E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ποιος ήταν ο Willis Carrier που εφηύρε τον κλιματισμό

Αυτός που βρήκε τον τρόπο το κάθε σπίτι να παραμένει δροσερό στον καύσωνα

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 5/7/2022 | 00:16

Ποιος ήταν ο Willis Carrier που εφηύρε τον κλιματισμό
freepik

O Willis Carrier ήταν Αμερικανός μηχανικός, εφευρέτης και επιχειρηματίας, ευρύτερα γνωστός για την πρωτοποριακή εφεύρεση του κλιματισμού. 

Στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης, στις 17 Ιουλίου 1902, ως απάντηση σε ένα πρόβλημα ποιότητας του αέρα που αντιμετωπίστηκε στην Sackett-Wilhelms Lithographing & Publishing Company του Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, ο Willis Carrier υπέβαλε σχέδια για αυτό που αναγνωρίστηκε ως το πρώτο στον κόσμο, σύγχρονο σύστημα κλιματισμού.

Η εγκατάσταση του 1902 σηματοδότησε τη γέννηση του κλιματισμού λόγω της προσθήκης ελέγχου υγρασίας, που οδήγησε στην αναγνώριση από τις αρχές στον τομέα ότι ο κλιματισμός πρέπει να εκτελεί τέσσερις βασικές λειτουργίες:

έλεγχος θερμοκρασίας
έλεγχος υγρασίας
έλεγχος της κυκλοφορίας του αέρα και του εξαερισμού
καθαρισμός αέρα

Το πρόβλημα ξεκίνησε από το χαρτί. Την άνοιξη του 1902, ο σύμβουλος μηχανικός Walter Timmis επισκέφτηκε το γραφείο του J. Irvine Lyle στο Μανχάταν, επικεφαλής των δραστηριοτήτων πωλήσεων του Buffalo Forge στη Νέα Υόρκη. Ο πελάτης του Timmis, η Sackett & Wilhelms, διαπίστωσε ότι η υγρασία στο εργοστάσιό της στο Μπρούκλιν προκάλεσε τον όλεθρο με τον κατάλογο χρωμάτων της εξαιρετικής, πολύχρωμης εκτύπωσης της.

Το μελάνι, που εφαρμόζεται ένα χρώμα τη φορά, δεν ευθυγραμμιζόταν με τη διαστολή και τη συστολή του χαρτιού. Το περιοδικό Judge έτυχε να είναι ένας από τους σημαντικούς πελάτες των οποίων το πρόγραμμα παραγωγής κινδύνευε. 

Ο Carrier κατάφερε να βρει τον τρόπο έτσι ώστε να ελέγξει τα επίπεδα της υγρασίας του αέρα, δημιουργώντας έτσι το θεμέλιο για το σύγχρονο κλιματισμό.

Μετά από αρκετά ακόμη χρόνια τελειοποίησης και επιτόπιων δοκιμών και δεκάδες πατέντες, στις 2 Ιανουαρίου 1906, ο Carrier έλαβε το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας ΗΠΑ 808.897 για μια συσκευή για την επεξεργασία του αέρα, τον πρώτο εξοπλισμό κλιματισμού στον κόσμο. 

Σε πενήντα χρόνια εργασίας, ο Willis Carrier έγινε πρωτοπόρος και στην κατάψυξη, ενώ απέκτησε περισσότερες από 80 πατέντες στο πεδίο του. Για όλους αυτούς τους λόγους, θεωρείται επάξια ο «πατέρας του κλιματισμού».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Στη χώρα αυτή η τσίχλα ήταν παράνομη: Το απίστευτο μέτρο που έφερε πρόστιμα και φυλάκιση

E-Daily 3.Left 11.05.2026
Γιατί απαγορεύτηκε, τι ισχύει σήμερα και πώς ένα καθημερινό προϊόν έγινε σύμβολο αυστηρής πειθαρχίας

Η σκληρή αλήθεια για όσους τρελαίνονται να τρώνε αστακό

E-Daily 1.Hero 11.05.2026
Η μεγάλη απάτη του μάρκετινγκ

Έγραψε ιστορία: Η ομάδα που πήγε τελικό στο ντεμπούτο της στην Ευρώπη

E-Daily 3.Left 11.05.2026
Από το Γουέμπλεϊ στην ευρωπαϊκή καταξίωση

Η τελευταία συνέντευξη της Marilyn Monroe λίγες μέρες πριν πεθάνει ανατριχιάζει ακόμα

E-Daily 3.Left 11.05.2026
Σαν να άφηνε πίσω της μικρά κομμάτια αλήθειας

Ιδιοκτήτρια seχ club αποκαλύπτει τον κανόνα που εφαρμόζεται σε κάθε δωμάτιο

E-Daily 1.Hero 11.05.2026
Το αυστηρό μέτρο ασφαλείας σε ευρωπαϊκό seχ club

Γιατί σβήνουμε κεράκια στα γενέθλια; Η αλήθεια πίσω από το πιο αγαπημένο έθιμο

E-Daily 3.Left Χτες
Από την Αρχαία Ελλάδα μέχρι τις σημερινές τούρτες, το έθιμο κρύβει συμβολισμούς για ευχές, φως και νέα ξεκινήματα

Η Νέα Υόρκη γεμίζει με... σβάστικες: 182% αύξηση επιθέσεων

E-Daily 3.Left Χτες
Εντονη ανησυχία στις αρχές και την τοπική κοινότητα.

Σε ποιες χώρες θα ήσουν πιο ασφαλείς, αν ξεσπούσε ο 3ος Παγκόσμιος Πόλεμος

E-Daily 3.Left Χτες
Οι πιο «ασφαλείς» χώρες στον κόσμο σύμφωνα με διεθνείς δείκτες ειρήνης και γεωπολιτικούς παράγοντες