Οι σχέσεις σπάνια τελειώνουν με έναν μεγάλο καβγά. Πιο συχνά, διαβρώνονται κρυφά, από λόγια που μοιάζουν ασήμαντα αλλά πληγώνουν βαθιά.
Σύμφωνα με ειδικούς στις διαπροσωπικές σχέσεις, μία από τις πιο καταστροφικές φράσεις που μπορεί να ακουστούν σε έναν καβγά είναι: «Μακάρι να ήσουν περισσότερο σαν…»
Είτε το όνομα που ακολουθεί είναι πρώην, φίλος, συγγενής ή ακόμα και μια παλιότερη εκδοχή του ίδιου του συντρόφου, το μήνυμα που φτάνει είναι σκληρό: Δεν είσαι αρκετός, κάποιος άλλος θα ήταν καλύτερος από εσένα.
Αυτή η σύγκριση γεννά αμφιβολίες, μειώνει την αυτοεκτίμηση και σπέρνει βαθιά ρήγματα στην εμπιστοσύνη. Δεν είναι μόνο τα λόγια, είναι το υπονοούμενο πως η αγάπη ή η αποδοχή είναι υπό όρους. Και όταν αυτά λείπουν, η επικοινωνία κλείνει.
Οι σχέσεις χτίζονται στην ασφάλεια και στη συναισθηματική εγγύτητα. Όταν ο ένας δεν νιώθει ότι μπορεί να μιλήσει χωρίς φόβο, τα παράπονα εκφράζονται μέσα από πικρία, ειρωνεία ή συγκρίσεις.
Ο ειδικός προτείνει ένα απλό αλλά ουσιαστικό αντίβαρο: Αντί για τη σύγκριση, δοκίμασε την αλήθεια. Αντί να πεις «Γιατί δεν είσαι σαν...», πες «Με νοιάζει η σχέση μας και θα ήθελα να μπορούμε να συζητάμε ήρεμα, ακόμα και όταν διαφωνούμε».
Οι λέξεις έχουν δύναμη. Και όταν χρησιμοποιούνται σωστά, μπορούν να σώσουν αντί να πληγώσουν.