E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ο λόγος που το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου της Ευρώπης μένει αναξιοποίητο

Θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως όπλο απέναντι στην ενεργειακή κρίση

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 6/10/2022 | 12:50

Ο λόγος που το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου της Ευρώπης μένει αναξιοποίητο

Βρίσκεται στην καρδιά της Ευρώπης. Το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου της Γηραιάς Ηπείρου, υπάρχει κάτω από τους βάλτους της Ολλανδίας. Όπως αναφέρει το Bloomberg, το Groningen έχει αρκετή ποσότητα ώστε να αντικαταστήσει ακόμα και φέτος τον χειμώνα, ένα μεγάλο μέρος από το φυσικό αέριο που η Γερμανία εισήγαγε από τη Ρωσία.

Ωστόσο, το κοίτασμα οδεύει προς κλείσιμο αντί να χρησιμοποιηθεί ως όπλο απέναντι στην ενεργειακή κρίση, με τους Ολλανδούς να αντιστέκονται στις πολλές εκκλήσεις για αύξηση της προσφοράς της, αν και γνωρίζει πολύ καλά, ότι ο χειμώνας που έρχεται θα είναι από τους δυσκολότερους μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Γιατί συμβαίνει όμως κάτι τέτοιο; Οι γεωτρήσεις έχουν οδηγήσει σε αρκετές σεισμικές δονήσεις και οι Ολλανδοί φοβούνται πως οι κάτοικοι της περιοχής θα αντιδράσουν σφόδρα.

Το Groningen είναι ο βασικός πυλώνας των προμηθειών φυσικού αερίου της Ευρώπης από το 1963. Ακόμη και έπειτα από μισό αιώνα, εξακολουθούν να υπάρχουν περίπου 450 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα εξαγώγιμου αερίου σε αποθέματα αξίας περίπου 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων.

Το πιο σημαντικό είναι πως υπάρχουν περιθώρια να αυξηθεί η ποσότητα που αντλείται κατά 50 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα, σύμφωνα με την Shell, μία από τις δύο ενεργειακές επιχειρήσεις που έχουν αναλάβει τη διαχείρισή του.

Η Ρωσία, η οποία αντιπροσώπευε περίπου το ένα τρίτο των εισαγωγών φυσικού αερίου της Ευρώπης πριν από την εισβολή στην Ουκρανία, έχει περιορίσει τις προμήθειες, αντιδρώντας στις ρωσικές κυρώσεις εις βάρος της. Και οι πρόσφατες εξελίξεις σχετικά με τον αγωγό Nord Stream έχουν ουσιαστικά εδραιώσει το μειωμένο επίπεδο ροών προς τη Γερμανία. Η επιπλέον ροή που η Shell εκτιμά ότι θα μπορούσε να τεθεί σχεδόν αμέσως στο δίκτυο θα ήταν υπεραρκετή για να αντικαταστήσει τα 46 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα που εισήγαγε η Γερμανία από τη Ρωσία πέρυσι.

Τι λένε οι κάτοικοι της περιοχής

Οι κάτοικοι της περιοχής τονίζουν πως η ήπειρος θα πρέπει να κοιτάξει προς άλλες πηγές, καθώς φοβούνται μία πιθανή καταστροφή. Ο Βίλνουρ Χόλααρ, 50 ετών, που ζει στην περιοχή εδώ και σχεδόν είκοσι χρόνια, επικρίνει τις αρχές που επί χρόνια αγνοούσαν τις ανησυχίες των κατοίκων. «Όταν αγόρασα αυτό το σπίτι το 2004 ήταν ένα παλάτι» δηλώνει στο Bloomberg, για την κατοικία του που χτίστηκε το 1926 και έχει παράθυρα βιτρό και λεπτομερείς λιθοδομές. Αλλά όπως και χιλιάδες άλλα σπίτια έχει καταστραφεί από τους σεισμούς. Είναι γεμάτο ρωγμές και η πρόσοψή του καταρρέει. «Έχει μετατραπεί σε ερείπιο» λέει χαρακτηριστικά.

