E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τι απέγιναν οι Ολμέκοι; Τo μυστήριο της εξαφάνισης ενός πολιτισμού

Γιατί εξαφανίστηκαν

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 8/5/2024 | 00:26

Τι απέγιναν οι Ολμέκοι; Τo μυστήριο της εξαφάνισης ενός πολιτισμού

Οι Ολμέκοι ήταν ο πρώτος μεγάλος μεσοαμερικανικός πολιτισμός και ο πολιτισμός τους ήταν τόσο πλούσιος όσο παράξενος και ασυνήθιστος.

Μας άφησαν πολλά αγάλματα που υπάρχουν σήμερα, και η εξέχουσα θέση τους διήρκεσε από το 1200 έως το 400 π.Χ., με μια κοινωνία βασισμένη σε ιερές θρησκευτικές πρακτικές για τις οποίες έχτισαν ναούς σαν πυραμίδες. Όπως και οι Πολυνησιακοί κάτοικοι του νησιού του Πάσχα, σκάλισαν επίσης τεράστια πέτρινα κεφάλια, μερικά από αυτά ύψους 3 μέτρων!

Παρά τη σχετικά σύντομη ύπαρξή τους ως πολιτισμός, οι Ολμέκοι άφησαν ανεξίτηλο σημάδι στην ανάπτυξη του μεσοαμερικανικού πολιτισμού και πολιτισμού.

Μια από τις πιο αξιοσημείωτες συνεισφορές των Ολμέκων ήταν η ίδρυση της πρώτης πολύπλοκης κοινωνίας στη Μεσοαμερική. Έφτιαξαν εντυπωσιακές πόλεις με περίτεχνες αρχιτεκτονικές δομές, συμπεριλαμβανομένων τεράστιων πέτρινων πλατφορμών, τελετουργικών κέντρων και πυραμίδων.

Μεταξύ των πιο διάσημων επιτευγμάτων τους είναι τα κολοσσιαία πέτρινα κεφάλια που βρέθηκαν σε τοποθεσίες όπως η La Venta και το San Lorenzo. Αυτά τα μνημειώδη γλυπτά, σκαλισμένα από ογκόλιθους από βασάλτη, πιστοποιούν την προηγμένη δεξιοτεχνία και την καλλιτεχνική ικανότητα των Ολμέκων.

Οι Ολμέκοι έκαναν επίσης σημαντικά βήματα στη γεωργία, κατακτώντας τεχνικές όπως η γεωργία κοπής και καύσης και δημιουργώντας ένα εξελιγμένο δίκτυο εμπορικών οδών που διευκόλυνε την ανταλλαγή αγαθών σε όλη τη Μεσοαμερική.

Επιπλέον, οι Ολμέκοι έθεσαν τις βάσεις για πολλές πτυχές του μεσοαμερικανικού πολιτισμού που θα διαρκέσουν για αιώνες. Ανέπτυξαν ένα περίπλοκο σύστημα θρησκευτικών πεποιθήσεων που επικεντρωνόταν γύρω από θεότητες όπως ο Θεός του καλαμποκιού και το φτερωτό φίδι!  που αργότερα επηρέασαν τη μυθολογία των μεταγενέστερων μεσοαμερικανικών πολιτισμών, συμπεριλαμβανομένων των Μάγια και των Αζτέκων.

Παρά τη σημαντική συνεισφορά τους, η παρακμή και η τελική εξαφάνιση του πολιτισμού των Ολμέκων παραμένουν καλυμμένα με μυστήριο.

Οι μελετητές έχουν προτείνει διάφορες θεωρίες για να εξηγήσουν την πτώση τους, που κυμαίνονται από περιβαλλοντικούς παράγοντες έως πολιτικές αναταραχές και εξωτερική εισβολή.

Μια επικρατούσα υπόθεση προτείνει ότι η περιβαλλοντική υποβάθμιση, ιδιαίτερα η διάβρωση του εδάφους και η εξάντληση των φυσικών πόρων, έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην παρακμή της κοινωνίας των Ολμέκων. Η αποψίλωση των δασών, η εντατική γεωργία και οι μη βιώσιμες πρακτικές χρήσης γης μπορεί να έχουν οδηγήσει σε οικολογική κατάρρευση, επιδεινώνοντας τις κοινωνικές εντάσεις και συμβάλλοντας στην εγκατάλειψη των πόλεων τους. Πού πήγαν; 

Aπορροφήθηκαν ή κατακτήθηκαν από γειτονικούς πολιτισμούς, όπως οι Ζαποτέκοι ή οι Μάγια. Τα στοιχεία πολέμου και συγκρούσεων στους αρχαιολογικούς χώρους τους υποστηρίζουν την ιδέα ότι οι εξωτερικές πιέσεις μπορεί να έχουν επιταχύνει την κατάρρευσή τους. Ωστόσο, οι ακριβείς συνθήκες της εξαφάνισής τους παραμένουν εικασίες.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Νέα Εποχή: Oι τεχνολογικές εξελίξεις του 2024 μας φέρνουν στο μέλλον

Νέα Εποχή 19.05.2024
Kαινοτομίες που φέρνουν επανάσταση στον τρόπο ζωής, εργασίας και αλληλεπίδρασης γενικότερα

Γιατί η πριγκίπισσα Σοφία παντρεύτηκε 3 φορές τον Δον Χουάν Κάρλος

Ιστορικά 19.05.2024
Σπάνια στιγμιότυπα από την τελετή

3 παράξενες θεωρίες συνωμοσίας για την Taylor Swift

Stories 19.05.2024
Η μια πιο παράξενη από την άλλη

O Bασιλιάς που έβαζε τους σκλάβους του να αλειφτούν με μέλι

Ιστορικά 19.05.2024
Ήταν 6 ετών όταν έκατσε στο θρόνο

Το πρώτο εστιατόριο της Ελλάδας

Stories 19.05.2024
Οι πελάτες του είχαν να κάνουν με ένα παράξενο τελετουργικό στο σερβίρισμα.

Φτηνά, χωρίς απαιτήσεις, πειθήνια: Tα νέα είδωλα της μουσικής είναι ΑΙ

Νέα Εποχή 19.05.2024
Ζώντας στην εποχή των ΑΙ καλλιτεχνών

Η τρομακτική ιστορία πίσω από το πιο διάσημο άλυτο έγκλημα της Γερμανίας

Ιστορικά Χτες
Η δολοφονία μιας ολόκληρης οικογένειας παραμένει μυστήριο

H χορευτική φιγούρα που τραυματίζει τα παιδιά

Stories Χτες
Η κύρια αιτία σοβαρών τραυματισμών της σπονδυλικής στήλης στα παιδιά της Κίνας

Γιατί ένας τύπος στο Αιντάχο, αποφάσισε να ρίξει από αεροπλάνο 76 κάστορες μέσα σε κουτιά

Ιστορικά Χτες
Τι ακριβώς συνέβη σε μια μικρή πόλη της Αμερικής

Tα παμφορεία της Αθήνας: Τα πρώτα λεωφορεία που τα έσερναν άλογα

Ιστορικά Χτες
Όταν η συγκοινωνία γινόταν με εξαντλημένα ζώα

10 φωτογραφίες που κυριολεκτικά «έγραψαν ιστορία»

Ωραίες Εικόνες Χτες
Συνέβαλαν στην εξέλιξη μας