στρώση μπεσαμέλ και παρμεζάνα.

Ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά ή μέχρι να χρυσίσει έντονα και αφήνουμε το φαγητό να σταθεί για 10 λεπτά πριν το σερβίρουμε.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Meghan Markle: Βρήκαμε το προϊόν μακιγιάζ που αγοράζει ξανά και ξανά

Food Πριν 4 ώρες
Η Δούκισσα του Σάσσεξ έχει αρκετά αγαπημένα καλλυντικά. Ωστόσο, υπάρχει κάποιο που έχει ξεχωριστή θέση στο νεσεσέρ της.

Latte Nails: Πώς θα κάνεις το πιο cozy nail trend

Food Πριν 4 ώρες
Ένα cozy nail trend μας έχει τραβήξει την προσοχή τελευταία και έχει πολλά κοινά με τον καφέ μας.

6 Μέρη για να χαρείς τα χιονιά φέτος τα Χριστούγεννα

Food Πριν 4 ώρες
Είμαστε ήδη στο πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου και η ερώτηση «πού θα κάνεις φέτος Χριστούγεννα;» είναι αυτή που ακούς παντού. Κάποιοι προτιμούν χιονισμένους ορεινούς προορισμούς ενώ άλλοι κάνουν τη διαφορά και κλείνουν εισιτήρια για τα όμορφα νησιά της χώρας μας. Υπάρχουν βέβαια κι εκείνοι που διαλέγουν το εξωτερικό για τα χριστουγεννιάτικα ταξίδια τους.

4 τρόποι με τους οποίους τα σκυλιά επηρεάζουν θετικά την ψυχική σου υγεία

Food Πριν 4 ώρες
Η συντροφιά, η αγάπη και η υποστήριξη που προσφέρουν τα σκυλιά, τους έχουν κατατάξει στην πρώτη θέση στο βάθρο των καλύτερων φίλων του ανθρώπου!

Το πότε στόλισες το δέντρο σου λέει κάτι σημαντικό για την προσωπικότητά σου

Food Πριν 4 ώρες
Τι ισχύει για όσους στόλισαν αρχές Νοεμβρίου ή και πιο πριν

Σήμερα έμαθα: Κρυώνει τελικά ο καφές ή το φαγητό όταν τα φυσάμε;

Food Πριν 4 ώρες
Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, με το να πίνεις καφέ ή να ρουφάς σούπα, που ξεπερνά τους 43 βαθμούς Κελσίου, ρισκάρεις να έχεις ενοχλήσεις στο στόμα σου. Αν πάλι αυτά ξεπερνούν τους 70, τότε θα καείς αυτόματα.

Τα ζώδια σήμερα: 8 Δεκεμβρίου

Food Πριν 4 ώρες
Τι μας περιμένει σήμερα

Αυτό είναι το αγαπημένο χρώμα μαλλιών της Generation Z

Food Χτες
H Generation Z φαίνεται να έχει αγαπημένο χρώμα μαλλιών. Πρωταωγιστεί εδώ και πάνω από 2 χρόνια και έχει καθιερωθεί.

Τι κρύβουν οι μισές γυναίκες από τον σύντροφό τους

Food Χτες
Μια δημοσκόπηση που διενεργήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο ανάμεσα σε 2.000 γυναίκες εκ μέρους εταιρείας προϊόντων για την εμμηνόπαυση, ανέδειξε ένα σημαντικό πρόβλημα γύρω από αυτή.

8 Μαγαζιά με καλό φαγητό κοντά στο μετρό του Πειραιά

Food Χτες
Ο Πειραιάς, ενώ βρίσκεται στην Αθήνα είναι μία περιοχή που διατηρεί ακόμα την ευχάριστη αίσθηση της γειτονιάς. Είναι η περιοχή που έχει δικό της χαρακτήρα και οι ντόπιοι μοιάζουν να απαρνούνται το αθηναϊκό στοιχείο και με καμάρι να ασπάζονται την πειραιώτικη κουλτούρα.
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο e-daily.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.