Από το 1986 έχουν καταγραφεί εκατοντάδες σεισμικές δονήσεις γύρω από το κοίτασμα Groningen. Ωστόσο οι περισσότερες είναι τόσο μικρές, που δεν γίνονται αντιληπτές. Εξαίρεση αποτέλεσε ένας σεισμός μεγέθους 3,6 της κλίμακας Ρίχτερ το 2012 που προκάλεσε πολλές ζημιές σε κτήρια. Το 2014 η ολλανδική κυβέρνηση επέβαλε σοβαρούς περιορισμούς στην παραγωγή με αποτέλεσμα η προσφορά από αυτό να υποχωρήσει από 54 δισ. κυβικά μέτρα το 2013 σε περίπου 4,5 δισ. κυβικά μέτρα φέτος.

Από τα περίπου 327.000 σπίτια της περιοχής, τουλάχιστον τα 127.000 έχουν υποστεί κάποιου είδους ζημιά από τους σεισμούς. Περισσότερα από 3.300 κτήρια κατεδαφίστηκαν διότι κρίθηκαν ακατάλληλα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πώς είναι τελικά η ζωή στην ιταλική πόλη με τα σπίτια του 1 ευρώ;

E-Daily 1.Hero 13.06.2026
Αγοράζεις σπίτι με 1 ευρώ, αλλά τι ζωή σε περιμένει εκεί;

Τι άλλο ανακάλυψε ο Νόμπελ που όμως δεν μάθαμε ποτέ;

E-Daily 3.Left 13.06.2026
Ανακαλύφθηκαν χαμένα διπλώματα ευρεσιτεχνίας του στη Σουηδία

Πώς οι βετεράνοι του Βιετνάμ έκοψαν την ηρωίνη

E-Daily 3.Left 13.06.2026
Ένας στους πέντε Αμερικανούς στρατιώτες εθίστηκαν άλλα το 95% απεξαρτήθηκε

Το χωριό‑φάντασμα της Ελλάδας που εγκαταλείφθηκε, αλλά κάτι εκεί δεν σταμάτησε ποτέ να λειτουργεί

E-Daily 3.Left Χτες
Στις ανατολικές ακτές του Αμβρακικού Κόλπου, ένας οικισμός-φάντασμα κρατά ζωντανή τη μνήμη του με έναν απρόσμενο τρόπο

Δεν θέλουμε πια ξαπλώστρα; Γιατί οι Έλληνες εγκαταλείπουν τα νησιά και ανακαλύπτουν ξανά τα βουνά

E-Daily 3.Left Χτες
Από τα beach bars στα ποτάμια και από τα ακτοπλοϊκά-σοκ στα πέτρινα χωριά: η μεγάλη στροφή των καλοκαιρινών διακοπών έχει ήδη ξεκινήσει

Η μάχη για τον δημόσιο χώρο και το μεγάλο πρόβλημα με τις ομπρέλες στη Χαλκιδική

E-Daily 3.Left Χτες
Στο μικροσκόπιο η αυθαίρετη «κράτηση» θέσεων

Νέα έρευνα: Έχουμε τους πιο κακοπληρωμενους εκπαιδευτικους στην ευρωπη

E-Daily 3.Left Προχτές
Πτυχιούχοι με τεράστια ευθύνη, αλλά από τους χαμηλότερους μισθούς στην Ευρώπη – Τι αποκαλύπτουν τα στοιχεία για τους Έλληνες εκπαιδευτικούς

Οι πιο γοητευτικοί άντρες για το 2026: Η λίστα που προκάλεσε αντιδράσεις και η θέση‑έκπληξη της Ελλάδας

E-Daily 3.Left Προχτές
Μια νέα διεθνής κατάταξη για το 2026 επιχειρεί να ορίσει πού ζουν οι πιο όμορφοι άντρες του πλανήτη - και τα ευρήματά της έχουν ήδη πυροδοτήσει έντονο διάλογο.

Η γυναίκα που οραματίστηκε έναν κόσμο χωρίς ανδρική κυριαρχία – Έναν αιώνα πριν ο φεμινισμός γίνει μόδα

E-Daily 3.Left Προχτές
Η Μπεγκούμ Ροκέγια τόλμησε να φανταστεί μια κοινωνία όπου οι γυναίκες κυβερνούν και μορφώνονται, σε εποχή που οι περισσότερες δεν είχαν καν δικαίωμα φωνής.