E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ο παίκτης που σημάδεψε το NBA όσο λίγοι

Και μαζί του μια ολόκληρη πόλη

Δημοσίευση 31/8/2018 | 00:19

Ο παίκτης που σημάδεψε το NBA όσο λίγοι

To 1995 ο Καναδάς μπήκε στον κόσμο του NBA. Δυο ομάδες, οι Toronto Raptors και οι Vancouver Grizzles έκαναν το ντεμπούτο τους σε δυο πόλεις ενός έθνους που λατρεύει το χόκεϊ και όχι το μπάσκετ.

Οι Vancouver δεν τα κατάφεραν. Έμειναν μόλις 6 χρόνια στην πόλη του Καναδά και μετά μετακόμισαν στο Memphis. Η ιστορία των Toronto είναι διαφορετική. Πέρσι έφτασε στην πρώτη θέση της κανονικής περιόδου στην ανατολή. Έχει συμμετάσχει πολλές φορές στα play-off και το κοινό της πόλης τους έχει αγκαλιάσει , με το γήπεδο να είναι γεμάτο και μια από τις πιο καυτές έδρες.

Δεν συνέβαινε το ίδιο και το 1995. Το μπάσκετ δεν ήταν στις προτεραιότητες των Καναδών και ο δεινόσαυρος ως σήμα της ομάδας δεν άρεσε σε κανέναν. Ωστόσο χρειάστηκε ένας άνθρωπος για να αλλάξει την μοίρα της ομάδας αλλά και της πόλης του Toronto. Κι αυτός πάτησε για πρώτη φορά καναδικό έδαφος μετά το draft του 1998. Και το όνομά του ήταν Vince Carter.

Ο 21 χρόνος τότε Vince Carter επιλέχθηκε από τους Golden State Warriors στο νούμερο 5, αλλά ανταλλάχθηκε στους Toronto Raptors. Και άλλαξε τα πάντα. Υπερηχητικός, θεαματικός και σπάνιος franchise player, βρήκε τον ξάδερφό του Tracy McGrady στο Toronto και μαζί ανέβασαν επίπεδο την ομάδα και έφεραν τον κόσμο στο γήπεδό.

Η νίκη του στο διαγωνισμό καρφωμάτων στο All – Star Game του 2000, έκανε τους χορηγούς να μπουν στην «ουρά» για την υπογραφή του. Και τα παιδιά του Toronto έκαναν κι αυτά ουρές για να αγοράσουν την φανέλα και τα παπούτσια του. Χρειάστηκε μόλις δυο χρόνια για να κάνει το Toronto να αγαπήσει το μπάσκετ.

Κι όχι μόνο. Ο σεβασμός που ενέπνευσε σε συμπαίκτες, αντιπάλους και κοινό, έκαναν το Toronto προορισμό αρχικά των ανθρώπων του μπάσκετ και αργότερα, όλων των υπολοίπων. Το Toronto από μια καναδική μεγαλούπολη, μετατράπηκε σε μητρόπολη.

6 χρόνια έμεινε ο Vince Carter εκεί. Όταν έφυγε οι φίλαθλοι των Raptors δεν τον συγχωρέσαν. Για αρκετά χρόνια τον αποδοκίμαζαν όποτε πατούσε το πόδι του στο Air Canada Center με άλλη φανέλα. Αυτό σταμάτησε μετά από μια δεκαετία, όταν ακόμα και οι πιο φανατικοί φίλαθλοι, κατάλαβαν την προσφορά του. Στους Memphis Grizzles πλέον, ο Carter αποθεώθηκε και δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα δάκρυά του.

Το ντοκιμαντέρ «The Carter Effect» εξηγεί αναλυτικά την προσφορά του «Vinsanity» στην πόλη και την ομάδα των Raptors. Το μέγεθός της είναι τεράστιο και έφτασε να αλλάξει όλη την φυσιογνωμία του NBA. Ο Carter σήμερα στα 41 του τιμά ακόμα το μπάσκετ, αφού πριν από μια εβδομάδα ανακοινώθηκε από τους Atlanta Hawks. Και το μπάσκετ θα τον τιμήσει δεόντως, όταν πια αποσυρθεί...

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

2+1 δημοσιογράφοι που τιμωρήθηκαν για fake news

Πρόσωπα 08.05.2024
Τι κάνουν σήμερα;

Η βασίλισσα των Ληστών και το άδοξο τέλος της

Πρόσωπα 08.05.2024
Έκανε παντού εχθρούς και είχε μια πολυτάραχη ζωή

Ο Έλληνας που έκανε το καπέλο μόδα παγκοσμίως

Ιστορικά 08.05.2024
Χαμός και εκτός συνόρων

Γάμοι χωρισμού: Το κοινωνικό φαινόμενο της Ιαπωνίας που εξαπλώνεται

Stories 08.05.2024
Πόσο βιώσιμη είναι μια τέτοια λύση; Οι Ιάπωνες θα σου πουν

Σε αυτή την πόλη, οι άνθρωποι ζουν κάτω από τη γη εξαιτίας της ζέστης

Stories 08.05.2024
Η πόλη στην οποία το 60% του πληθυσμού ζει υπόγεια

Tα παμφορεία της Αθήνας: Τα πρώτα λεωφορεία που τα έσερναν άλογα

Ιστορικά Χτες
Όταν η συγκοινωνία γινόταν με εξαντλημένα ζώα

Με τι ασχολείται η εταιρεία σου; 5 απίθανες περιπτώσεις χιλιάδων δολαρίων

Νέα Εποχή Χτες
5 startups που δεν θα πιστέψετε το πεδίο στο οποίο εργάστηκαν

Πώς μια ακτιβίστρια κατέληξε σε μια διαφήμιση καλλυντικών, δεκαετίες μετά τον θάνατό της

Πρόσωπα Χτες
Η Julia Howe ήταν υπέρμαχος της κατάργησης της δουλείας, υποστηρικτής του δικαιώματος ψήφου των γυναικών και ιδρυτικό μέλος πολλών οργανώσεων για τα δικαιώματα των γυναικών

Γιατί έχουμε τόσα αγάλματα με σπασμένες μύτες;

Ιστορικά Χτες
Mια ερώτηση που είναι πολύ συχνή στο Google