Tι ανεβάζει την κορτιζόλη μας και πού μας επηρεάζει
Είναι καλό να γνωρίζεις
Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Δημοσίευση 12/5/2025

Η κορτιζόλη, γνωστή και ως «ορμόνη του στρες», είναι απαραίτητη για τη λειτουργία του οργανισμού μας, όμως όταν βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα για μεγάλα χρονικά διαστήματα, μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα.
Παράγεται από τα επινεφρίδια και ρυθμίζει σημαντικές λειτουργίες, όπως τον μεταβολισμό, την πίεση του αίματος και την αντίδραση στο άγχος. Το σώμα την απελευθερώνει φυσικά το πρωί για να μας ξυπνήσει και κατά τη διάρκεια της ημέρας σε περιόδους πίεσης ή κινδύνου.
Ποιοι είναι όμως οι βασικοί λόγοι που ανεβάζουν την κορτιζόλη μας; Ο πιο συχνός είναι το χρόνιο στρες – είτε αυτό προέρχεται από τη δουλειά, τις οικονομικές δυσκολίες ή τις διαπροσωπικές σχέσεις.
Η συνεχής ένταση κάνει το σώμα να βρίσκεται σε μόνιμη «κατάσταση συναγερμού», οδηγώντας σε αυξημένη παραγωγή της ορμόνης. Επιπλέον, η έλλειψη ύπνου, η κακή διατροφή και η υπερκατανάλωση καφεΐνης συμβάλλουν στην απορρύθμισή της.
Ακόμη και η υπερβολική άσκηση, ενώ θεωρείται υγιεινή, μπορεί να λειτουργήσει αντίστροφα αν δεν υπάρχει σωστή αποκατάσταση.
Το σώμα τότε «διαβάζει» την εξάντληση ως στρεσογόνο παράγοντα και ενεργοποιεί την παραγωγή κορτιζόλης. Παρόμοια, και η υπερβολική χρήση ψηφιακών συσκευών πριν τον ύπνο έχει αποδειχτεί πως διαταράσσει τους φυσικούς ρυθμούς του οργανισμού, οδηγώντας σε αυξημένα επίπεδα της ορμόνης.
Η διαχείριση του στρες δεν είναι πολυτέλεια, αλλά ανάγκη
Για να κρατήσουμε την κορτιζόλη σε υγιή επίπεδα, χρειάζεται να δώσουμε σημασία σε πράγματα που μοιάζουν απλά αλλά είναι καθοριστικά: ξεκούραση, επαφή με τη φύση, ισορροπημένη διατροφή και στιγμές απόλαυσης χωρίς πίεση.
Η διαχείριση του στρες δεν είναι πολυτέλεια, αλλά ανάγκη. Και όσο κι αν δεν μπορούμε να αποφύγουμε το άγχος τελείως, μπορούμε να μάθουμε να μην το αφήνουμε να κυβερνά το σώμα και το μυαλό μας.