E-Daily

Γέμισε δελφίνια ο Βόσπορος μετά την καραντίνα της Κωνσταντινούπολης

Στο Σαράι Μπουρνού ένα κοπάδι δελφίνια εθεάθη να κολυμπάει

Δημοσίευση 26/4/2020 | 20:36

Ο εγκλεισμός που επιβλήθηκε από τους φορείς υγείας και τις κυβερνήσεις για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κοροναϊού, φαίνεται πως έκανε καλό στους πληθυσμούς των ζώων και των θηλαστικών.

Ένα από τα παραδείγματα, η Κωνσταντινούπολη, όπου τα δελφίνια του Βοσπόρου θα πρέπει να… αισθάνονται πολύ τυχερά, καθώς στο στενό που χωρίζει την Ευρώπη από την Ασία πλέουν πολύ λιγότερα πλοία, ενώ όλο και λιγότεροι είναι οι ψαράδες στην περιοχή.

Η τουρκική μεγαλούπολη των 16 εκατομμυρίων κατοίκων βρίσκεται σε lockdown από την Πέμπτη και μέχρι σήμερα τα μεσάνυχτα, μετά τα δύο προηγούμενα Σαββατοκύριακα που είχαν ήδη επιβληθεί περιοριστικά μέτρα στην Κωνσταντινούπολη με διαταγή της κυβέρνησης.

Η επιδημία έχει σκοτώσει περισσότερους από 2.700 ανθρώπους στην Τουρκία.

Ο Βόσπορος, μια στενή υδάτινη οδός που συνδέει τη Μεσόγειο με τη Μαύρη Θάλασσα περνώντας από το κέντρο της Κωνσταντινούπολης, έχει πλάτος μικρότερο των τριών χιλιομέτρων και είναι συνήθως πολυσύχναστος.

Με τον εγκλεισμό όμως η κυκλοφορία είναι αραιή και τα ψάρια περισσότερα, πράγμα που προσελκύει τα δελφίνια πιο κοντά στις όχθες, προς μεγάλη χαρά των κατοίκων.

Στο Σαράι Μπουρνού, που χωρίζει τον Κεράτιο από τη θάλασσα του Μαρμαρά, ένα κοπάδι δελφίνια εθεάθη να κολυμπάει ενώ από πάνω πετούσαν πλήθος γλάροι, προς ακόμη μεγαλύτερη χαρά των φωτογράφων.

«Η μείωση της κυκλοφορίας πλοίων και ανθρώπων στον Βόσπορο έχει σημαντικό αντίκτυπο», υπογραμμίζει ο Ερόλ Ορκτσού, πρόεδρος της ένωσης ερασιτεχνών ψαράδων της Κωνσταντινούπολης. «Τα ζώα, θαλάσσια και χερσαία, απαλλάχθηκαν από την ανθρώπινη παρουσία. Και αυτό επιτρέπει στα δελφίνια να πλησιάζουν πιο κοντά στην όχθη».

Πριν από την πανδημία, εκατοντάδες ψαράδες παρατάσσονταν κάθε μέρα στις όχθες του Βοσπόρου. Τώρα είναι σχεδόν έρημες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ο Αργεντίνος σπίκερ που έγινε viral: Ξέσπασε μετά το 2‑1 του Μαρτίνεζ και φώναζε «αυτό είναι η Αργεντινή»

E-Daily 3.Left 16.07.2026
Ο Πάμπλο Γκιράλτ έγινε διάσημος μετά το ξέσπασμα και τα... γαλλικά στην πρώτη από τις μεγάλες ανατροπές της Αργεντινής στο Μουντιάλ κόντρα στην Αίγυπτο

Ποια ήταν η τελευταία επιθυμία της Μάρως Κοντού που ραγίζει καρδιές

E-Daily 3.Left 16.07.2026
Η κηδεία της αγαπημένης ηθοποιού θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 17 Ιουλίου στο Α` Νεκροταφείο Αθηνών

