E-Daily

Μια εκκλησία χωρίς... σκεπή στο Αιγαίο!

Είναι μοναδική στον κόσμο και χτίστηκε από μοναχούς για να προσεύχονται

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 6/7/2015 | 14:29

Στην κορυφή ενός βουνού της Λήμνου βρίσκεται ένα εκκλησάκι με μοναδική αρχιτεκτονική, μιας και έχει κατασκευαστεί χωρίς σκεπή, ενώ είναι χτισμένο στην είσοδο μιας σπηλιάς.

Το όνομά του είναι «Παναγιά η Κακαβιώτισσα», μιας και το βουνό που βρίσκεται το ξωκλήσι ονομάζεται Κάκαβο και είναι κοντά στο χωριό Ζεματά, μόλις 4 χλμ από το λιμάνι της Μύρινας.

Το χτίσιμό του χρονολογείται γύρω στο 1300, από κάποιους ερημίτες μοναχούς που επέλεξαν να ασκητέψουν στην περιοχή, ενώ μέχρι σήμερα αποτελεί ένα σημείο ηρεμίας και εκπληκτικής αισθητικής.

Το 1305 το ξεχωριστό εκκλησάκι πέρασε στην ιδιοκτησία της μονής Μεγίστης Λαύρας, όταν κάποιοι μοναχοί από εκεί εγκαταστάθηκαν στο σημείο, ώστε να το προστατέψουν από τις επιδρομές των Τούρκων. Κάτω από τη σπηλιά οι ασκητές έκτισαν τον ναό, ώστε οι μοναχοί να τελούν τις λειτουργίες τους.

Σύμφωνα με τον μύθο, σιγά σιγά οι μοναχοί έφευγαν από τη ζωή και τελικά απέμεινε ένας, ο οποίος πήγε στο ¶γιο Όρος, όμως πριν φύγει άφησε έναν Λημνιό, ο οποίος είχε εκεί κοντά την μάντρα του, υπεύθυνο για την εικόνα της Παναγιάς, το «Ρόδον το αμάραντον».

Ο μοναχός ζήτησε από τον βοσκό να τοποθετεί στον ναό την εικόνα κάθε Λαμπροτρίτη, για να λειτουργείται, και στη συνέχεια μπήκε στη θάλασσα, άνοιξε το ράσο του, που μετατράπηκε σε βάρκα, και έφυγε για το ¶γιο Όρος.

Έκτοτε το ξωκλήσι δεν φιλοξένησε άλλους μοναχούς, ενώ αποτελεί πλέον ένα αξιοθέατο, το οποίο τελεί λειτουργίες μόνο μια φορά τον χρόνο, κάθε Τρίτη μετά το Πάσχα. Εκεί μεταφέρεται και η εικόνα της Παναγίας της Κακαβιώτισσας, που φυλά η οικογένεια Μουμτζή, της οποίας μέλος ήταν και ο βοσκός της λαϊκής παράδοσης.

Η πρόσβαση στον ναό γίνεται μέσα από ένα μονοπάτι που οδηγεί στην κορυφή του Κάκαβου και μέσα σε 15 λεπτά μπορείτε να ανέβετε τα 1.300 μέτρα του και να αντικρίσετε την εξαιρετική θέα προς τον κόλπο του Μούδρου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ο Γιώργος Λάγιος μάς αποκάλυψε άβολες αλήθειες για την απιστία, το ποpνό και τις σχέσεις

Rec Mode Προχτές
Μιλήσαμε με τον γνωστό ψυχολόγο για όλα - την πορεία του, τις σχέσεις των ανθρώπων αλλά και την ανάγκη όλων να μάθουν την αλήθεια

Μαρίνα Σπανού, έχεις ερωτευτεί ποτέ και το μετάνιωσες;

Διλήμματα 12.07.2025
Η αγαπημένη τραγουδοποιός απαντά σε Ε-Daily Διλήμματα

Σταθερή αξία οι Βαλκάνιοι στην Πιερία: Οδικός τουρισμός, GPS και... ταπεράκια


ΡΕΠΟΡΤΑΖ Focus On 11.07.2025
Ο Θεόδωρος Καραγκούνης, Hotel General Manager στην Πιερία αναλύει σχετικά με τον φετινό τουρισμό της περιοχής

Τουριστική «καταστροφή» στη Σαντορίνη: «Ο Μάιος ήταν απελπιστικά κακός»


ΡΕΠΟΡΤΑΖ Focus On 04.07.2025
Τι λέει ο κύριος Γιώργος Τσολακάκης συνιδιοκτήτης της Aqua Vista Hotels για τη φετινή τουριστική σεζόν της Σαντορίνης

Βαλκάνιοι τουρίστες: «Φαγητά σε ταπεράκια και γεμάτα αμάξια» ‑ Η νέα πραγματικότητα στα νησιά


ΡΕΠΟΡΤΑΖ Focus On 04.07.2025
Η Αγγελική Παρασχά, restaurant manager σε γνωστό κατάστημα στη Λευκάδα, μας δίνει μια σαφή εικόνα της κατάστασης:

Πόσοι πιστεύουν στη μετά θάνατον ζωή; Πως φαντάζονται τη κόλαση;

Μπες στο Πλάνο 21.06.2025
Τι λένε για τη Δευτέρα Παρουσία και τις αμαρτίες τους;

Νεφέλη Φασούλη τι δεν ξέρουμε για σένα;

Διλήμματα 19.06.2025
Η αγαπημένη τραγουδίστρια απαντά στα τρελά μας Διλήμματα

H Ελεωνόρα Ζουγανέλη το τερμάτισε: Απάντησε σε ερωτήσεις που δεν φαντάζεσαι

Διλήμματα 06.06.2025
Η αγαπημένη τραγουδίστρια απαντά σε όλα!

Προίκα, Νόμος «4000», σχολική ποδιά: Tι από όλα αυτά θέλει να επιστρέψει ο κόσμος;

Μπες στο Πλάνο 04.06.2025
Ποιες από τις πρακτικές του παρελθόντος θέλει ο κόσμος να επιστρέψουν;

Η πιο βάναυση φυλακή που έχετε ακούσει ποτέ

FYI 01.06.2025
Κάποιοι ιστορικοί αμφισβητούν την ύπαρξή της

Αλήθειες και μύθοι για τα τατουάζ ‑ Τι απαντούν 3 ειδικοί


ΡΕΠΟΡΤΑΖ Focus On 30.05.2025
Όλα όσα θέλατε να ρωτήσετε για τα τατουάζ – τώρα απαντώνται από τους ειδικούς!