E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ο λόγος που το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου της Ευρώπης μένει αναξιοποίητο

Θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως όπλο απέναντι στην ενεργειακή κρίση

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 6/10/2022 | 12:50

Ο λόγος που το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου της Ευρώπης μένει αναξιοποίητο

Βρίσκεται στην καρδιά της Ευρώπης. Το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου της Γηραιάς Ηπείρου, υπάρχει κάτω από τους βάλτους της Ολλανδίας. Όπως αναφέρει το Bloomberg, το Groningen έχει αρκετή ποσότητα ώστε να αντικαταστήσει ακόμα και φέτος τον χειμώνα, ένα μεγάλο μέρος από το φυσικό αέριο που η Γερμανία εισήγαγε από τη Ρωσία.

Ωστόσο, το κοίτασμα οδεύει προς κλείσιμο αντί να χρησιμοποιηθεί ως όπλο απέναντι στην ενεργειακή κρίση, με τους Ολλανδούς να αντιστέκονται στις πολλές εκκλήσεις για αύξηση της προσφοράς της, αν και γνωρίζει πολύ καλά, ότι ο χειμώνας που έρχεται θα είναι από τους δυσκολότερους μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Γιατί συμβαίνει όμως κάτι τέτοιο; Οι γεωτρήσεις έχουν οδηγήσει σε αρκετές σεισμικές δονήσεις και οι Ολλανδοί φοβούνται πως οι κάτοικοι της περιοχής θα αντιδράσουν σφόδρα.

Το Groningen είναι ο βασικός πυλώνας των προμηθειών φυσικού αερίου της Ευρώπης από το 1963. Ακόμη και έπειτα από μισό αιώνα, εξακολουθούν να υπάρχουν περίπου 450 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα εξαγώγιμου αερίου σε αποθέματα αξίας περίπου 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων.

Το πιο σημαντικό είναι πως υπάρχουν περιθώρια να αυξηθεί η ποσότητα που αντλείται κατά 50 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα, σύμφωνα με την Shell, μία από τις δύο ενεργειακές επιχειρήσεις που έχουν αναλάβει τη διαχείρισή του.

Η Ρωσία, η οποία αντιπροσώπευε περίπου το ένα τρίτο των εισαγωγών φυσικού αερίου της Ευρώπης πριν από την εισβολή στην Ουκρανία, έχει περιορίσει τις προμήθειες, αντιδρώντας στις ρωσικές κυρώσεις εις βάρος της. Και οι πρόσφατες εξελίξεις σχετικά με τον αγωγό Nord Stream έχουν ουσιαστικά εδραιώσει το μειωμένο επίπεδο ροών προς τη Γερμανία. Η επιπλέον ροή που η Shell εκτιμά ότι θα μπορούσε να τεθεί σχεδόν αμέσως στο δίκτυο θα ήταν υπεραρκετή για να αντικαταστήσει τα 46 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα που εισήγαγε η Γερμανία από τη Ρωσία πέρυσι.

Τι λένε οι κάτοικοι της περιοχής

Οι κάτοικοι της περιοχής τονίζουν πως η ήπειρος θα πρέπει να κοιτάξει προς άλλες πηγές, καθώς φοβούνται μία πιθανή καταστροφή. Ο Βίλνουρ Χόλααρ, 50 ετών, που ζει στην περιοχή εδώ και σχεδόν είκοσι χρόνια, επικρίνει τις αρχές που επί χρόνια αγνοούσαν τις ανησυχίες των κατοίκων. «Όταν αγόρασα αυτό το σπίτι το 2004 ήταν ένα παλάτι» δηλώνει στο Bloomberg, για την κατοικία του που χτίστηκε το 1926 και έχει παράθυρα βιτρό και λεπτομερείς λιθοδομές. Αλλά όπως και χιλιάδες άλλα σπίτια έχει καταστραφεί από τους σεισμούς. Είναι γεμάτο ρωγμές και η πρόσοψή του καταρρέει. «Έχει μετατραπεί σε ερείπιο» λέει χαρακτηριστικά.

