E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ο έρωτας στα χρόνια του πολέμου του 1940

Ερωτικές επιστολές από το μέτωπο

Δημοσίευση 28/10/2016 | 00:08

Ο έρωτας στα χρόνια του πολέμου του 1940

Η φρίκη του πολέμου, τα χιλιάδες θύματα από τις βόμβες, το κρύο, την πείνα δεν εμπόδισε τους ανθρώπους της εποχής να συνεχίσουν να ερωτεύονται.

Μια αληθινή ιστορία της εποχής, που δείχνει το μεγαλείο του έρωτα, που δεν τρομάζει μπροστά στα όπλα και τον εχθρό.

Πρωταγωνιστές της ιστορίας, ο Γιάννης Χαλκουτσάκης που ήταν ερωτευμένος με τη Τιτίκα. Ο Γιάννης κλήθηκε να πολεμήσει στα βουνά της Ηπείρου, η Τιτίκα έμεινε έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού της πως δεν θα τον ξαναδεί. Και όμως αυτός ο έρωτας κράτησε μέσω από την αλληλογραφία που διατηρούσαν κατα τη διάρκεια του πολέμου, και κατέληξε σε μια ευτυχισμένη οικογένεια.

Η Ελένη Χαλκουτσάκη, η οποία είναι αρχιτέκτονας και ζει σε Αθήνα και Τήνο, έδωσε στη δημοσιότητα τις επιστολές που αντάλλασαν οι γονείς της. Την ευχαριστούμε γιατί πρόκειται για σπάνιο αρχείο.

Η Τιτίκα έγραφε:

«Θα ανοίξω το πρωί το παράθυρο κι όπως θα μου μυρίσει το μικρό δεντράκι της αυλής, θα φέρω μπροστά μου την εικόνα σου, γλυκιά μου αγάπη και θα πω πως η άνοιξη για μας ξαναγύρισε. Καληνύχτα αγαπημένε μου...».

Στις 22 Νοεμβρίου του 1942, σε στιγμές απελπισίας, θλίψης και αθέλητης απραξίας ο Γιάννης συνέχιζε να γράφει ερωτικά γράμματα στην αγαπημένη του Τιτίκα:

"...εν τω μεταξύ βράδιαζε. Άναψα το τζάκι (τώρα τελευταία έκαμα και τζάκι στο σπιτάκι ΜΑΣ) ξάπλωσα σε μια πολυθρόνα και σου αφιέρωσα δυοολόκληρες ώρες σκέψης και προσήλωσης. Κρατούσα τη φωτογραφία σου, σε κυτούσα και σου μιλούσα. Δεν είναι δυνατόν, κάτι θάνοιωσες χθες Σάββατο 6-9 το βράδυ. Κάποιο ψυχικό φαινόμενο θα σούφερε τον παλμό της αγάπης μου. Μέσα από το παίξιμο της φλόγας, όπως την κυτούσα, σχημάτισα την μορφή σου. Δυό μάτια, τα μάτια σου, πότε-πότε με κύταζαν γλυκά και παραπονεμένα. Το παράπονο του χωρισμού. Το ξέρω, Τιτίκα μου, το έχω χορτάσει πιό αυτό το πικρό παράπονο. Δεν είναι η πρώτη φορά. Ούτε και η δεύτερη. Είναι όμως η τελευταία. Λίγος καιρός ακόμη μας μένει, λίγοι μήνες. Και έπειτα πιά θα ενωθούμε για πάντα. Προετοιμάζω ψυχικά τον εαυτό μου για την ανύψωση. Νοιώθω την αγιότητα της στιγμής που δυό υπάρξεις πλασμένες για να ζήσουν μαζί θα ανεβούν στον Παράδεισο της αγάπης των. Θάναι μεγάλη, Τιτίκα μου, απέραντα μεγάλη η στιγμή εκείνη, η αγία που τίποτα δεν μπορεί να την περιγράψει. Όσα κι' άν διάβασα, και διαβάζω πολύ τώρα τελευταία, σε κανένα στίχο, σελίδα ή βιβλίο δεν βρήκα την περιγραφή που της αξίζει...»

Όταν ο έρωτας ανθεί ανάμεσα στις σφαίρες, μήπως να το ξανασκεφτούμε που δεν του δίνουμε τόση αξία πια;

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Tα πιο όμορφα βιβλιοπωλεία στον κόσμο: Πού βρίσκεται το νούμερο 1

Αρχιτεκτονική 27.12.2025
Aποδεικνύει πως ένα βιβλίο και μια κούπα καφέ μπορούν να φτιάξουν τον πιο όμορφο κόσμο - αρκεί να βρεθείς στο σωστό μέρος

ΗΠΑ: Σβήνουν τα δικαιώματα των γυναικών από τις αναφορές ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Stories 27.12.2025
Η σιωπηλή διαγραφή που αλλάζει τα πάντα: Τι κρύβει η νέα έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Το μικρότερο κράτος της Ευρώπης με μεγάλες φιλοδοξίες: Τι είναι το Βέρντις που ίδρυσε ένας 20χρονος;

Stories 27.12.2025
Μπορεί να μοιάζει με σενάριο ταινίας, όμως το Βέρντις είναι μια πραγματική μικροχώρα

Το χωριό–φάντασμα που αναδύεται μια φορά τον χρόνο κάτω από τη λίμνη

Περιβάλλον 27.12.2025
Πέτρινα ερείπια, στοιχειωμένοι δρόμοι και ψίθυροι κάτω απ’ το νερό – το χωριό που επιστρέφει σαν φάντασμα κάθε καλοκαίρι!

Διατροφή: Τρώγαμε καλύτερα τη δεκαετία του ’80;

Stories 27.12.2025
Η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση...

Το καταφύγιο που χτίστηκε κάτω από τον πάγο υπό τον φόβο του Γ` Παγκοσμίου Πολέμου

Ιστορικά 27.12.2025
Ένα τεράστιο πρότζεκτ που δεν ολοκληρώθηκε

Tο μοναδικό εργαστήριο κατασκευής στολιδιών στην Ελλάδα


ΡΕΠΟΡΤΑΖ Xmas 27.12.2025
Και είναι όπως το φανταζόμασταν

Η Παναγιώτα Διαμάντη από τη Φουρνά Ευρυτανίας στους 50 κορυφαίους εκπαιδευτικούς παγκοσμίως<

Πρόσωπα Χτες
>Η δασκάλα που «ανέστησε» ένα σχολείο στο χωριό Φουρνά υποψήφια για το Global Teacher Prize 2025

5 φυλακές που αν μπεις είναι σαν να καταδικάστηκες σε θάνατο

Stories Χτες
Σε ορισμένα σωφρονιστικά ιδρύματα ανά τον κόσμο, η τιμωρία ξεπερνά κατά πολύ τον εγκλεισμό

Γιατί ένας Ρώσος κατέληξε στη φυλακή λόγω του Αγίου Γεωργίου

Stories Χτες
Το περιστατικό συνέβη τον Μάιο του 2024, αλλά τώρα έγινε γνωστό ευρέως