Το φυσικό όπλο που πολεμά τις ιώσεις βρίσκεται ήδη στην κουζίνα μας
Ακόμα μια φορά η φύση αποδεικνύει ότι έχει απαντήσεις εκεί που η επιστήμη συνεχίζει να ερευνά.
Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Δημοσίευση 22/10/2025 | 00:05

Ανάμεσα στα φυσικά συστατικά που χρησιμοποιούνται εδώ και αιώνες για τη βελτίωση της υγείας, οι σπόροι κάρδαμου φαίνεται πως κρύβουν κάτι περισσότερο από το γνωστό άρωμά τους. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Foods, το γνωστό μπαχαρικό εμφανίζει αξιοσημείωτη αντιική δράση, ικανή να ενισχύσει την άμυνα του οργανισμού απέναντι στις ιογενείς λοιμώξεις.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από ομάδα επιστημόνων του Πανεπιστημίου Shinshu της Ιαπωνίας, με επικεφαλής τον υποψήφιο διδάκτορα Abdullah Al Sufian Shuvo. Οι ερευνητές εστίασαν στους σπόρους του Elettaria cardamomum, φυτού που χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες στη μαγειρική αλλά και στην παραδοσιακή ιατρική.
Σε πειράματα που έγιναν σε ανθρώπινα πνευμονικά κύτταρα (A549), δοκιμάστηκαν εκχυλίσματα κάρδαμου σε ζεστό νερό, με στόχο να προσομοιωθεί μια ιογενής λοίμωξη και να μελετηθεί η αντίδραση του οργανισμού.
Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά: τόσο το εκχύλισμα κάρδαμου όσο και η ένωση 1,8-κινοόλη ενεργοποίησαν ειδικούς μηχανισμούς των κυττάρων που «αναγνωρίζουν» ιικά DNA και RNA.
pexels
Η ενεργοποίηση αυτών των αισθητήρων οδήγησε στην παραγωγή κυτοκινών και ιντερφερονών τύπου Ι — ουσιών-κλειδιών για την ενίσχυση της φυσικής άμυνας του ανοσοποιητικού συστήματος απέναντι στους ιούς.
Ο δρ. Kawahara, μέλος της ερευνητικής ομάδας, δήλωσε ότι το κάρδαμο δεν είναι απλώς ένα αρωματικό μπαχαρικό, αλλά μια πηγή με σημαντικές φαρμακευτικές προοπτικές. Όπως τόνισε, τα ευρήματα ανοίγουν νέους δρόμους για τη χρήση του είτε προληπτικά είτε θεραπευτικά, μέσα από τη διατροφή ή μελλοντικά φυσικά σκευάσματα.
Η μελέτη έρχεται να επιβεβαιώσει κάτι που οι αρχαίοι γνώριζαν καλά: πολλές από τις θεραπείες της φύσης βρίσκονται ήδη μπροστά μας — στα ράφια της κουζίνας μας.