E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ο κανόνας του ποδοσφαίρου που ισχύει μόνο στα Νησιά Φερόε

Οι άνθρωποι αναγκάστηκαν να τον εφαρμόσουν

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 25/1/2023 | 00:04

Ο κανόνας του ποδοσφαίρου που ισχύει μόνο στα Νησιά Φερόε
@ritebook.in

Πριν πούμε την ποδοσφαιρική ιστορία, ας κάνουμε ένα μάθημα γεωγραφίας. Τα Νησιά Φερόε είναι ένα σύμπλεγμα νησιών στον βόρειο Ατλαντικό ωκεανό και είναι μια αυτόνομη περιοχή που ανήκει στο βασίλειο της Δανίας. Έχουν έκταση 1.399 τετραγωνικά χιλιόμετρα και οι κάτοικοι τους φτάνουν τους 54.000.

Η πιο κοντινή τους χώρα είναι η Σκωτία και βρίσκονται σχεδόν ακριβώς σε ίση απόσταση από τη Νορβηγία και την Ισλανδία. Οι κάτοικοι μιλούν φεροϊκά αλλά και δανέζικα. Είναι αυτόνομη από το 1948 και ελέγχει σχεδόν όλους τους τομείς, εκτός από την άμυνα, τη δικαιοσύνη, τις διεθνείς σχέσεις και το νόμισμα, τα οποία υπάγονται στη Δανία. Περίπου 300 ημέρες το χρόνο βρέχει, το κρύο είναι πολύ και οι άνεμοι ακόμα περισσότεροι.

Οι περισσότεροι από εσάς θα τα γνωρίζετε από την ομάδα ποδοσφαίρου. Θα τα μάθατε ακόμα καλύτερα όταν κέρδισαν δυο φορές την εθνική μας ομάδα, την πρώτη στην έδρα τους με 2-1 και τη δεύτερη, 8 μήνες αργότερα, στην Ελλάδα με 1-0.

Οι κάτοικοι των νησιών αγαπούν το ποδόσφαιρο και οι δουλειά που έχουν επιδείξει πάνω σε αυτό, έχει τραβήξει και ξένους παίκτες στο εγχώριο πρωτάθλημα. Η εθνική ομάδα της χώρας βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο No. 123 της παγκόσμιας κατάταξης, ενώ είχε φτάσει και ακόμα ψηλότερα στο παρελθόν.

Ωστόσο, όπως έχουν αναφέρει οι παίκτες που αγωνίζονται εκεί, το πρόβλημα όταν παίζουν δεν είναι ούτε η βροχή ούτε το κρύο. Αλλά οι πάρα πολύ ισχυροί άνεμοι του Ατλαντικού, με ορισμένα από τα γήπεδα να είναι δίπλα στη θάλασσα. Οι άνεμοι είναι τόσο ισχυροί που η ομοσπονδία της χώρας, έχει υιοθετήσει έναν κανόνα στο ποδόσφαιρο, που μάλλον δεν ισχύει πουθενά αλλού.

Αν μια ομάδα κερδίσει ένα κόρνερ, ένα φάουλ ή ακόμα και ένα πέναλτι, επιτρέπεται σε έναν παίκτη να κρατά την μπάλα με το χέρι, μέχρι να την κλοτσήσει ο συμπαίκτης του. Γιατί πολλές φορές είναι αδύνατο να την κρατήσεις ακίνητη. Ωστόσο, αυτός ο κανόνας ευτυχώς δεν προκύπτει και πάρα πολύ συχνά, με τους προπονητές προς τιμήν τους, να μην σχεδιάζουν ειδικές τακτικές και «κομπίνες» μέσα από τέτοιες φάσεις.

Η αλήθεια είναι ότι όση ώρα γράφω αυτές τις γραμμές, μου έχει δημιουργηθεί η επιθυμία, όχι μόνο να επισκεφθώ κάποια στιγμή τα Νησιά Φερόε, αλλά και να παρακολουθήσω έναν ποδοσφαιρικό αγώνα, για να δω πως εκτελείται ακριβώς μια τέτοια φάση.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το αίμα του Χίτλερ μιλά: Τι έδειξαν τα ευρήματα για τα γεννητικά του όργανα και την ψυχική του υγεία

Stories 14.11.2025
Τι αποκάλυψε τελικά το DNA του Χίτλερ; Οι επιστήμονες φέρνουν στο φως το μυστικό που έκρυβε μια ζωή

Πώς ένα νησί της Καραϊβικής έγινε «χρυσωρυχείο» χωρίς να κάνει κάτι

Stories 14.11.2025
Για όλα φταίει η τεχνητή νοημοσύνη

Πώς ο Jeremy Irons έσωσε και αναστήλωσε ένα κάστρο του 15ου αιώνα στην Ιρλανδία

Αρχιτεκτονική 14.11.2025
Ξεκίνησε ένα φιλόδοξο έργο αποκατάστασης που διήρκεσε αρκετά χρόνια

Το βρώσιμο αλάτι της Σουηδίας: όταν η οικολογία συναντά την τεχνολογία στους παγωμένους δρόμους

Νέα Εποχή 14.11.2025
Μια νέα, βιώσιμη λύση προστατεύει τα πουλιά από αφυδάτωση, με ερωτήματα όμως για τις επιπτώσεις στα υδρόβια οικοσυστήματα

Το νέο ψηφιακό φαινόμενο: Oι άνθρωποι κάνουν σχέση με το ΑΙ Chatbot τους

Νέα Εποχή 14.11.2025
Ένα φαινόμενο που δεν είναι πια επιστημονική φαντασία

Η γυναίκα που άλλαξε για πάντα τη μουσική ‑ η σταρ του rock `n` roll που «αντέγραψε» ο Elvis

Πρόσωπα Χτες
Η απίστευτη ιστορία της μαύρης κιθαρίστριας που ενέπνευσε τον Elvis, τον Chuck Berry και όλο το ροκ όπως το ξέρουμε σήμερα

Το τέλος της Teen Vogue και τι σημαίνει για τα ανεξάρτητα media

Stories Χτες
Teen Vogue: Από τη μόδα στην πολιτική και πίσω στην εταιρική σιωπή

Απίστευτο αλλά αληθινό! Η χώρα που άνοιξε το 1ο σούπερ μάρκετ όπου όλα είναι δωρεάν – Δείτε πώς λειτουργεί!

Νέα Εποχή Χτες
Μια επανάσταση στην κοινωνική αλληλεγγύη: Το σούπερ μάρκετ όπου η αξιοπρέπεια επιστρέφει και το ταμείο… μένει άδειο!