Carré Otis και Mickey Rourke: Ο έρωτας που μετατράπηκε σε εφιάλτη

E-Daily 3.Left 16.07.2026
Η παγίδα πίσω από το πάθος της

Η Ευγενία Σαμαρά ταξίδεψε στο Κιργιστάν ‑ Δείτε τις εικόνες από την περιπέτειά της

E-Daily 3.Left Χτες
Η ηθοποιός μοιράστηκε με τους followers της πώς πέρασε την πρώτη της μέρα στη χώρα

Μάρω Κοντού: Η συγκινητική ανάρτηση του Πασχάλη Τσαρούχα ‑ «Θα κοιτάξουμε τον ουρανό και θα είσαι εκεί»

E-Daily 3.Left Χτες
«Δε λέμε αντίο» έγραψε ο Πασχάλης Τσαρούχας για τη Μάρω Κοντού

Αρκούδα ύποπτη για 14 διαρρήξεις μέσα σε δυο εβδομάδες

E-Daily 3.Left Χτες
Οι αρχές στην πόλη Σιζουκουίσι αναζητούν μια ασιατική μαύρη αρκούδα που εισέβαλε σε σπίτια και καταστήματα, αδειάζοντας ψυγεία και κλέβοντας τρόφιμα.

Η Εύη Αδάμ έκανε σπάνια εμφάνιση στη Μύκονο με την κόρη της – Δείτε πόσο μοιάζουν

E-Daily 3.Left Χτες
Η Εύη Αδάμ και η 23χρονη κόρη της Δανάη Λιβιεράτου τράβηξαν όλα τα βλέμματα στο κοσμοπολίτικο νησί.

Η Μάγκι Τζίλενχαλ ανέβασε φωτογραφίες από τις διακοπές της στην Κέρκυρα

E-Daily 3.Left Χτες
Η ηθοποιός δημοσίευσε στιγμιότυπα και από την παραμονή της στην Αθήνα - «Κολύμπι στη θάλασσα, Ναός του Ποσειδώνα, ντομάτες, σουβλάκι και το πιο εκπληκτικό κρητικό μέλι», έγραψε

Σάκης Ρουβάς: Σκίστηκε ξανά το παντελόνι του την ώρα που τραγουδούσε, δείτε βίντεο

E-Daily 3.Left Χτες
Παρά το σκίσιμο σε δύο σημεία του παντελονιού του, ο καλλιτέχνης συνέχισε κανονικά το πρόγραμμά του

Γιώργος Κωνσταντίνου για την απώλεια της Μάρω Κοντού: «Αντίο Ελενίτσα μου, άλλα είχαμε συμφωνήσει»

E-Daily 3.Left Χτες
Ο συμπρωταγωνιστής της Μάρως Κοντού, Γιώργος Κωνσταντίνου, λέει «αντίο» στην ηθοποιό μέσα από μία ανάρτηση που πραγματοποίησε στο Instagram. Στη λεζάντα

Η ανάρτηση της Αντζελας Γκερέκου για τη Μάρω Κοντού ‑ το τρυφερό αντίο που τους συγκίνησε όλους

E-Daily 3.Left Χτες
Η Αντζελα Γκερέκου αποχαιρέτησε τη Μάρω Κοντού με μια συγκινητική ανάρτηση στο Instagram και μια κοινή φωτογραφία από τα γυρίσματα της «Γης της Ελιάς».

Μάρω Κοντού: Τι της είπε ο Χορν για τη μύτη της και πώς της άλλαξε τη ζωή

E-Daily 3.Left Χτες
Η θρυλική ηθοποιός αποκάλυψε σε παλιότερη συνέντευξή της πώς γνωρίστηκε με τον Δημήτρη Χορν και τον λόγο που τελικά αποφάσισε να υποβληθεί σε επέμβαση ρινοπλαστικής.