Τα γεφύρια που δε θα βρεις στο GPS: Κρυμμένα πετράδια της Ηπείρου
Μια πέτρινη διαδρομή σε γεφύρια-θαύματα που αντέχουν στον χρόνο
Γράφει η ΔΑΦΝΗ ΤΣΑΡΤΣΑΡΟΥ Δημοσίευση 14/7/2025 | 07:03

Στην Ήπειρο, δεν μετράς τα θαύματα με λέξεις αλλά με… καμάρες. Κάπου ανάμεσα σε ποτάμια που κυλούν αιώνες τώρα, φαράγγια που ψιθυρίζουν μυστικά και δασωμένες πλαγιές, στέκουν ακόμα – αγέρωχα ή πληγωμένα – τα πέτρινα γεφύρια της περιοχής.
View this post on Instagram
Πολλά δεν θα τα βρεις ούτε καν στο GPS. Αλλά αν βγεις από τη μεγάλη διαδρομή και ακολουθήσεις τον ήχο του νερού και την πέτρα που αντιστέκεται στον χρόνο, τότε… είσαι στον σωστό δρόμο.
Από το θρυλικό γεφύρι της Πλάκας, το οποίο κάποτε θεωρούνταν το ωραιότερο των Βαλκανίων, μέχρι το λιγότερο γνωστό αλλά αφοπλιστικά όμορφο Γεφύρι του Ντούβλη, η Ήπειρος μοιάζει με υπαίθριο μουσείο λαϊκής αρχιτεκτονικής. Μόνο που εδώ, τα εκθέματα δεν είναι πίσω από τζάμια – είναι περάσματα ζωής, μνήμες αντίστασης, γιορτές, θρύλοι, τραγωδίες.
View this post on Instagram
Κάθε γεφύρι έχει τη δική του ιστορία:
Το Γεφύρι της Άρτας με τον θρύλο της θυσίας της πρωτομάστορισσας.
Το Καλογερικό του Πλακίδα, με τις τρεις καμάρες του και την εντυπωσιακή συμμετρία του.
Το Γεφύρι του Μίσιου, που θα το προσεγγίσεις μόνο πεζοπορώντας σε ένα μαγικό μονοπάτι ανάμεσα σε Κουκούλι και Βίτσα.
Το Γεφύρι της Κλειδωνιάβιστας, στις παρυφές του φαραγγιού του Βίκου, που μοιάζει να ενώνει το παρόν με το παρελθόν.
View this post on Instagram
Κάποια, όπως το Γεφύρι του Αυλακίου, κινδύνεψαν πρόσφατα από τις πλημμύρες. Άλλα, όπως το Γεφύρι του Παπαστάθη, στέκουν ακόμη περήφανα σε γκρεμούς και φαράγγια – ένας άθλος πέτρας και υπομονής. Και άλλα, όπως το Γεφύρι της Βροσίνας ή της Γκαλντερούσιας, υπάρχουν σιωπηλά ανάμεσα σε πλατάνια και μυστικά μονοπάτια.
View this post on Instagram
Αν σχεδιάζεις φέτος διακοπές διαφορετικές, ξέχνα τις παραλίες για λίγο και βάλε πυξίδα την Ήπειρο. Όχι μόνο για τη φύση ή την ηπειρώτικη κουζίνα, αλλά για να νιώσεις τι σημαίνει να περνάς – κυριολεκτικά και συμβολικά – «απέναντι».
Γιατί αυτά τα γεφύρια δεν είναι απλώς πέτρινα περάσματα. Είναι γέφυρες ανάμεσα σε εποχές, πολιτισμούς και ψυχές.