Από το 1986 έχουν καταγραφεί εκατοντάδες σεισμικές δονήσεις γύρω από το κοίτασμα Groningen. Ωστόσο οι περισσότερες είναι τόσο μικρές, που δεν γίνονται αντιληπτές. Εξαίρεση αποτέλεσε ένας σεισμός μεγέθους 3,6 της κλίμακας Ρίχτερ το 2012 που προκάλεσε πολλές ζημιές σε κτήρια. Το 2014 η ολλανδική κυβέρνηση επέβαλε σοβαρούς περιορισμούς στην παραγωγή με αποτέλεσμα η προσφορά από αυτό να υποχωρήσει από 54 δισ. κυβικά μέτρα το 2013 σε περίπου 4,5 δισ. κυβικά μέτρα φέτος.

Από τα περίπου 327.000 σπίτια της περιοχής, τουλάχιστον τα 127.000 έχουν υποστεί κάποιου είδους ζημιά από τους σεισμούς. Περισσότερα από 3.300 κτήρια κατεδαφίστηκαν διότι κρίθηκαν ακατάλληλα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Οι ψυχολόγοι σε παρακαλούν: Ξεκίνα να παίρνεις τηλέφωνα, και σταμάτα τα μηνύματα

E-Daily 3.Left 23.05.2026
Μια μικρή συνήθεια που αλλάζει περισσότερα απ’ όσα νομίζουμε

Ο πασίγνωστος πρωταγωνιστής που έγινε ηθοποιός από μια τυχαία αγγελία

E-Daily 3.Left 23.05.2026
Ο μάγκας του ελληνικού σινεμά που λάτρευε τα βιβλία

Αυτή η καθηγήτρια άλλαξε την τιμωρία με πεζοπορίες ‑ και οι μαθητές τη λάτρεψαν

E-Daily 3.Left 23.05.2026
Πώς μια καθηγήτρια στο Μέιν «έστειλε» την πειθαρχία στο βουνό

Μπούργκα και μπάλα: Οι Αφγανές που μετατρέπουν τον πόνο τους σε διαμαρτυρία

E-Daily 3.Left 23.05.2026
«Μας πήραν τα σπορ, όχι το πάθος»: Η συγκλονιστική ιστορία της Νούρα

Η κωφή γυναίκα από την Κρήτη που πήγε σε 89 χώρες του κόσμου

E-Daily 3.Left 23.05.2026
Η Κούλα Σωμαράκη απέδειξε ότι η σιωπή δεν είναι περιορισμός αλλά δύναμη – και έγραψε το δικό της ταξιδιωτικό παραμύθι

Φωτογραφίες από την ιστορία που θα σε καθηλώσουν

E-Daily 3.Left 23.05.2026
Η ιστορία ανθρώπων που δεν ξεχάστηκε

Το νησί που... πρέπει να σπρώχνεται από βάρκες για να ξεκολλήσει από τη στεριά!

E-Daily 3.Left 23.05.2026
Σχεδόν κάθε χρόνο, δεκάδες ντόπιοι ιδιοκτήτες σκαφών συνεργάζονται για να το απομακρύνουν από μια γέφυρα

Τι συμβαίνει όταν πεθαίνουν οι φάλαινες;

E-Daily 3.Left 23.05.2026
Το φαινόμενο που ονομάζεται «whale fall»

Το «Αηδόνι της Ινδίας» που άλλαξε την ιστορία: Η ποιήτρια που έγινε σύμβολο ελευθερίας και γυναικείας δύναμης

Πρόσωπα Χτες
Η Σαροτζίνι Ναϊντού δεν ήταν μόνο μία σπουδαία ποιήτρια, αλλά και μία από τις σημαντικότερες μορφές της ινδικής ανεξαρτησίας και του αγώνα για τα δικαιώματα των γυναικών

Η πρόβλεψη του Έλον Μασκ που ανησυχεί οικονομολόγους και κυβερνήσεις

E-Daily 3.Left Χτες
Η δημογραφική κατάρρευση είναι εδώ

Γιατί οι εκατομμυριούχοι «σφάζονται» για παλιά σκαλοπάτια του Αιφελ

E-Daily 3.Left Χτες
Η σιδερένια σκάλα που έγινε σύμβολο επένδυσης για εκατομμυριούχους συλλέκτες