Επικίνδυνα τσιμπήματα: Τι πρέπει να ξέρετε – Η έγκαιρη αντίδραση μπορεί να σώσει ζωές
Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο;
Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Δημοσίευση 15/7/2025 | 00:00

Ένα περιστατικό στα Τρίκαλα υπενθυμίζει πόσο σοβαρά μπορεί να εξελιχθούν τα τσιμπήματα από ορισμένα έντομα και αράχνες. Ένας άνδρας μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο, έπειτα από δάγκωμα αράχνης του είδους «μαύρη χήρα». Μετά τη χορήγηση κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής, η κατάστασή του σταθεροποιήθηκε και νοσηλεύεται εκτός κινδύνου.
Η «μαύρη χήρα» θεωρείται από τις πιο τοξικές αράχνες. Το δηλητήριό της επηρεάζει το νευρικό σύστημα, προκαλώντας έντονο πόνο, μυϊκούς σπασμούς, ναυτία και εφίδρωση. Παρόλα αυτά, για τους περισσότερους υγιείς ενήλικες, δεν είναι θανατηφόρο.
Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο;
Σύμφωνα με γιατρούς από το Μαμάτσειο Νοσοκομείο Κοζάνης, οι περισσότεροι άνθρωποι αντιδρούν ήπια στα τσιμπήματα – με λίγο πρήξιμο, φαγούρα ή πόνο που περνούν μέσα σε ένα-δύο 24ωρα. Όμως περίπου το 15% του πληθυσμού έχει αλλεργία στο δηλητήριο εντόμων, κάτι που αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο.
Πέρα από μέλισσες, σφήκες και μυρμήγκια, ερεθισμούς και αλλεργικές αντιδράσεις μπορούν να προκαλέσουν κουνούπια, τσιμπούρια, κάποιες μύγες αλλά και ορισμένα είδη αραχνών.
Πότε πρέπει να ανησυχήσετε;
Αν αμέσως ή μέσα σε λίγες ώρες από το τσίμπημα εμφανίσετε φαγούρα στα μάτια, οίδημα στο πρόσωπο ή στο λαιμό, έντονο πόνο, δυσκολία στην αναπνοή, ζαλάδα, ναυτία ή ακόμα και λιποθυμία, υπάρχει περίπτωση σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης (αναφυλαξία) και απαιτείται άμεση ιατρική βοήθεια.
Αράχνες που πρέπει να προσέχετε
Η μαύρη χήρα (Latrodectus mactans), αναγνωρίσιμη από το κόκκινο σχήμα κλεψύδρας στο σώμα της, και ο καφέ ερημίτης (Loxosceles reclusa), με σημάδι που θυμίζει βιολί, είναι οι πιο επικίνδινες. Ζουν κυρίως σε θερμά κλίματα, σε σκοτεινά και ξηρά σημεία, όπως αποθήκες ή παλιές εξωτερικές τουαλέτες.
Το δάγκωμά τους συχνά περνά απαρατήρητο, μοιάζει με τσίμπημα καρφίτσας, αλλά μπορεί σύντομα να προκαλέσει αναπνευστικά προβλήματα, μυϊκές κράμπες, μούδιασμα ή έντονη αδυναμία.
Τι να κάνετε μέχρι να φτάσετε στο γιατρό
– Τοποθετήστε ένα δροσερό, υγρό πανί ή πάγο τυλιγμένο σε πετσέτα στην περιοχή του τσιμπήματος.
– Αν το τσίμπημα είναι σε χέρι ή πόδι, χρησιμοποιήστε έναν επίδεσμο πάνω από το σημείο για να καθυστερήσετε τη διασπορά του δηλητηρίου.
– Ζητήστε άμεσα ιατρική φροντίδα, ειδικά αν υπάρχουν έντονα συμπτώματα.