E-Daily

Τι νιώθει κάποιος την πρώτη φορά που δοκιμάζει LSD;

Μια μόνο δόση είναι συχνά αρκετή για ένα «ταξίδι» ωρών

30/12/2021 | 01:07

@ARIELSoZ / twenty20

Όπως και τα περισσότερα ναρκωτικά το LSD ανακαλύφθηκε κατά λάθος, στα τέλη της δεκαετίας του 1930 από έναν φαρμακευτικό ερευνητή. Μη έχοντας τα αποτελέσματα που ήθελε αρχικά, ο Albert Hofmann απέρριψε το φάρμακο.

Αργότερα, μια τυχαία συνάντηση τον οδήγησε σε αυτό που ήταν πιθανότατα το πρώτο «ταξίδι» με το εν λόγω ναρκωτικό. Εκείνος το περιέγραψε ως «μια αξιοσημείωτη ανησυχία, σε συνδυασμό με μια ελαφριά ζάλη» στο βιβλίο του «LSD: My Problem Child».

Το LSD παράγεται από έναν μύκητα που αναπτύσσεται στη σίκαλη και σε άλλους κόκκους. Ωστόσο, ακόμα και αν είναι παράνομο στις ΗΠΆ, συχνά παράγεται σε εργοστάσια εκεί.

Μια μόνο δόση είναι συχνά αρκετή για ένα ταξίδι ωρών. Το συγκεκριμένο ναρκωτικό συναντάται τόσο σε υγρή και σε ενέσιμη μορφή, όσο και σε σκόνη.

Τι νιώθει κάποιος που έχει πάρει LSD

Η εμπειρία κάθε ατόμου σίγουρα διαφέρει. Για κάποιος μπορεί να το «ταξίδι» να σημαίνει μια ελαφριά ζάλη, ενώ για άλλους μπορεί να σηματοδοτήσει μια τρομακτική και αγχωτική εμπειρία.

Τα συμπτώματα μπορεί να αρχίσουν να εμφανίζονται 20 έως 90 λεπτά μετά τη λήψη της δόσης. Το κύριο επεισόδιο μπορεί να διαρκέσει αρκετές ώρες, καθώς το LSD είναι ένα ναρκωτικό μακράς δράσης. Συγκεκριμένα παραμένει στο σώμα μας από 6 έως 15 ώρες. Τα περισσότερα «ταξίδια» διαρκούν περισσότερο από 9 ώρες.

Το «ταξίδι»

Κατά τη διάρκεια των 9 ωρών ο χρήστης βιώνει μια εντελώς διαφορετική πραγματικότητα, μια πιο συναρπαστική εκδοχή του τι συμβαίνει γύρω. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει από το να βλέπει κανείς διάφορα φώτα, έως το να ακούσει ήχους. Τα σταθερά αντικείμενα, όπως τα έπιπλα, μπορεί να αρχίσουν να «κινούνται» ή να διογκώνονται ή να συρρικνώνονται μπροστά στα μάτια του χρήστη.

Στο τέλος του «ταξιδιού»

Με την πάροδο του χρόνου το αίσθημα της επιστροφής στην πραγματικότητα μεγαλώνει. Όλα τα προαναφερθέντα συμπτώματα μειώνονται σε ένταση και ο χρήστης νιώθει εξουθενωμένος και έτοιμος να κοιμηθεί.

Τι παραμένει

Το όμορφο συναίσθημα του ταξιδιού κάπως παραμένει για ώρες αργότερα. Η αίσθηση ότι όλα είναι πιο «ελαφριά» ή πιο «φωτεινά» από πριν.

Μικροδοσολογία

Μια  μικρή δόση ενός ψυχεδελικού φαρμάκου όπως το LSD, συχνά το ένα δέκατο της κανονικής δόσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη θεραπεία των συμπτωμάτων του άγχους και της κατάθλιψης, αλλά μόνο με τη σύσταση του ειδικού γιατρού. Ωστόσο, λίγα είναι γνωστά για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις αυτής της πρακτικής.

Πως νιώθει κάποιος που παίρνει LSD για πρώτη φορά

Κάθε ταξίδι είναι απρόβλεπτο. Μερικοί χρήστες LSD απολαμβάνουν να μην γνωρίζουν τι θα συμβεί, αλλά για άλλους, η μακρά περίοδος μεταβλητών ή ασταθών συμπτωμάτων μπορεί να είναι ανησυχητική.

Το πρώτο ταξίδι κάποιου μπορεί να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη διάθεση και τον χαρακτήρα του. Ορισμένοι χρήστες LSD λένε ότι η στάση ή η διάθεσή τους πριν πάρουν το ναρκωτικό επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό αυτό που αισθάνονται κατά τη διάρκεια του.

Για παράδειγμα, άτομα που είχαν πολύ άγχος μπορεί να έχουν αρνητική εμπειρία. Η παράνοια και ο φόβος μπορεί να εισχωρήσουν ανάμεσα στις εντυπωσιακές εικόνες και ήχους.

Από την άλλοι, ορισμένοι με καλή διάθεση πιθανότατα να έχουν μια θετική εμπειρία. Ένα ταξίδι δηλαδή με έντονα χρώματα, μοτίβα και εκρήξεις. Μπορεί να έχουν ακόμα και μια πιο «πνευματική εμπειρία» και να αισθανθούν ότι έχουν αποκτήσει μεγαλύτερη κατανόηση της ζωής και του θανάτου.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ανδρέας Σπυρόπουλος: Με φρέσκες ιδέες και δυναμισμό για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Πρόσωπα 26.04.2024
Οι εκλογές είναι η ευκαιρία μας να διαμορφώσουμε το μέλλον μας.

Ο Γερουσιαστής των ΗΠΑ που θέλει να επαναφέρει την μονομαχία με πιστόλια

Stories 26.04.2024
Μαι μεσαιωνική πρακτική που ίσως θα επιστρέψει;

Ο διάσημος φωτογράφος που βίαζε και σκότωνε μοντέλα στα 70s

Stories 26.04.2024
«Μάγευε» τα θύματά του για να τα αποπλανήσει

Ποια είναι η Caitlin Clark που αλλάζει το μέλλον του μπάσκετ για τις γυναίκες

Πρόσωπα Χτες
Αναμόρφωσε πλήρως το κολεγιακό μπασκετικό τοπίο

Το γκράφιτι που άλλαξε τον κόσμο

Νέα Εποχή Χτες
Μερικά από τα πιο διάσημα έργα street art που λάτρεψε ο κόσμος

5 πολιτικοί που δολοφονήθηκαν τον 21ο αιώνα

Πρόσωπα Χτες
Για διάφορους λόγους

Αντρας που έφυγε από την Αγγλία το 2008, εγκλωβίστηκε στην Αιθιοπία για 16 χρόνια

Stories Προχτές
Εχασε το ταξιδιωτικό του έγγραφο για τους πρόσφυγες και δεν μπορούσε να επιστρέψει στην οικογένειά του

Η συγγραφέας που υπερασπίζεται τους άντρες και κάνει πάταγο στη Βρετανία

Stories Προχτές
Είναι κι αυτοί θύματα της πατριαρχίας

Αυτό το νησί έχει την καλύτερη παραλία στον κόσμο

Περιβάλλον Προχτές
Σύμφωνα με τους Travel Experts, αξίζει να το επισκεφτείς!